10:18:32 20.05.2024
Stiri

Culoarea Guvernului și soarta R. Moldova

Opinii 13.02.2015 09:40 Vizualizări3088 Autor: Nicolae Negru
Culoarea Guvernului și soarta R. Moldova


Semne diacritice // Pe fundalul războiului din Ucraina, al agresiunii ruse, care ne vizează și pe noi, se vede mult mai clar mizeria, nimicnicia, inconștiența, sminteala unora dintre liderii noștri

Ațintindu-ne privirile asupra procesului de formare a noului Guvern, ne-a scăpat un eveniment mult mai important, de care depinde soarta Republicii Moldova pe ani înainte, nu doar pe viitorii patru ani. E vorba de întâlnirea de la Minsk, cu participarea cancelarului Germaniei, a președinților Franței, Ucrainei și Rusiei, care și-au pus scopul să oprească războiul ruso-ucrainean.

Discuțiile au început miercuri seară și au durat 14 ore, cu două pauze, pentru fotografia comună și cină, încheindu-se joi dimineață, cu puțin timp înainte de începutul ședinței Parlamentului nostru. Ca apoi să fie reluate până la amiază. Miza e pacea, nu doar în Ucraina, ci în toată Europa, inclusiv în Republica Moldova. La ora când scriu aceste rânduri, agențiile de presa comunicau că liderii separatiști refuzau să semneze documentul elaborat de Merkel, Hollande, Poroșenko și Putin. Este evident că rezistența lor o poate înfrânge doar Putin sau armata ucraineană.

Înainte de aceste negocieri decisive, Angela Merkel s-a întâlnit, luni, cu Obama, la Washington, pentru o clarificare de poziții, respingând ambii soluția militară, dar subliniind că, lucrând împreună, comunitatea internațională poate ridica „costurile pentru violarea principiilor suveranității și integrității teritoriale”. „Dacă renunțăm la principiul integrității teritoriale, nu vom fi în măsură să menținem pacea în Europa”, a avertizat, citată de Agerpres, cancelarul german, în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu președintele american.

Obama i-a telefonat marți lui Putin și l-a avertizat personal că, în cazul în care la Minsk nu se ajunge la un acord de pace acceptabil, Rusia va plăti cu noi sancțiuni pentru ocuparea Crimeii și sprijinul continuu pentru rebelii separatiști din estul Ucrainei. Cu o zi înainte, Obama confirmase că le-a cerut consilierilor săi soluții pentru războiul din Ucraina, inclusiv furnizarea de armament pentru militarii ucraineni, asupra căreia insistă mulți senatori și reprezentanți ai Congresului american.

Nu a stat la o parte nici Londra. Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, i-a îndemnat pe Merkel și Hollande să nu cedeze în fața lui Putin. „Este important pe continentul nostru al Europei să ne asigurăm că nu răsplătim agresiunea și brutalitatea cu concesii, aceasta ar fi o eroare”, a declarat Cameron în Parlamentul britanic.

Pe fundalul războiului din Ucraina, al agresiunii ruse, care ne vizează și pe noi, al riscului ca războiul rece izbucnit între Rusia și Occident să degenereze în ciocniri militare, se vede mult mai clar mizeria, nimicnicia, inconștiența, sminteala unora dintre liderii noștri, care nu pot împărți niște ministere, care nu se satură de „privatizări” și urzesc necontenit noi scheme de îmbogățire pe socoteala statului. Se cred șmecheri, dar sunt jalnici în obsesia lor flămândă de bani, în sărăcia sufletească, în aroganța și egoismul patologic, călcând în picioare cele mai nobile porniri și visuri ale tinerilor din R. Moldova.

Oripilați, contrariați, europenii i-au lăsat în pace să-și facă hatârul, să se „developeze” în toată hidoșenia lor măruntă. La „calitatea” politicienilor noștri „proeuropeni” decidenți, la iresponsabilitatea și sminteala lor, mai contează culoarea Guvernului? Astfel se explică, probabil, lipsa de interes a Bruxellesului, dar și a Washingtonului, față de „negocierile” dintre partidele proeuropene la Chișinău. În această cheie poate fi citită poziția distantă a președintelui României, Klaus Iohannis, care și-a amânat vizita oficială în Republica Moldova. Față cu agresiunea Rusiei, celelalte probleme, inclusiv culoarea Guvernului, par minore. Sigur, avocații și consilierii lui Ghimpu vor încerca să ne convingă de contrariul, să ne spună că Tapiola nu reprezintă întreaga UE, dar i-am fi crezut mai lesne dacă ar fi încercat să-i recomande liderului liberal să fie mai flexibil și să gândească puțin mai repede.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md