De ce Plahotniuc îl hărţuieşte pe Chirtoacă cu procurorii?
Prezentul continuu
Deşi în prima zi a săptămânii curente toată lumea era cu ochii pe negocierile în vederea formării unui nou guvern, Dorin Chirtoacă le-a luat faţa lui Lupu, Streleţ şi compania. Luni, după şedinţa primăriei, el a făcut o criză de nervi în direct.
L-a ajuns cuţitul la os
Crispat, edilul capitalei a răbufnit împotriva procurorilor care-i hărţuiesc primăria. Se vedea de la o poştă că l-a ajuns cuţitul la os, de vreme ce la un moment dat a făcut o figură patetică, îndemnând să i se pună cătuşele la mâini.
Primarul a admis că împotriva lui şi a unora dintre subalternii săi ar fi pornite nişte acţiuni juridice, chiar dacă „nu poate fi vorba de 600 de dosare”, după cum se zvoneşte. A sugerat însă că ar fi filat şi i se ascultă telefoanele.
Dorin Chirtoacă s-a plâns că directorul ÎM „Exdrupo”, Efim Cheptănari, acuzat de delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari şi reţinut încă în luna septembrie, rămâne în arest. Totodată, el i-a luat apărarea şefului Direcției municipale transport, Igor Gamrețchi, care „este chemat o dată la două zile la CNA”.
Pe de altă parte, cu toate că avea gâdilici la limbă, primarul a evitat se arate clar cu degetul spre Plahotniuc, chit că, făcând aluzie la devalizarea băncilor, a admis că şi „el a furat, dacă deține controlul total”. Prudent, totuşi, pentru a echilibra acuzaţiile, a aruncat şi nişte pietre în curtea rivalilor acestuia, spunând că poate „altcineva a strigat că el controlează totul ca să fure între timp în liniște”.
Apucă luna cu dinţii
Dincolo de echilibristica verbală la care a recurs pentru a-şi spune păsul, este limpede că primarul este puternic stresat de ceea ce i se întâmplă. El îşi dă seama că-i vânat de cel care deţine pâinea şi cuţitul în Republica Moldova şi, de aceea, în lipsă de alte soluţii mai de Doamne-ajută, caută să apuce luna cu dinţii pentru a sensibiliza electoratul său fidel.
Nu are rost să speculez cât de justificate ar fi dosarele intentate primarului sau colaboratorilor săi. Bănuiesc că destui funcţionari ai primăriei sunt cu pufuşor pe botişor. Într-un stat corupt, toate instituţiile de sus până jos sunt burduşite cu parveniţi şi hoţi de cea mai joasă speţă.
Totuşi, în absenţa unei anchete independente, la noi, după cum se ştie, sunt urmăriţi penal nu cei vinovaţi, ci doar cei indezirabili sau cei care, din varii motive, trebuie şantajaţi. Cum justiţia este selectivă, angajată politic şi manipulată din umbră, orice proces judiciar e lipsit de credibilitate.
În aceste împrejurări, revolta lui Dorin Chirtoacă împotriva procurorilor poate găsi înţelegere, nu însă şi scuze. Cum-necum, şi el este o piesă importantă din angrenajul politic care, cu voie sau fără voie, a contribuit la confiscarea oligarhică a instituţiilor statului şi, nu în ultimul rând, a puterii judecătoreşti.
Nu există feedback
Întrebarea care se pune acum este de ce-i hărţuit Dorin Chirtoacă? Că primarului şi altor demnitari municipali li s-au făcut de mai mult timp în urmă dosare pentru a-i ţine din scurt, asta-i clar. Aşa funcţionează sistemul ticăloşit.
De ce însă şantajul judiciar a devenit astăzi atât de sufocant, încât l-a scos pe primar din sărite? Aparent, chiar Dorin Chirtoacă răspunde la această întrebare.
El mărturiseşte că are pe masa de la serviciu vreo șase dosare de-ale „dumnealui”, legate de cafeneaua „Guguță”, insulele din parcul „La Izvor”. Primarul lasă să se întrevadă însă că refuză să semneze „certificatele de urbanism” sau „autorizaţiile de construcţie”, deoarece „unde nu permite legea, nu se eliberează documentele”.
Astfel, edilul capitalei, volens-nolens, recunoaşte informaţiile apărute în mass-media potrivit cărora Plahotniuc, dorind să privatizeze terenul pe care se află cafeneaua „Guguță” pentru a construi un hotel, încearcă să fenteze legea pentru a obţine neregulamentar nişte avantaje pentru businessul său. Iar asta îl inculpă deja pe oligarh.
Dar cine să-l sancţioneze? Păpuşile nu au nicio putere asupra Păpuşarului. În teatrul de marionete nu există feedback.
Legături periculoase
Oricum, nu-i exclus ca primarul să fie terorizat de justiţie pentru că ar sta de-a curmezişul unor afaceri dubioase. Dacă judecăm însă lucrurile logic şi nesentimental, atunci trebuie să spunem că adevăratele motive ale presiunii puse pe Chirtoacă sunt preponderent politice.
Am impresia că liberalii, în ciuda unei cooperări strânse cu PDM de-a lungul anilor, de abia acum şi-au dat seama cât de periculoase sunt aceste legături care i-au transformat şi pe ei în ostaticii Păpuşarului. Recent, l-am văzut cu toţii la televizor pe Mihai Ghimpu vădit jenat de faptul că va trebui să voteze sau să asiste impasibil în faţa unor alianţe de stânga pe care se pregătea să le încropească Partidul Democrat.
Astăzi, când negocierile reluate cu PLDM se dovedesc a fi foarte dificile, iar condiţia pe care o pune acesta de a elibera justiţia din captivitatea oligarhică e greu de digerat, Partidul Democrat încearcă strunirea PL-ului pentru a-l constrânge să sprijine până şi cele mai odioase scenarii. Cu alte cuvine, PDM are nevoie de un as sigur în mânecă în persoana lui Ghimpu care, pentru a-l face mai cooperant, este strâns la zid cu ameninţări la adresa lui Chirtoacă.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”