21:02:32 18.05.2024
Stiri

Politicienii au păreri împărțite vizavi de decizia Curții Constituționale cu privire la limba română

Politică 05.12.2013 16:34 Vizualizări1930 Autor: Galina Munteanu
Politicienii au păreri împărțite vizavi de decizia Curții Constituționale cu privire la limba română


În timp ce unii aleși ai poporului au salutat decizia de azi a Curții Constituționale (CC) și au spus că „ea va fi un element de reabilitare a unor decizii luate anterior”, alții susțin că aceasta este una politică.

„Extraordinar! În sfârșit! Azi Curtea Constituțională a decis: Declarația de Independență este actul de naștere al Republicii Moldova, deci LIMBA ROMÂNĂ este denumirea corectă a limbii pe care o vorbim!”, a scris pe o rețea de socializare deputatul liberal-democrat Maria Ciobanu.

„Mă bucur foarte mult pentru cei care au luat această decizie. Cred că ar fi un element de reabilitare a unor decizii luate anterior”, ne-a spus președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleț.

Democratul Dumitru Diacov afirmă că a pledat mereu pentru ideea că limba oficială a R. Moldova este limba română, dar și-a dorit ca eroarea din Constituție să fie corectată printr-o decizie a Parlamentului sau urmare a unui referendum. „Cineva a recurs la o șmecherie, iar Curtea Constituțională a acceptat-o. Acum, Curtea va avea probleme de credibilitate vizavi de acceptarea acestei decizii”, a declarat președintele de onoare al Partidului Democrat.
Diacov a respins speculațiile lansate, potrivit cărora Parlamentul riscă să fie dizolvat în cazul în care nu va modifica articolul 13 din Constituție. „Nimeni nu poate obliga un deputat să voteze într-un fel sau altul”, a explicat el.

Comunistul Artur Reșetnicov susține că CC nu poate schimba prevederile Constituției. „Singura cale de a modifica Constituția este referendumul sau votul a 2/3 din numărul deputaților din Parlament. Credem că decizia de azi este una pur politică”, a menționat pentru Ziarul NAȚIONAL Artur Reșetnicov.

Și socialistul Igor Dodon critică decizia CC. „ Am ajuns ca unioniştii infiltraţi în structurile statului să nu mai respecte nici litera Constituţiei ţării, nici alegerea marii majorităţi a cetăţenilor, care se consideră moldoveni şi vorbesc limba moldovenească. Summitul de la Vilnius îşi arată primele roade... Mai departe va fi şi mai grav”, a scris Dodon pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Amintim că, astăzi, Curtea Constituțională a decis că denumirea oficială a limbii de stat este limba română. Magistrații au motivat că Declarația de Independență în care este indicată drept limbă de stat limba română prevalează prevederilor actuale din Constituție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md