12:30:50 26.04.2024
Stiri

OFICIAL din UE: „Modalitatea în care se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova”

Actualitate 09.10.2020 15:29 Vizualizări1338 Autor: Ziarul National
OFICIAL din UE: „Modalitatea în care se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova”


„Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova”, susține deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Într-o declarație făcută publică după cea de-a opta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, la care au participat joi reprezentanți ai Parlamentului European, ai Parlamentului Republicii Moldova, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene și al Serviciului European de Acțiune Externă, Mureșan arată că europarlamentarii s-au arătat îngrijorați de situația epidemiologică din R. Moldova, situație care „ne arată cât de importantă este reforma serviciilor publice”.

În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, europarlamentarii din mai multe grupuri politice și reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la neregulile observate în procesul de înregistrare preliminară a cetățenilor pentru votare în străinătate.

„S-au arătat, de asemenea, îngrijorați cu privire la dezechilibrele în decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în afara țării. Am menționat importanța integrității procesului electoral și necesitatea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare într-un mod liber, corect și transparent”, cităm din declarația lui Siegfried Mureșan.

Oficialii europeni le-au reamintit parlamentarilor din Republica Moldova despre necesitatea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate, dar și implementării reformelor necesare în domeniul justiției, luptei împotriva corupției, precum și în domeniul spălării banilor.

„Uniunea Europeană rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova. Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova”, cităm din aceeași declarație.

Vedeți mai jos declarația integrală a deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova:

Am co-prezidat ieri cea de-a opta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului European, ai Parlamentului Republicii Moldova, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene și al Serviciului European de Acțiune Externă.

În cadrul reuniunii am discutat despre situația îngrijorătoare privind pandemia de COVID-19 din Republica Moldova. Din păcate, numărul cazurilor de infectare în Republica Moldova este în creștere. Este țara care a înregistrat unul dintre cele mai mari numere de cazuri de infectare pe cap de locuitor în Europa de-a lungul ultimelor luni și acest lucru ne arată cât de importantă este reforma serviciilor publice. Dacă serviciile publice nu sunt reformate în vremuri bune, atunci în vremuri de criză situația este cu atât mai gravă, iar efectele negative asupra populației sunt vizibile.

În acest context, Uniunea Europeană a fost și este tot timpul alături de cetățenii Republicii Moldova. Ajutorul și asistența macrofinanciară din partea UE au reprezentat un sprijin substanțial pentru cetățenii Republicii Moldova în aceste perioade dificile. UE a pus la dispoziția Republicii Moldova fonduri europene nerambursabile în valoare de 108 milioane de euro pentru nevoile urgente în toată această perioadă de criză. În plus, Uniunea Europeană oferă și o asistență macrofinanciară suplimentară de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să atenueze efectele crizei COVID-19 și să continue reformele necesare pentru a susține redresarea economică. Această asistență vine în completarea asistenței macrofinanciare în curs, în valoare de 30 de milioane de euro. În acest sens, așteptăm ca autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsuri eficiente de redresare economică, pentru a consolida baza unei economii stabile, mai durabile și mai rezistente în fața viitoarelor crize.

În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, europarlamentarii din mai multe grupuri politice și reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la neregulile observate în procesul de înregistrare preliminară a cetățenilor pentru votare în străinătate. S-au arătat, de asemenea, îngrijorați cu privire la dezechilibrele în decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în afara țării. Am menționat importanța integrității procesului electoral și necesitatea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare într-un mod liber, corect și transparent. Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova.

Totodată am ținut să le reamintim parlamentarilor din Republica Moldova despre necesitatea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate, dar și implementării reformelor necesare în domeniul justiției, care să garanteze independența, imparțialitatea și eficiența sistemului judecătoresc, reforme ce vor oferi un climat de afaceri consolidat prin respectarea statului de drept, și reforme ce vor intensifica lupta împotriva corupției, precum și spălării banilor.

În acest context mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa progresului substanțial în cazul fraudei bancare din 2014. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de rezultate concrete în investigarea furtului miliardului. Recuperarea fondurilor este primordială, iar cei vinovați trebuie trași la răspundere fără întârziere.

Uniunea Europeană rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova. Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md