23:24:35 20.05.2024
Stiri

Negoț cu cetățenie moldovenească

Social 01.05.2014 08:31 Vizualizări3887 Autor: Stela Mihailovici


Negoț cu cetățenie moldovenească

TENDINȚĂ // Cetățenia Republicii Moldova este tot mai căutată de ucraineni și ruși, după ce Uniunea Europeană a anunțat că moldovenii vor putea circula fără vize în spațiul Schengen începând cu 28 aprilie

În ultimii ani, unii basarabeni erau gata să plătească mii de euro pentru a obține cetățenia României cât mai rapid pentru a putea pleca liber în Uniunea Europeană. Astăzi, scenariul se repetă la obținerea cetățeniei R. Moldova, rușii și ucrainenii fiind cei care stau la coadă pentru acte de identitate moldovenești.

Site-urile de anunțuri din Ucraina abundă în ultimele luni de mesaje postate de intermediari carese oferă să perfecteze pașapoarte moldovenești contra unor sume ce variază între 2 000 și 5 000 de euro, în funcție de urgența pe care o cere clientul. Aceștia susțin că procedura este „legală și garantată”, iar serviciile sunt oferite la „prețuri rezonabile”.



Cetățenie în trei luni

Deși, în mod normal, analiza unui dosar depus pentru dobândirea cetățeniei R. Moldova poate dura până la un an de zile, intermediarii promit să perfecteze toate actele chiar și în trei luni. Pentru asta, clientul va scoate din buzunar circa 5 000 de euro. Dacă solicitantul este gata să aștepte un an, taxa coboară până la 2 000 de euro, iar în jur de 3 500 de euro costă cetățenia perfectată în șase luni. „Suntem de încredere. Avem oamenii noștri care ne ajută în R. Moldova. Totul este legal. Nu achitați suma integral. O parte din bani o plătiți când vedeți documentele în mână”, a încercat să ne convingă un bărbat contactat la un număr de telefon pe care l-am găsit pe un anunț plasat pe internet.

Proces grăbit de judecători

Dintr-un alt anunț aflăm că străinii sunt ajutați de intermediari să obțină rapid certificatele de naștere ale strămoșilor din R. Moldova, pentru a putea cere redobândirea cetățeniei moldovenești. O companie din Ucraina garantează că actele se perfectează în trei săptămâni prin intermediul instanțelor de judecată. Mai mulți intermediari îi îndeamnă pe străini să opteze pentru cetățenia moldovenească, decât pentru cea a României sau Ungariei, fiindcă „rândurile sunt mai mici și nu veți sta mult la coadă”.

Cine râvnește la cetățenia R. Moldova?

Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru” confirmă că în ultima perioadă a crescut numărul solicitărilor pentru dobândirea cetăţeniei R. Moldova. De la începutul anului curent până pe 20 aprilie, au fost depuse 256 de cereri, cu 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut și aproape de două ori mai mult față de anul 2012, când au fost înregistrate doar 134 de cereri. Potrivit statisticilor, cei mai mulți solicitanți dețin acte ale Federaţiei Ruse, Ucrainei, Israelului şi României. Tot mai mulți sunt șicetățenii din stânga Nistrului care abia acum vor să-și reconfirme cetățenia R. Moldova. Numai la Oficiul de documentare a populației din orașul Varnița au fost depuse, în primele trei luni ale anului curent, 280 de cereri de reconfirmare a cetățeniei. În aceeași perioadă a anului trecut au fost depuse doar 120 de astfel de cereri. „Sigur că un motiv al dublării solicitărilor este liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, dar și evenimentele din Ucraina. Mulți cetățeni din Transnistria au pașapoarte rusești, dar acum rușilor nu li se permite să intre în Ucraina”, motivează Sergiu Vacari, șeful Secției de evidență și documentare a populației din orașul Varnița. Acesta mai spune că în anul curent niciun transnistrean nu a depus cerere la oficiul din Varnița pentru renunțarea la cetățenia R. Moldova.

Sub controlul structurilor de forță

Oamenii legii nu exclud că, după 28 aprilie, când moldovenii vor circula liber în Uniunea Europeană, va crește și numărul cazurilor de falsificare a documentelor de identitate moldovenești. Procurorii vor veghea ca procedura de primire a cetăţeniei R. Moldova să fie respectată, în caz contrar vinovații se vor alege cu dosare penale. Un precedent în acest sens deja există. Pe 11 aprilie curent, a fost reținut șeful Secției de evidenţă şi documentare a populaţiei din Comrat și un subaltern al acestuia, fiind bănuiți de acordarea ilegală a cetăţeniei unor persoane din Ucraina şi Rusia, perfectând, prin abuz, acte de identitate moldoveneşti.

Puțini își ating scopul

Deși numărul celor care vor să obțină cetățenia R. Moldova este de ordinul sutelor în fiecare an, puțini sunt cei care ajung să-și vadă visul împlinit. În 2013, șeful statului a semnat doar 16 decrete care vizează dobândirea sau redobândirea cetățeniei moldovenești. Norocoșii au fost din Turkmenistan, Tadjikistan, Afganistan, Azerbaidjan, Ucraina, Rusia, dar și doi cetățeni ai României. De cealaltă parte, 131 de persoane au renunțat anul trecut la cetățenia R. Moldova. Majoritatea s-au stabilit în statele Uniunii Europene.

Peste două mii de persoane au cerut cetățenia R. Moldova în ultimii patru ani

Anul solicitării cetățeniei

Cereri depuse la ÎS „Registru”

2010

528

2011

627

2012

549

2013

496

1 ianuarie - 20 aprilie 2014

256

Total

2 456

Condiții noi pentru obținerea cetățeniei

Anul trecut, autoritățile au efectuat câteva modificări care vizează procedura de obținere a cetățeniei R. Moldova. Guvernul a modificat regulile la examenul de evaluare care este susținut obligatoriu de toți solicitanții de acte moldovenești. Străinii au fost obligați să susțină în limba română proba care demonstrează cunoașterea Constituției. Anterior, solicitanții de cetățenie puteau să completeze testele și în limba rusă. O altă modificare a fost introdusă de Parlament, chiar dacă președintele Nicolae Timofti a refuzat inițial să promulge legea. Străinilor li s-a permis să obțină acte de identitate moldovenești fără a renunța la cetățenia lor. Potrivit legislației, cetățenia R. Moldova se acordă celor care au o ședere legală pe teritoriul statului timp de zece ani. Pentru apatrizi, refugiați și beneficiari de azil politic, termenul este de opt ani, iar o persoană căsătorită cu un cetățean moldovean poate obține cetățenie în trei ani.

Articol publicat în ediția print a Ziarului NAȚIONAL din 25 aprilie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md