17:29:28 20.04.2024
Stiri

Cum Partidul Democrat caută să-l bată pe Gofman cu arma lui

Opinii 13.07.2016 13:00 Vizualizări4266 Autor: Petru Bogatu
Cum Partidul Democrat caută să-l bată pe Gofman cu arma lui


Prezentul continuu

Replica puterii de la Chişinău la şederea lui Mihail Gofman în SUA nu s-a lăsat mult aşteptată. Nitam-nisam, printr-un comunicat de presă, Partidul Democrat anunţă că a angajat compania americană de consultanţă Podesta Group să-i reprezinte interesele în Congresul Statelor Unite şi în cercurile guvernamentale de peste Ocean.

Cu aceeaşi monedă

La mai puţin de 24 de ore după ce fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA a apărut la Washington în compania unor avocaţi americani, PDM informează opinia publică că va avea lobbyşti influenţi în SUA. Acest fapt nu are cum fi întâmplător.

Lui M. Gofman i se răspunde cu aceeaşi monedă. Semnificaţia gestului făcut de Partidul Democrat este dublă.

Pe de o parte, PDM sugerează că are peste Ocean un spate mai tare decât M. Gofman. Că îşi poate bate inamicul, care se foloseşte de serviciile unei companii americane, Frontier Solution, chiar cu arma lui.

Pe de altă parte, dezvăluindu-şi relaţia comercială cu o organizaţie nonguvernamentală americană, Partidul Democrat profanează voit demersul lui M. Gofman. Se dă de înţeles că acesta plăteşte pentru a se promova în SUA. Că recurge, ca şi PDM, la servicii prestate contra-cost tot de o organizaţie nonguvernamentală, nu de o autoritate oficială.

Manevre de învăluire

Astfel, înclin să-i dau dreptate până la un punct lui Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, care spunea marţi că la mijloc e o confruntare acerbă a clanurilor. Un război total care pe care.

Privite din acest unghi, plecarea grabnică a lui Gofman în SUA şi conferenţa sa de presă de la Washington aduc mai curând a manevre de învăluire decât a mărturisire a păcatelor. Dezvăluirile sale nu par să fie nişte puseuri de sinceritate.

Unde mai pui că unele dintre declaraţiile lui sunt vădit demagogice. De exemplu, propunerea sa de a impozita cu 7% fluxurile financiare internaţionale ce tranzitează sistemul bancar naţional.

Astfel de taxe nu există nicăieri în lume. Ar fi absurd, comentează fostul ministru al Finanţelor V. Negruţă, ca „o ţară să impoziteze fluxuri de provenienţă dubioasă. Asta ar însemna că statul devine complice şi legalizează într-un fel fluxurile de bani dubioşi”.

Oricum ai suci-o, asistăm la o încleştare pe viaţă şi pe moarte a clicilor de parveniţi. Loviturile reciproce, pe care şi le aplică acestea prin mass-media, nu-s decât nişte tentative de deturnare a unor informaţii mai mult sau mai puţin veridice în favoarea unei anumite grupări oligarhice.

S-a deschis cutia Pandorei

E la mintea oricui că Mihail Gofman, un personaj controversat, de altfel, a rupt tăcerea nu de flori de cuc. Şi nu din altruism.

Pe cont propriu sau nu, el a început să vorbească în urma arestării lui Şor. Punerea acestuia din urmă sub pază a deschis cutia Pandorei. Toate nelegiuirile legate de furtul miliardului riscă acum să iasă la vedere.

Iată de ce închiderea primarului Orheiului s-a constituit într-un semnal pentru toţi cei implicaţi în tâlhărie că dosarul devalizării băncilor nu va fi îngropat prin condamnarea lui Filat. Că ancheta va continua şi vor urma noi procese.

Or, Gofman şi Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor de la Banca Socială, au ieşit la rampă nu doar pentru a se proteja, ci şi pentru a şantaja. Ei lasă să se întrevadă că, dacă vor fi traşi la răspundere, se va declanşa o mare furtună în urma căreia vor avea de suferit şi cei care au permis arestarea lui Şor.

Şi dacă a demarat o investigaţie americană?

Şi încă un amănunt peste care nu trebuie să trecem. Într-o scrisoare adresată procurorului general Eduard Harunjen și procurorului Adriana Bețișor, compania Frontier Solution anunţă că „domnul Gofman se află la Washington, unde se întâlnește cu funcționari publici cu privire la subiecte oficiale”.

Nu cred că un ONG din SUA, oricât de insignifiant ar fi, minte într-un document trimis unei autorităţi juridice. Dacă Frontier Solution afirmă că M. Gofman s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Guvernului american, nu avem niciun motiv să n-o credem pe cuvânt.

De unde şi concluzia că fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA nu-i exclus să fi ajuns în vizorul autorităţilor americane. Se pare că justiţia Statelor Unite anchetează discret devalizarea băncilor din Republica Moldova.

Dacă această supoziţie este adevărată, în ciuda multiplelor schelete din dulapul său, Gofman va fi folosit de americani pentru a investiga furtul miliardului. Asta însă nu-l va absolvi de răspundere în cazul în care va fi găsit şi el vinovat.

Ex-premierul ucrainean Pavlo Lozarenko, bunăoară, s-a pus acum zece ani la dispoziţia procurorilor americani care anchetau delapidarea a circa 200 de milioane de dolari. Cu toate acestea, el a fost condamnat în SUA pentru spălare de bani şi însuşire frauduloasă de fonduri publice.

Ceva îmi spune că, odată cu arestarea lui Şor, s-au rupt zăgazurile. Va ploua cu noi dezvăluiri.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md