10:00:31 26.04.2024
Stiri

LOCUINŢE // Cetăţenii UE îşi permit acest lucru în maximum 20 de ani. Cei ai R. Moldova - în 60 de ani!

Social 19.04.2014 11:00 Vizualizări1962 Autor: Virginia Nica
LOCUINŢE // Cetăţenii UE îşi permit acest lucru în maximum 20 de ani. Cei ai R. Moldova - în 60 de ani!


ACCES DIFERIT // Ceea ce pentru mulți europeni este o necesitate pe care și-o pot permite în maximum două decenii, pentru moldoveni achiziționarea unei locuințe este un lux pentru care trebuie să îmbătrânească muncind

Și cei din Uniunea Europeană, și moldovenii au același vis: de a-și asigura un acoperiș deasupra capului, doar că drumul spre acest vis este, deocamdată, total diferit.

Credite imobiliare, mai accesibile

Deși prețurile la apartamentele din UE sunt de două ori mai mari decât cele din R. Moldova, un european poate să-și cumpere o casă chiar și în zece ani, în timp ce unui moldovean îi trebuie mai mult de o jumătate de secol pentru a obține o locuință. Un german sau un italian poate să-și permită din salariu un trai decent, chiar dacă achită lunar rata la creditul ipotecar. Asta deoarece dobânzile la acest tip de credite în comunitatea europeană variază între 1% și 5%, iar banii achitați lunar la bancă nu prea bat la buzunar. Pe lângă faptul că salariul unui moldovean nu acoperă nici jumătate din rata la bancă pentru creditul ipotecar, dobânzile sunt de patru ori mai mari decât în UE. Chiar dacă ipotetic i s-ar oferi un credit pe care să-l achite din salariu, un angajat din R. Moldova trebuie să se limiteze doar la cele mai necesare lucruri și chiar s-ar putea să nu mai prindă ziua când se va vedea curat de datorii și cu locuință.

Credit pentru casă – floare la ureche pentru un german

Un cetățean al României își poate permite ca, în 30 de ani, să se pricopsească cu o locuință de 50 de metri pătrați. Mai mult de 25 de ani i-ar trebui și unui ungur să muncească pentru o casă, dobânda la credite fiind aici de doar 3,8-5%.

Apartamentele cumpărate în rate sunt însă mai accesibile pentru statele mai răsărite din Europa. Astfel, un italian cu un salariu mediu de circa 1 900 de euro pe lună se pricopsește cu o căsuță cu aceeași suprafață în mai puțin de 20 de ani. Situația nu este foarte diferită în Spania, chiar dacă salariul este de 1 550 de euro. Prețul unui metru pătrat de locuință în Germania este destul de mare, de circa 2 000 de euro, însă la salariul mediu de 2 234 de euro, un neamț își permite să achite pentru aceeași suprafață de locuință o rată lunară de 700 de euro în puțin peste zece ani.

Rata lunară de 7 mii de lei, dublu față de salariu

Un angajat din R. Moldova este plătit lunar, în medie, cu 3 553 de lei sau puțin peste 190 de euro. Potrivit Bursei „Lara”, prețul mediu al unui metru pătrat de locuință în Chișinău este de 580 de euro. Astfel, moldoveanul nostru mai cheltuiește din salariu pe strictul necesar și îi rămân doar două mii de lei să achite lunar la bancă, iar căsuța costă cel puțin 30 de mii de euro. Cel fără locuință află că suplimentar la credit trebuie să achite 11-19% la bănci, chiar dacă rata oficială a dobânzii este de 9,79%, iar rata lunară este de peste șapte mii de lei pentru o perioadă de 20 de ani.

Mai mult de jumătate de secol

Specialista în creditare la o cunoscută bancă din R. Moldova, Elena Guțu, spune că se poate de verificat ritmul în care scade suma achitată lunar în funcție de perioada acordării împrumutului, pentru a vedea cât timp trebuie achitat creditul pentru cei care dispun lunar doar de două mii de lei. „Sunt niște date aproximative, fiindcă rata lunară scade constant. Dacă majorăm perioada de creditare cu zece ani, obținem o sumă cu două mii de lei mai mică la rata lunară a creditului. Pentru ca rata medie lunară să ajungă la două mii de lei, ar fi necesar ca termenul de rambursare a creditului să fie mai mare cu încă vreo 40 de ani pentru așa un credit, adică în total vreo 60 de ani”, a precizat Elena Guțu.

Nicolae Ostafeiciuc: „Sunt apărate mai mult interesele băncilor”

Expertul imobiliar Nicolae Ostafeiciuc spune că actualul sistem de creditare ipotecară vine ca un suport în creșterea profiturilor băncii. „Este necesar de micșorat dobânda și comisioanele, iar acest lucru stă în puterea guvernanților. Problema e că sunt apărate mai mult interesele băncilor și nu ale cetățeanului. În Europa avem dobânzi și de 1%, iar eu chiar nu înțeleg cum se ajunge la aceste cifre în cazul sistemului ipotecar de la noi”, a declarat Nicolae Ostafeiciuc.

La noi și în UE:

România

Salariul mediu lunar – 370 de euro; Dobânda – 7,65; Rata lunară – 220 de euro; Perioada de achiziție – 30 de ani

Ungaria

Salariul mediu lunar – 454 de euro; Dobânda – 3,8%; Rata lunară – 257 de euro; Perioada de achiziție – 25 de ani

Italia

Salariul mediu lunar – 1 900 de euro; Dobânda – 4,7%; Rata lunară – 420 de euro; Perioada de achiziție – 20 de ani

Spania

Salariul mediu lunar – 1 549 de euro Dobânda – 3,7% Rata lunară – 427 de euro Perioada de achiziție – 20 de ani

Germania

Salariul mediu lunar – 2 234 de euro; Dobânda - 4,7%; Rata lunară – 700 de euro; Perioada de achiziție – 10 ani

R. Moldova

Salariul mediu lunar – 190 de euro; Dobânda – 11-19%; Rata lunară 2 000 de lei; Perioada de achiziție – 60 de ani


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md