23:03:15 10.05.2024
Stiri

Chișinău: Numărul copiilor plasați în internate a scăzut de șase ori

Social 26.11.2013 12:00 Vizualizări2005 Autor: Polina Cupcea


Chișinău: Numărul copiilor plasați în internate a scăzut de șase ori

Numărul copiilor aflați în instituțiile rezidențiale din R. Moldova a scăzut, în ultimii ani, de șase ori. Rezultatele obținute în cadrul reformei dezinstituționalizării, prin oferirea serviciilor familiale și de suport pentru familiile aflate în situațiile de risc, au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Parteneriate publice - private în dezvoltarea serviciilor sociale pentru copil şi familie”.

Potrivit participanților la masa rotundă, în municipiul Chișinău era creat, în 2005, un singur serviciu pentru copiii aflați în dificultate - Serviciul de plasament de lungă durată, iar în 2013 s-au deschis patru servicii: un centru maternal, un centru de zi pentru copii cu nevoi speciale, o creșă și serviciul de răgaz pentru părinții care au nevoie de plasament temporar.

„În ultimii ani, am dezvoltat câteva servicii sociale pentru copiii aflați în dificultate, cum ar fi adopția, tutela/curatela, casa de copii tip familie și asistența parentală profesionistă. Astfel, am încercat să reducem numărul de copii plasați în internate. Avem situații când nu reușim să soluționăm problema plasării copiilor în serviciile de tip familial și atunci purcedem la plasament de tip rezidențial, iar la acest capitol am înregistrat progrese. Dacă în 2005 în centrele de plasament din municipiu erau 602 copii, acum avem 413. Pentru Chișinău este mult mai greu de recrutat asistenți parentali profesioniști, deoarece cu o modestă remunerare și indemnizații pentru copiii aflați în asemnea tip de plasament nu ne permitem să dezvoltăm acest serviciu”, a menționat șefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Svetlana Chifa.

Atât autoritățile, cât și organizațiile nonguvernamentale luptă cu dezinstituționalizarea copiilor, în special a celor cu vârsta până la trei ani. „În R. Moldova trebuie să ajungem la un așa rezultat, ca să nu mai existe internate pentru copiii de toate vârstele și să le asigurăm dreptul fiecărui copil să crească și să se dezvolte în mediu familial. Trebuie să dezvoltăm și să investim cât mai mult în serviciile alternative de tip familial. Din numărul total de 157 de copii cu vârste de până la 6 ani (2010-2013), 130 sunt copiii cu vârsta de sub trei ani, ceea ce înseamnă că acest grup trebuie să devină pe viitor grupul țintă pe care să ne axăm”, a opinat directoarea organizaţiei CCF - Moldova, Liliana Rotaru.

„Obiectivele majore ale Ministerului Afacerilor Externe de la Londra este de a promova corectitudinea, drepturile umane și să contribuie la bunăstarea țărilor în curs de dezvoltare și a cetățenilor săi. Prin intermediul CCF Moldova, de rând cu alte 30 de organizații de caritate din Anglia, fac acest lucru în fiecare zi. Este important ca organizațiile neguvernamentale să colaboreze cu autoritățile publice locale, care oferă servicii sociale pentru copiii aflați în dificultate, deoarece în Marea Britanie acest lucru se întâmplă de ani buni și am obținut rezultate frumoase”, a conchis Philip Batson, Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, în cadrul evenimentului.

De menționat că, în 2005, în școlile-internat din Chișinău erau plasați 1 218 copii, iar în 2013 au rămas 195 de copii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md