14:48:13 29.03.2024
Stiri

Ce semnifică preocuparea NATO pentru apărarea Republicii Moldova?

Opinii 26.06.2015 10:20 Vizualizări3213 Autor: Petru Bogatu
Ce semnifică preocuparea NATO pentru apărarea Republicii Moldova?


Prezentul continuu // Pacea și stabilitatea în societate, siguranța noastră națională cer duminică un vot pentru Europa

Miniștrii Apărării ai statelor Alianței Nord-Atlantice au aprobat, miercuri, un plan de asistență militară destinat Chișinăului.În urma acestui fapt, a precizat secretarul general NATO,Jens Stoltenberg,Occidentul va „ajuta Republica Moldova să își consolideze instituțiile de securitate și sistemul de apărare”.

O premieră absolută

Curios este faptul că măsurile de întărire a forțelor noastre armate și a serviciilor de contrainformații au fost luate în paralel cu suplimentarea personalului forței de reacție rapidă și centrelor de comandă, construite în România, Bulgaria, Polonia și în țările baltice. Acestea din urmă se adaugă la cele două cartiere generale regionale, în România și Polonia, a căror înființare fusese anunțată în luna ianuarie 2015.

Că NATO, în replică la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, își consolidează dispozitivul defensiv pe toată linia este un lucru pe cât de explicabil, pe atât de arhicunoscut. O premieră absolută pare să fie însă decizia de a finanța și a implementa un plan generos de asistență militară pentru un stat neutru.

Alianța Atlanticului de Nord are la îndemână mai multe mecanisme și forme de cooperare cu țări din afara blocului: Euro-Atlantic Partnership, Dialogul Mediteranean, Comisia NATO-Ucraina etc. Toate acestea sunt preponderent niște forumuri de dialog politic, schimburi de expertiză și consultări, fiind prevăzute și programe în materie de reformă militară, interoperabilitate, securizare a frontierelor etc.

Sub umbrela NATO

Preocuparea Alianței pentru suplimentarea potențialului militar și implicarea ei nemijlocită în procesele de consolidare a forței de luptă a unei armate care nu se află antrenată într-un război se constituie într-un gest simptomatic. Doar Ucraina se bucură de o atenție mai mare, dar acest lucru este firesc în condițiile în care Kievul este supus unei brutale intervenții străine.

Adoptarea unui plan de apărare pentru Chișinău are o dublă semnificație. Prima. Republica Moldova a fost pusă sub umbrela NATO. Occidentul își asumă, de fapt, angajamentul s-o pregătească de o eventuală invazie și s-o ajute să se apere în caz de forță majoră. Și a doua. Chișinăul cade sub incidența strategiilor de securitate pe care le adoptă aliații occidentali în fața pericolului rusesc.

Altfel spus, Ucraina este și va fi apărată de SUA și aliații lor pentru a respecta un principiu fundamental: agresorul, oricine ar fie el, trebuie descurajat. Totodată, cedarea în fața Rusiei este inadmisibilă, întrucât orice resemnare ar fi percepută ca o slăbiciune și un îndemn la noi agresiuni.

Ajută-te singur!

Privit din acest unghi, Chișinăul capătă o semnificație geopolitică specială. Situat în coasta vestică a Ucrainei, acestuia nu-i va fi permis să cadă în plasa Kremlinului sub nicio formă.

Astfel, Republica Moldova este condamnată să rămână aliatul Occidentului pentru a proteja Kievul, aflat în plin război cu Rusia. Pentru a nu permite Moscovei să lovească Ucraina din spate.

NATO a decis să ajute militar Chișinăul pentru ca acesta să reziste în fața Rusiei. SUA și UE îl sprijină politic pentru a-l menține pe drumul european, dar și pentru a evita reizbucnirea unui nou conflict armat la Nistru.

Toate aceste eforturi internaționale trebuie coroborate însă cu acte de voință civică și politică pe plan intern. Zadarnică va fi asistența din afară dacă nu ne ajutăm singuri.

Un test relevant din acest punct de vedere îl constituie cel de-al doilea tur de scrutin în Chișinău. Pacea și stabilitatea în societate, siguranța noastră națională cer duminică un vot pentru Europa.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md