14:58:49 16.05.2024
Stiri

PREMIERĂ // Plantații de copaci chinezești în R. Moldova

Social 21.09.2014 10:31 Vizualizări22853 Autor: Stela Mihailovici
PREMIERĂ // Plantații de copaci chinezești în R. Moldova


Copacii exotici care cresc într-un an cât alții în zece au fost plantați și în R. Moldova pe câteva hectare și s-au acomodat perfect la solul și clima locală

Copacul-minune originar din China, care poate ajunge la o înălțime de 20 de metri în doar trei ani de viață, crește acum în câteva raioane din R. Moldova. Plantațiile de Paulownia au fost inițiate de Sergiu Cervoneac, un tânăr originar din satul Pepeni, Sângerei, care s-a aventurat să crească pomii pentru capacitatea lor energetică. Paulownia este speranța întreprinzătorilor care au pus pe roate afaceri cu brichete din biomasă.

Sergiu Cervoneac se numără printre miile de moldoveni care au plecat împreună cu familia în străinătate pentru a-și asigura o viață mai bună. A locuit 12 ani în Portugalia, tot acolo a făcut studii în Economie și a reușit să prindă un loc de muncă bun într-o companie imobiliară. Toate planurile i s-au dat peste cap în momentul în care a aflat despre copacii de „Paulownia Clona in Vitro 112” de la un prieten din Spania.

Comandă exclusivă din Barcelona

„Atunci, m-am legat de acești copaci și pentru prima dată m-am gândit să revin acasă, să-i plantez aici, unde aveam pământuri și tehnică pentru prelucrarea lor. Trei ani am studiat foarte mult. Din cele peste 3 000 de specii de Paulownia, trebuia selectată cea care se va putea adapta la noi, altfel exista riscul ca puieții să înghețe sau să se usuce”, povestește Sergiu. În primăvara anului 2013, tânărul a început colaborarea cu un laborator din Barcelona care crește puieți hibrid de Paulownia adaptați la condițiile climaterice din Europa. Instituția deține certificate de calitate şi paşaport european pentru puieți. A încheiat un contract de exclusivitate cu firma spaniolă și a adus în țară primii 700 de hibrizi de „Paulownia Clona in Vitro 112”. În mai 2013, Sergiu Cervoneac a inițiat prima plantație în satul de baștină – Pepeni, Sângerei. Pe un hectar a sădit 570 de puieți care aveau pe atunci doar 20 de centimetri. Într-un an și jumătate, pomii au ajuns la 5-6 metri înălțime.

Pomi perfecți pentru R. Moldova?

„Este o plantație experimentală pe care nu intenționez s-o tai. Vreau să văd cum se vor acomoda pomii. Până acum suntem mulțumiți de acest hibrid. A trecut cu brio prima iarnă când au fost înregistrate și temperaturi de -25 de grade Celsius. Am avut o vară toridă, dar s-au păstrat toate plantele. Le-am lăsat să crească fără să intervenim. Nici n-am irigat terenul, nici nu am utilizat îngrășăminte. Am efectuat doar lucrări de afânare a solului și am luptat cu dăunătorii. O cârtiță ne-a dat mari bătăi de cap. Scotea puieții din rădăcină”, precizează Sergiu Cervoneac.

Bărbatul spune că a realizat împreună cu tatăl și fratele său toate lucrările necesare la plantația de Paulownia și tot ei au fost cei care l-au încurajat să-și extindă afacerea. În primăvara anului curent, au mai fost plantate cinci hectare de „Paulownia Clona in Vitro 112” în alte regiuni ale R. Moldova. Familiei Cervoneac îi mai rămâne să completeze pachetul de acte pentru a-și legaliza afacerea. Pentru a importa fără probleme în R. Moldova hibridul de Paulownia pentru comercializare sau plantare şi pentru a putea exploata copacii la maturitate, specia trebuie să fie inclusă în Registrul de stat al plantelor. „Am avut suportul Ministerului Agriculturii la importul primilor puieți. Acum, instituția monitorizează activitatea noastră și sperăm, la primăvară, să reușim să înregistrăm specia în registru ca plantă energetică. Abia atunci vom putea spune că dezvoltăm o afacere. Tot atunci vom putea calcula toate investițiile”, adaugă Sergiu.

Copac pentru industrie, energie și ecologie

Tânărul speră să obțină în câțiva ani primele venituri din vânzarea brichetelor pregătite din copacii săi de Paulownia. Acest lemn degajă la ardere o cantitate de energie mult mai mare și ar fi o soluție pentru a promova biomasa pe piața locală. „Aș fi bucuros să fie la noi măcar 5% biomasă. Să nu mai importăm atâta gaz sau cărbune”, spune Sergiu. Paulownia ar fi o soluție bună și pentru înverzirea spaţiilor publice sau stoparea alunecărilor de teren. Copacul dezvoltă o rădăcină de 10-12 metri și poate fixa bine solul, protejează sistemele subterane de apă, iar frunzele mari din coroana copacului pot absorbi o cantitate mare de bioxid de carbon din atmosferă. Paulownia este perfectă și pentru industria lemnului. În trei ani, un copac ajunge la o înălțime de 20 de metri și poate furniza 0,3 metri cubi de lemn. Acesta este dur, dar ușor, este neted și cu aspect plăcut, fiind foarte solicitat la nivel mondial. Din cherestea de Paulownia se confecționează mobilă, iahturi, avioane ușoare și instrumente muzicale.

Beneficii pentru apicultori

La primăvară, plantația din satul Pepeni va deveni și atracția numărul unu pentru apicultorii din regiune. Aceștia așteaptă cu nerăbdare să-și mute stupii cu albine lângă pomii-minune care vor înflori în lunile aprilie-mai. Mierea de Paulownia este aromată şi poate fi comparată doar cu mierea de salcâm. Se utilizează și ca medicament pentru vindecarea bolilor respiratorii și îmbunătățirea digestiei. Albinele care roiesc pe un hectar de Paulownia în floare pot produce aproximativ 700 de kilograme de miere. Apicultorii din Pepeni au convenit deja cu Sergiu Cervoneac să-și ducă stupii la plantație. „Le-am permis fără probleme. Mă bucur că pot contribui și la dezvoltarea altor afaceri. Împreună reușim mai multe pentru viitorul R. Moldova”, conchide Sergiu.

Afacere care promite venituri mari

Dacă hibridul de „Paulownia Clona in Vitro 112” își va dovedi rezistența la condițiile climaterice din R. Moldova, în scurt timp ar putea deveni o afacere foarte profitabilă. Sergiu Cervoneac este gata să-și împartă experiența și cu alți moldoveni interesați de crearea unor astfel de plantații. În plus, investițiile făcute se răscumpără de câteva ori. Paulownia este supranumit „copacul păsării Phoenix”, deoarece are capacitatea de a regenera din rădăcină. Odată tăiat, pomul crește din nou fără a fi replantat. Se pot recolta până la cinci generații de copaci fără a fi făcute investiții suplimentare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md