Posibilele SCENARII ale lui Plahotniuc pentru alegerile prezidențiale, deconspirate
„Vlad Plahotniuc dispune de foarte multe cărți de joc. Eu cred că dl Plahotniuc are în vedere două scenarii posibile pentru alegeri dacă ele au loc în 30 octombrie fie prin vot popular, fie în Parlament. Primul scenariu - în turul al doilea ar intra un candidat oficial din partea Partidului Democrat împotriva unui candidat înțeles în mod neoficial cu dl Plahotniuc. Cine ar putea fi un candidat înțeles în mod neoficial cu dl Plahotniuc? Ar putea fi cel mai probabil sau Igor Dodon, sau Iurie Leancă. Dl Plahotniuc are motive egal îndreptățite să ajungă la o înțelegere fie cu Igor Dodon, fie cu Iurie Leancă”, a declarat analistul politic de la Fundația Jamestown, Vladimir Socor, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Potrivit lui Socor, încă nu se știe exact dacă președintele va fi ales prin vot popular sau în Parlament, dar admite că Vlad Plahotniuc a luat în calcul ambele variante. „Data de 30 octombrie, atunci când urmează să aibă loc alegerile prezidențiale, nu este un termen obligatoriu, el nu e dictat de Constituție, e dictat de o decizie complet unilaterală și abuzivă a unei Curți Constituționale politizate, în serviciul cuiva. Deci, nu m-ar surprinde deloc dacă alegerile din 30 octombrie ar fi anulate sau amânate, sau mutate din votul popular în votul în Parlament, pentru că această decizie de la început nu a avut o bază constituțională. Deci, este greu de apărat, greu de protejat, greu de conservat. Orice se poate întâmpla”, spune acesta.
Analistul politic s-a referit la scenariile posibile pregătite de Vlad Plahotniuc pentru alegerile prezidențiale, în cazul în care acestea vor avea loc. Primul nume pe care ar miza Plahotniuc este Igor Dodon, iar al doilea candidat ar fi Iurie Leancă.
„Ați observat probabil că dl Plahotniuc îl lasă pe Igor Dodon să crească în sondaje. Plahotniuc nu dezlănțuie mașina dumisale represivă sau propagandistică împotriva dlui Dodon, dimpotrivă îl lasă pe dl Dodon să crească. Nu îi rupe deputați din Parlament, nu intentează dosare penale, nu-l amenință, nu-l șantajează, nu-i ia consilierii și primarii din teritoriu. Poate nu are o înțelegere cu Dodon, dar eu cred că o caută. PSRM este un partid util. Îi permite dlui Plahotniuc să agite sperietoarea unei veniri la putere a partidelor pro-rusești pentru a-i determina pe occidentali să-l susțină sau măcar să-l tolereze de teama să nu vină la putere partide pro-rusești.
Plahotniuc ține foarte mult să fie legitimizat de către occidentali. El nu a primit deocamdată legitimizarea, a primit doar un fel de acceptare scrâșnind din dinți din partea Occidentului, deoarece occidentalii nu văd o alternativă viabilă în R. Moldova, deoarece opoziția încă nu s-a închegat. Măcar pentru o perioadă de tranziție, SUA, UE, Germania se văd nevoite să-l accepte pe Plahotniuc scrâșnind din dinți. Plahotniuc are nevoie de o figură de vitrină care să-l reprezinte în Occident”, spune Vladimir Socor.
Acest „manechin cuvântător din vitrina lui Plahotniuc”, în opinia lui Socor, ar fi nimeni altul decât fostul premier Iurie Leancă, care ar avea o înțelegere cu prim-vicepreședintele PD de mai bine de trei ani.
„Ajungem la al doilea scenariu, la Iurie Leancă. După părerea mea, Iurie Leancă nu-și merită deloc reputația de proeuropean. Nu și-o mai merită de când a ajuns la o înțelegere cu Plahotniuc, înțelegere manifestată întâi și întâi prin cedarea Aeroportului. Acesta a fost primul gest care a demonstrat înțelegerea lui Leancă cu Plahotniuc, înțelegere care continuă de atunci până astăzi, deja de trei ani și ceva. Dl Leancă este acceptat în Occident din motive pe care eu le-aș numi impresioniste. De multe ori, occidentalii judecă după criterii impresioniste: cineva e îmbrăcat elegant, vorbește englezește... După aceste criterii exterioare se judecă. Dl Iurie Leancă are acum un Acord de parteneriat cu majoritatea parlamentată coordonată de către dl Plahotniuc, dl Leancă este pregătit pentru rolul de costum elegant și cravată frumoasă într-o vitrină, în vitrina guvernării lui Plahotniuc. Iurie Leancă este un fel de manechin cuvântător îmbrăcat frumos în costum și cravată, stă în vitrina luminoasă, în timp ce în spatele vitrinei, la întuneric, operează Plahotniuc. Deci ăsta ar fi rolul lui Leancă. Plahotniuc este tactician, dar nu este un strateg. Dânsul judecă după avantaje și dezavantaje de moment. El va decide în timpul campaniei electorale dacă îi va fi convenabil un președinte marionetă pro-rus sau un președinte marionetă pro-occidental”, a conchis sursa citată.
Secretul finlandezilor pentru o casă CĂLDUROASĂ fără încălzire: costă mai puțin de 40 de lei
Condamnatul Ilan Șor, pus la punct de ministrul Energiei de la București: „Zvârcolirile păpușilor Kremlinului... România are grijă de R. Moldova și de frații noștri de peste Prut. Gazul rusesc nu a fost niciodată ieftin"
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică