22:34:26 30.04.2024
Stiri

Preoți, cerșetori cu voie și fără de voie

Social 22.09.2013 12:05 Vizualizări2948 Autor: Galina Munteanu
Preoți, cerșetori cu voie și fără de voie


În timp ce unii preoți se plimbă cu automobile moderne și trăiesc în case luxoase, alții sunt nevoiți să cerșească în mila Domnului pentru a se putea întreține

Faptul că centrul capitalei este împânzit de cerșetori nu mai este o noutate. Zilnic, pe arterele principale ale Chișinăului, în special în preajma Gării Auto și a Pieței Centrale, stau zeci de femei cu copii în brațe, bătrâni, invalizi întinși pe trotuar în așteptarea celor care îi vor milui ca să se poată întreține de la o zi la alta. Printre ei sunt și din cei impuși să cerșească, capii grupărilor luându-le „pomana” câștigată pe parcursul zilei.

Cerșit și credință

O altă strategie de a sensibiliza inimile credincioșilor și a-i convinge să scoată bani din buzunar este folosirea credinței. Îmbrăcați în sutană și cu o cutiuță special confecționată pentru donații, pe care o atârnă de gât, preoții cerșesc folosind în exces numele Domnului. Doi astfel de preoți am găsit în preajma Pieței Centrale. „Adunăm bani pentru reconstrucția Bisericii „Sfântul Gheorghe” din sectorul Botanica al capitalei. Avem de făcut gardul, de plătit lumina, dar și alte servicii pentru care nu avem cu ce să plătim”, ne spune părintele Glicherie, care stătea așezat pe un scaun la una dintre porțile Pieței Centrale.

După fiecare pomană a trecătorilor, părintele scria numele creștinului într-un carnet, pentru „a-l pomeni la slujbe”, și le dădea asigurări că banii vor ajunge... unde trebuie. Întrebat dacă Mitropolia Moldovei nu le acordă vreun sprijin pentru reconstrucția bisericii, slujitorul Domnului zâmbește: „Da de unde? Nu vedeți câte biserici avem? De unde atâția bani?”.

„Nu-i mai dați escrocului acesta niciun ban. Mai bine dați-i unui sărac”, ne apostrofează un comerciant de la Piața Centrală, vecin cu preotul „cerșetor”, după ce am pus și noi un ban în cutiuță.

Biserica - da, Mitropolia - ba

Contactat telefonic, preotul Veaceslav de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din capitală ne-a spus că este la curent cu „meseria” preotului și că acesta a fost trimis și binecuvântat pentru a cerși. „Este cu binecuvântare și are învoire. Adunăm bani pentru reparația bisericii. Avem de procurat și un cazan pentru ca să ne încălzim la iarnă, dar și pentru ale cheltuieli”, ne spune părintele Veaceslav.

În timp ce slujitorul bisericii ne dă asigurări că preotul cerșește „cu acte în regulă”, secretarul Mitropoliei Moldovei ne spune contrariul. „Nu se permite cerșitul și nu are binecuvântarea Direcției mitropolitane. Cei care fac acest lucru, o fac fără binecuvântare și nu este corect”, susține Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei. Întrebat cu ce ajută Mitropolia lăcașurile sfinte din țară, Vadim Cheibaș ne-a tăiat-o scurt: „Mitropolia nu are cu ce, doar putem face lobby în cazul în care se identifică vreun agent economic privat care ar dori să facă vreo donație”.

A venit de la Ungheni să cerșească în capitală

O altă poartă a Pieței Centrale, un alt preot „cerșetor”. Și aici slujitorul Domnului adună bani pentru întreținerea unui lăcaș. „Adunăm bani pentru lucrări de reparații și întreținere a Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Hristoforovca, raionul Ungheni”, zice parcă rușinat preotul din vestul țării. La doar câteva minute după ce s-a instalat să cerșească, câteva persoane, preponderent pensionare, și-au adus mica contribuție la întreținerea lăcașului Domnului. „Bodaproste!, bodaproste!”, le mulțumea preotul, închinându-se ușor în fața lor.

Și dacă preotul din capitală cerșea fără „acte în regulă”, acesta e cu învoirea și binecuvântarea Mitropoliei Basarabiei, biserica respectivă aparținând acestei Mitropolii. „Le-a fost eliberat un act și a primit binecuvântarea că are dreptul să cerșească. Noi nu forțăm pe nimeni să dea bani, o fac cei care au posibilitate. Lăcașurile sfinte nu primesc ajutor din partea statului, se descurcă cum pot și de asta preoții sunt, uneori, nevoiți să cerșească pentru a se întreține. Din partea Mitropoliei tot nu primesc ajutor, pentru că nu avem bani. Și noi existăm din mila enoriașilor”, ne asigură purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Ioan Cosoi.

„Nu este nimic rușinos în a cerși pentru un lucru curat”

Întrebat dacă normele bisericești permit cerșitul de către preoți, slujitorul Domnului spune că nu este nimic rău și că această practică se aplică în mai multe țări. „Spre regret, la noi biserica este lăsată de una singură. Nu este nimic rușinos în a cerși bani pentru un lucru curat, cum este reconstrucția unui lăcaș sfânt. Am avut cazuri când un preot de la nordul R. Moldova a cerut învoirea pentru a cerși în tren. A adunat câțiva bani și a făcut reparație în biserică”, ne-a dat un exemplu purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Ioan Cosoi.

Kiril, cazat în lux

În timpul vizitei sale din R. Moldova, în perioada 7-9 septembrie curent, Patriarhul Moscovei şi întregii Rusii Kiril a fost găzduit într-un apartament de lux, la Reşedinţa de Stat. Pentru capul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost rezervat un apartament prezidenţial, unde anterior au fost găzduiţi preşedintele României, Traian Băsescu, actualul premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Apartamentul este dotat cu mobilă de lux, paturi placate cu aur, cadă cu jacuzzi, dar şi saună cu raze infraroşii.

Opulența capilor bisericii

Membrii unei organizații nonguvernamentale l-au acuzat pe secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, că ar avea afaceri imobiliare de milioane acoperite de biserică. Aceeași sursă mai susține că Vadim Cheibaș ar locui într-o casă de milioane de lei și s-ar plimba într-o mașină de zeci de mii de euro. Colegii lui Vadim Cheibaș, care slujesc la Catedrala Mitropolitana, au spus pentru presă că imobilul ar fi fost construit din salariul soției care ar avea o funcție bine plătită. Cât despre venitul preotului, Mitropolia a declarat că este o informație de interes intern și nu poate fi făcută publică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md