22:50:32 26.04.2024
Stiri

Un candidat care să ne unească

Opinii 12.08.2016 09:26 Vizualizări4134 Autor: Nicolae Negru
Un candidat care să ne unească


Semne diacritice

Putin a făcut zilele trecute o declarație halucinantă: el a a învinuit Kievul de acțiuni teroriste în Crimeea, a pus din nou la îndoială legitimitatea Guvernului ucrainean și rostul unei întâlniri planificate cu Petro Poroșenko, Merkel și Hollande, pentru a discuta încetarea războiului ruso-ucrainean în regiunile Donețk și Luhansk.

Ucrainenii, lumea întreagă încearcă să „descifreze” comportamentul președintelui rus, care, de facto, rupe relațiile cu Kievul. E și luna august, care vine, de obicei cu un plus de neliniște, căci e luna când la Kremlin se acutizează crizele de nostalgie după URSS și se umblă la butoanele care pun în mișcare trupele ruse de pe diferite fronturi...

Deși nu atât de direct, nu e deloc calmant și mesajul pe care Moscova îl transmite autorităților moldovene. Trupele ruse care ocupă raionale de est ale Republicii Moldova au exersat, în premieră, la începutul lunii curente, traversarea și escaladarea malului drept al Nistrului, simulând – nota bene! – respingerea unui „atac terorist” dinspre teritoriul controlat de Chișinău.

După apărarea rușilor din afara Rusiei, amintind de apărarea germanilor din afara Germaniei lui Hitler, „lupta cu terorismul” poate servi drept un motiv de invazie la fel de eficient și convingător pentru ruși ca „apărarea cuceririrlor socialismului” sau „datoria inernaționalistă” a URSS de altădată.

Posibil, declarația lui Putin să fie o consecință a unei epuizări, a unei sincope logice, poate că Rusia își zângănește armele din plăcere, fără vreun plan de a declanșa noi operațiuni militare, doar pentru

a-i speria în scopuri „profilactice” pe cetățenii din „străinătatea apropiată”, pentru a menține și a spori din interes sportiv gradul de tensiune cu Occidentul, dar ar fi cel puțin imprudent din partea noastră să nu luăm în serios comportamentul Moscovei, să nu ne punem la adăpost de o eventuală agresiune.

Mai cu seamă că amenințările ei se sincronizează cu unele acțiuni ale forțelor prorusești din interior. Planurile lui Usatâi, Dodon și Năstase de a declanșa în toamnă proteste care să ducă la haos și răsturnare a puterii nu pot să nu îngrijoreze, căci primii doi reprezintă în mod evident interesele Rusiei. Se adeverește că „puterea” lui Usatâi nu e în „adevăr”, ci în banii afaceristului Veaceslav Platon, dirijat, la rândul său, de FSB, și, după cum scrie presa ucraineană, motivat să finanțeze separatiștii din estul Ucrainei.

Dependența de FSB ar explica activizarea bruscă a primarului de Bălți după arestarea lui Platon la Kiev, dar și avertismentul său separatist de creare a „Republicici Bălți”, cuprinzând localitățile de la Ungheni până la Briceni, dacă autoritățile centrale nu-i acceptă condițiile de modificare a statutului municipiului Bălți.

Fiindcă veni vorba, și întâlnirea lui Usatâi cu Plahotniuc putea să aibă loc la rugămintea lui Platon, care era informat că i se strânge funia la par și e posibil ca El Coordonatore să-i fi propus primarului-mediator, îngrijorat de soarta sponsorului său, să părăsească scena politică din Republica Moldova în schimb. Ceea ce ar fi putut supăra enormul „potențial” interlopo-fesebist din spatele faimosului „raider”, despre care a vorbit ex-premierul Sturza.

Mai adăugând aici și refuzul lui Plahotniuc de a îndeplini acordul de concesionare a Aeroportului Chișinău, după cum rezultă din „foaia de parcurs” formulată de însuși vicepremierul rus Rogozin, mâna dreaptă a lui Putin, luate la un loc, supărările Moscovei prefigurează o toamnă fierbinte, o bătălie decisivă „pentru Maldova”, coordonată de FSB-ul lezat în amorul propriu. Nu e greu de ghicit de partea cui vor fi serviciile secrete ale României, SUA... Fără ajutorul lor, regimul lui Plahotniuc nu are cum rezista mai mult de câteva zile.

(De aceea, dacă Andrei Năstase va continua să o facă pe naivul, aruncând batista pe „țambalul” cursului european, alăturându-se lui Usatâi și Dodon în eforturile lor diversioniste, Maia Sandu, lidrul PAS, Viorel Cibotaru, liderul PLDM, vor trebui să se distanțeze categoric de Partidul „Demnitate și Adevăr”. )

Cu toate acestea, departe de noi ideea că cetățenii Republicii Moldova trebuie să se abțină să iasă la proteste, pledoaria noastră e pentru ca guvernarea să le ofere cât mai puține motive pentru a protesta. După cum se menționează și în apelul unui grup de ONG-uri, care cer ca investigarea sustragerii miliardului din rezervelele BNM să fie efectuată de o echipă de procurori din SUA și UE, motive de nemulțumire sunt multe. În condițiile în care persoanele care nu și-au îndeplinit funcțiile de protejare a banilor publici nu sunt trase la răspundere, ba chiar joacă un rol crucial în identificarea vinovaților și căutarea banilor furați, impresia că Plahotniuc simulează investigarea fraudei, că se răzbună pe unii rivali politici nu are cum să dispară. Ideea unei investigații din afară ar trebui să convină guvernării, dacă aceasta urmărește în mod sincer stabilitatea și nu doar salvarea proprie și protejarea unor persoane compromise.

Ar fi de folos și o oarecare reechilibrare a puterii. PD, care a obținut doar 15 la sută din voturi în alegerile parlamentare precedente, a concentrat prea multe „pârghii”, pe căi obscure, care nu exclud șantajul și mituirea unor deputați. Deși pare utopic, ar fi logic ca PD, în semn de intenții democratice, pluraliste, să renunțe la lupta pentru scaunul eliberat de Nicolae Timofti, sprijinind un candidat din afara „arcului guvernamental”.

Evident e vorba de un candidat care să nu pornească orbește un război cu Parlamentul și Guvernul, să nu se fixeze pe ideea alegerilor parlamentare anticipate, ci să lucreze, perseverent, metodic, pentru dezoligarhizarea și democratizarea Republicii Moldova, pentru realizarea acordului de asociere cu UE.

E nevoie de un candidat din afara partidelor, care i-ar uni pe toți cetățenii Republicii Moldova, proeuropeni, unioniști, conservatori, stângiști etc. (cu excepția putiniștilor, firește, care sunt inflexibili). Un Eugen Doga sau un Vladimir Beșleagă, de exemplu, la care s-a referit și colegul nostru Petru Bogatu, ar putea întruni nu numai suportul unioniștilor de toate culorile, dar și a simpatizanților PAS, PDA. Fiind ambii originari de peste Nistru, efortul lor pentru unire, stabilitate și reforme ar avea și o rezonanță simbolică nouă, deosebită.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md