04:27:07 13.05.2024
Stiri

Proiectul european care a prins în R. Moldova. Cetățenii au dat buzna după subvenții

Economie 10.08.2015 17:14 Vizualizări2456 Autor: Galina Munteanu
Proiectul european care a prins în R. Moldova. Cetățenii au dat buzna după subvenții


Peste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse până acum la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, astfel fiind completat numărul-limită de oferte pentru gospodăriile casnice în chiar prima zi de înregistrare.

În următoarea perioadă vor fi acceptate doar cereri de la întreprinderi mici şi microîntreprinderi ce doresc să îşi instaleze sisteme de încălzire pe biomasă cu rambursare de cost din fonduri europene, numărul maxim admisibil fiind 50.

Amintim că Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de UE, a fost lansat pe 5 august, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Programul de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice, microîntreprinderile şi întreprinderile mici, dosarele urmând a fi depuse începând cu 10 august.

Mărimea subvenţiei, acordată din fonduri europene, este de 1 300 de euro şi, respectiv, 700 de euro şi este stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat. Numărul total al beneficiarilor Programului de subvenţionare este de 300-250 de gospodării casnice şi 50 de întreprinderi.

„Creşterea numărului utilizatorilor energiei din biomasă ne bucură. Programul de subvenţionare a avut un succes şi în etapa I a Proiectului „Energie şi Biomasă” când 620 de familii şi-au instalat în propria casă cazane pe biomasă cu 1 300 de euro rambursare din fonduri europene. Rezultatul din etapa a II-a a proiectului ne-a impresionat, depăşindu-ne aşteptările”, susţine managerul Proiectului „Energie şi Biomasă”, Alexandru Ursul.

Precizăm că beneficiarii programului îşi vor primi subvenţia după semnarea contractului şi instalarea cazanului pe biomasă în propria casă sau la întreprindere. Cazanele parte a programului de subvenţionare trebuie să fie produse sau parţial asamblate în R. Moldova şi urmează a fi achiziţionate de la cele 23 de companii acreditate. Companiile acreditate oferă o gamă variată de cazane pe biomasă produse după tehnologii europene (Italia, Polonia, Grecia, Germania, România ş.a.) sau produse sută la sută în R. Moldova.

Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice este o activitate a Proiectului „Energie şi Biomasă”, realizată în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul „Energie şi Biomasă 2” este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md