Greșeala lui Victor Osipov
Prezentul continuu // Să le obiectezi ucrainenilor, atacați de Putin, că încearcă să se pună la adăpost de o numeroasă forță rusească din Transnistria e culmea nesimțirii și inconștienței
Ceva se întâmplă cu unii politicieni de la Chișinău când ajung la Moscova. Acasă spun una, în capitala Rusiei fumează alta.
Vorbe necugetate
Acum câteva săptămâni, vicepremierul Victor Osipov afirma că pacificatorii ruși din Transnistria constituie un pericol. Sosit însă la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său Dmitri Rogozin, a întors foaia.
A promis Kremlinului că, în condițiile în care Ucraina a denunțat acordul privind tranzitul militarilor ruși către provincia separatistă, Republica Moldova va ajuta să aprovizioneze pacificatorii. În plus, vicepremierul moldovean a reproșat Kievului faptul că ar fi îngrădit Rusiei căile de acces spre Tiraspol fără a consulta Chișinăul.
Dacă tăcea, filosof rămânea. Nu s-a putut abține și a mai aruncat o piatră în curtea ucrainenilor, susținând că blocarea mărfurilor accizabile din regiunea transnistreană ar fi o măsură excesivă care ar pune în dificultate comercianții onești.
Și de parcă toate acestea nu ar fi fost destule, s-a luat și de guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili. Osipov i-a sugerat să nu mai comenteze politica internă a Chișinăului.
Am avut senzația că vicepremierul moldovean și-a pierdut busola. Că nu-și dă seama pe ce lume se află.
Oripilați de declarațiile sale nesăbuite, unii bloggeri au exagerat, punându-i în cârcă mai mult decât merită. Ei i-au răstălmăcit vorbele, imputându-i că ar fi promis ajutor trupelor ruse din regiunea rebelă.
În realitate, Osipov a vorbit de pacificatorii dislocați legal în Transnistria, nu de regimentul militar rus a cărui prezență este considerată indezirabilă de autoritățile moldovene. Acesta urma să fie evacuat, în conformitate cu angajamentele luate de Rusia la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, încă acum 13 ani.
Calcă alături cu drumul
Dar dincolo de interpretarea abuzivă de către unii autori a mesajului său, Victor Osipov a călcat alături cu drumul. El a amestecat inconsecvența cu impietatea și lipsa-i de discernământ.
Să le obiectezi ucrainenilor, atacați de Putin, că încearcă să se pună la adăpost de o numeroasă forță rusească din Transnistria e culmea nesimțirii și inconștienței. Ca și lui Saakașvili, de altfel, care ține cu dinții de securitatea regiunii Odesa, amenințată dinspre Transnistria.
Ca să nu mai spun că a le face cu ochiul rușilor din spatele unei Ucraine sângerânde e un semn nu doar de lașitate, ci și de atrofiere a instinctului autoconservării. Cum-necum, Kievul, sprijinit de UE și SUA, este astăzi un scut natural pentru Chișinău.
În loc să profite de situație pentru a cere Moscovei să se cărăbănească din Transnistria cu tot cu pacificatorii săi pentru a-i înlocui cu o poliție civilă sub mandatul OSCE, Osipov procedează exact pe dos. Se apucă să le facă rușilor concesii chiar în momentul în care aceștia au ajuns la strâmtoare.
Mai mult decât o crimă, e o greșeală
Chișinăul nu are niciun fel de obligații în fața Kremlinului în ceea ce privește transportul și aprovizionarea pacificatorilor ruși. Dacă Putin, după invazia împotriva Ucrainei, nu are cale liberă spre Transnistria, asta este problema lui.
S-o rezolve cum poate. Iar dacă va constata că nu are soluții, să ordone militarilor săi să-și ia catrafusele și să se retragă.
E mai mult decât o crimă, e o greșeală, spunea de Fouche, ministrul poliției sub Napoleon, când a aflat de executarea ducelui d’Enghien, acuzat pe nedrept de complot împotriva lui Bonaparte. Această injustețe era mai mult decât o crimă, întrucât discredita un regim și anunța consecințe politice grave.
Același lucru se poate spune și despre eroarea comisă de Victor Osipov. Cuvintele sale necugetate sunt pentru Moscova încă o probă de slăbiciune, iar pentru Ucraina și partenerii occidentali constituie o confirmare a suspiciunilor de versatilitate și joc dublu ce planează asupra puterii de la Chișinău de la formarea unui straniu Guvern minoritar încoace.
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova
Posibilitate de a reduce cheltuielile la energia termică din Chișinău cu până la 30%: „Acesta este un proiect fără precedent. Jumătate din blocurile din municipiul Chișinău vor fi transformate, în esență”