17:42:58 28.04.2024
Stiri

Reacția Ministerului Sănătății al R. Moldova vizavi de virusul EBOLA care a isterizat lumea

Știri 11.08.2014 10:38 Vizualizări2619 Autor: Tatiana Scutaru
Reacția Ministerului Sănătății al R. Moldova vizavi de virusul EBOLA care a isterizat lumea Sursa: rt.com


Ministerul Sănătății din R. Moldova vine cu avertizări referitoare la febra hemoragică Ebola, care a isterizat societatea, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarată că suntem într-o „stare de urgență”. Autoritățile medicale recomandă oamenilor să evite călătoriile în țările endemice și să respecte regulile de igienă. Iată cu ce sfaturi mai vine Ministerul Sănătății:

1. La întoarcerea dintr-o călătorie (îndeosebi din țările afectate de boală), cetățenii sunt rugați să se adreseze la medic, în caz de apariție a semnelor de boală (febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse, erupții pe piele și hemoragii).

2. Să evite contactului direct cu posibili bolnavi reveniţi din zonele afectate

3. Să respecte regulilor de conduită și igiena mâinilor în practicile și obiceiurile funerare în cazul înmormântării persoanelor decedate (suspecte sau bolnave) cu febră hemoragică Ebola.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă medicilor să fie „vigilenți”, să depisteze bolnavii suspecți, să asigure „controlul medical și supravegherea medicală a persoanelor sosite (inclusiv la studii) în Republica Moldova din țări endemice la febra hemoragică Ebola”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, și autorităților de la punctele de trecere a frontierei li se recomandă să depisteze și să izoleze temporar persoanele care li se par suspecte.

Amintim că virusul a izbucnit în luna februarie în Guineea, o regiune din Africa de Vest, iar ulterior s-a răspândit în Liberia, Sierra Leone și Nigeria. Până acum, în aceste țări au fost depistate aproape 1 700 de cazuri de îmbolnăviri, soldate cu aproape 1 000 de decese.

Ebola are o evoluție severă. Boala poate fi transmisă la om de la animale sau de la persoanele bolnave prin contact direct sau indirect cu fluidele biologice (sânge, salivă, mase vomitive, urină, materii fecale). Boala debutează cu manifestări de pneumonie, febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse, erupții pe piele, apoi cu hemoragii generalizate, exteriorizate.

Deocamdată, nu există vreun
tratament sau vaccin specific.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md