09:21:38 29.03.2024
Stiri

Vectorul asiatic şi partidele proruse sunt, totuşi, neconstituţionale

Opinii 28.10.2014 09:58 Vizualizări3306 Autor: Petru Bogatu
Vectorul asiatic şi partidele proruse sunt, totuşi, neconstituţionale


Prezentul continuu

Săptămâna trecută, precum se ştie, o hotărâre cuminte a Curţii Constituţionale scandaliza oficialităţile de la Moscova. Nimeni altul decât ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a luat atitudine, calificând-o drept „revoltătoare” şi „strigătoare la cer”.

Cu Lavrov băgat la înaintare

La începutul lunii octombrie, instanţa a examinat sesizarea comuniștilor în legătură cu ratificarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Magistraţii au dat dreptate majorităţii parlamentare. Ei au considerat ca fiind constituţională legea care aprobă ralierea Chişinăului la UE.

Această decizie galantă şi temeinic argumentată a Curţii Constituţionale se pare că i-a scos din minţi pe unii comentatori proruşi de la Chişinău. Ei s-au isterizat până peste cap, acuzând instanţa că ar fi interzis „vectorul eurasiatic” şi ar fi declarat neconstituţionale, după cum s-a exprimat Lavrov, „toate partidele al căror scop nu este integrarea europeană”.

E de-a dreptul halucinant faptul că un cogeamite şef al diplomaţiei ruse s-a pronunţat pe marginea unui subiect supt din deget. Încă înainte de a ieşi el la rampă, Curtea Constituţională precizase că prin Hotărârea din 9 octombrie 2014 a examinat doar constituţionalitatea unui act – Acordul de Asociere cu UE - fără să se refere la vectorii de politică externă sau la o posibilă aderare la vreo comunitate de state.

Cu alte cuvinte, s-a luat o hotărâre asupra unui act legislativ şi nu asupra integrării în Uniunea Europeană sau în Uniunea Eurasiatică. De unde şi concluzia că toate acuzaţiile la adresa Curţii Constituţionale sunt absurde.

Ne permite oare Constituţia să aderăm la autocraţiile orientale?

Este limpede că am asistat la o vânzoleală propagandistică în care a fost antrenat până şi ministrul rus de Externe. Această mobilizare de forţe la cel mai înalt nivel nu poate fi întâmplătoare. La Moscova se pregăteşte terenul, probabil, pentru a taxa oficialităţile moldovene, ca şi pe cele ucrainene anterior, drept „fasciste” şi „represive”.

Oricât ar părea de paradoxal, dar tocmai acest atac speculativ al Kremlinului asupra Republicii Moldova ne îndreptăţeşte să punem problema legalităţii partidelor filoruse şi a vectorului asiatic. Şi iată de ce. Toată această tevatură scoate în relief o dată în plus caracterul autoritar şi nedemocratic al statului rus.

Ce reprezintă, de fapt, astăzi Uniunea Vamală, sau aşa-zisa Uniune Eurasiatică, pentru care fac lobby Dodon, Şelin sau chiar Voronin? Ambele sunt nişte comunităţi de state cu regimuri prezidenţiale represive.

Şi Rusia, şi Belarus, şi Kazahstan se află sub stăpânirea unor dictaturi personale care nu tolerează libertatea de exprimare şi separaţia puterilor în stat. Potrivit estimărilor internaţionale, în aceste ţări nu există nici alegeri corecte, nici presă liberă, nici justiţie independentă.

Republica Moldova este incompatibilă cu Uniunea Eurasiatică

Încotro ne îndeamnă, deci, să mergem comuniştii, socialiştii şi celelalte grupări proruse? Cu cine să ne asociem? Cu ultimul dictator al Europei Lukaşenko, care de fapt s-a dovedit a fi penultimul, întrucât ultimul e Putin? Cu autocratul Nazarbaiev?

Ar fi constituţional un curs politic favorabil aderării la o comunitate de tiranii orientale? În niciun caz.

Să răsfoim Constituţia. Asocierea cu Uniunea Vamală sau Uniunea Eurasiatică încalcă chiar articolul 1 al Legii Supreme în care scrie negru pe alb că „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate”.

Clar, nu? Vor fi garantate valorile statului democratic într-o uniune asiatică a autocraţiilor ruso-belaruso-kazahe? Pe dracul.

Potrivit articolului 5 din Constituţie, „Democraţia în Republica Moldova se exercită în condiţiile pluralismului politic, care este incompatibil cu dictatura şi cu totalitarismul”. Scurt şi cuprinzător.

Ce aşteaptă în această situaţie partidele proeuropene şi politicienii cu viziuni democratice? Treziţi-vă! Sezisaţi Curtea! Republica Moldova, ca stat de drept, este incompatibilă cu Uniunea Despoţilor Asiatici.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md