16:09:16 26.04.2024
Stiri

„Ce vor descoperi arheologii despre noi?”

Moldovenii în lume 28.10.2014 08:01 Vizualizări3332 Autor: Mariana Rață
„Ce vor descoperi arheologii despre noi?”
Familia lui Oleg Ciubotaru


Carieră // Originar din Călărași, un tânăr din R. Moldova este astăzi top manager la o companie IT de succes din SUA

În urmă cu opt ani, a absolvit Universitatea Tehnică din R. Moldova, iar astăzi este deja top manager la o prestigioasă companie IT din Danemarca, numit responsabil pentru dezvoltarea și extinderea reprezentanței acesteia din SUA. Modest, dar foarte ambițios, Oleg Ciubotaru, 31 de ani, a urcat „în viteză” treptele carierei și își dorește același ritm de creștere și pentru țara pe care a lăsat-o la mii de kilometri distanță. „Ne lipsește viziunea”, crede el despre motivul pentru care R. Moldova continuă să se zbată între trecut și viitor.

Aplicații web pentru „Samsung”

Despre specialiștii în IT se spune că sunt firi închise și scumpi la vorbă. Oleg Ciubotaru contrazice aceste supoziții și vorbește cu plăcere despre succesele obținute, mai mult peste hotare, din păcate. În 2004, atunci când încă mai era student la Universitatea Tehnică din Chișinău, s-a angajat la un internet provider pentru a câștiga niște bani de cheltuială, iar de atunci, programele pe care le-a scris „i-au clădit” drum până în California, unde se află deja de doi ani și jumătate, în calitate de chieftechnologyofficer al companiei „ProPeople”, specializată în dezvoltarea aplicațiilor web pentru clienți ca Stanford University, „Samsung”, „Pinterest”, „Tesla”.

„Sunt responsabil de partea tehnică de executare a proiectelor de către echipele din R. Moldova, SUA și Ucraina, dar și de extinderea producției în America de Sud, Asia”, ne explică tânărul, subliniind cu mândrie că, de când a fost transferat la oficiul din California, compania „ProPeople” a reușit să își dubleze cifra de afaceri în SUA. „Nu spun că e meritul meu exclusiv, dar am contribuit și eu”, precizează el.

„O comunitate în care te integrezi ușor”

Oleg afirmă că s-a acomodat rapid cu viața din SUA și cu sistemul de gândire de acolo. „Modul în care gândesc cei din Silicon Valley este unul special. E o cultură pe care eu o numesc de „pionieri-exploratori”. Cred că s-a format în urma migrației în Vest a oamenilor. În condițiile grele de mutare, fiind înconjurați de locuri sălbatice, urși, indieni neprietenoși, de colaborarea lor depindea dacă supraviețuiau sau nu. Astăzi, această cultură se manifestă prin ajutorul necondiționat, fărăa aștepta beneficii”, descrie Oleg Ciubotaru primele diferențe pe care le-a remarcat între moldoveni și americani. Tânărul își amintește că, în primele luni de aflare în SUA, i s-a întâmplat ca la un semafor un american să coboare din mașina lui și să vină să-i închidă capacul de la rezervorul de benzină pe care îl uitase deschis.

„Într-o astfel de comunitate este ușor să te integrezi”, spune el, răspunzând evaziv la întrebarea dacă își dorește să revină în R. Moldova: „Greu de spus. Vreau să am confortul să știu că pot sta aici cât voi vrea și să nu depind de o viză de lucru. În rest, copiii sunt la școală și grădiniță. S-au integrat deja în sistemul american. Eu am un serviciu, plătesc taxe. Îmi lipsește doar Green-cardul. Vin în R. Moldova de trei-patru ori pe an, în vizite de lucru. Cred că e suficient”, zice el.

„E prea mult negativism acasă”

Oleg crede că un cetățean care își iubește patria poate face multe și de la distanță pentru țara sa pe care și-o dorește altfel. „Nu cred că locul geografic în care ne aflăm pe Pământ e decisiv în modul cum putem ajuta Moldova. Cred că din afară pot să ajut mai ușor țara. Sunt multe lucruri pe care mi le doresc altfel în R. Moldova: infrastructura, sistemul de învățământ și sănătate, justiție și poliție mai aproape de cetățeni, deschiderea țării. Mă bucur că au fost eliminate vizele pentru călătoriile în UE, dar nu aș vrea ca acest drept să fie unul provizoriu și să depindă de rezultatele de la o campanie electorală la alta. Îmi doresc mai mult optimism în R. Moldova. Eprea mult negativism acasă, toți se gândesc cum să-și facă bine lor, nu șicomunității.Americanii, dimpotrivă,țin mult la comunitatea lor. Pentru ei, mahalaua, biserica, școalasunt lucruri foarte importante și vor depune mult efort, pe bază de voluntariat, vor dona bani pentru a-și face comunitatea frumoasă, vor construi parcuri, vor îmbunătăți școlile”, afirmă el.

„E aiurea când vezi țări mai mici cu rezultate mai mari”

Potrivit lui Oleg, autoritățile moldovenești, poporul ar trebui să decidă odată și odată ce vor să facem pe această planetă.

„Să facem vin mediocru și să dansămsau să avem un rol important în dezvoltarea speciei umane? Totul depinde de cum ne mobilizăm. Estonienii sunt 1,3 milioane de oameni, dar au putut crea skype-ul, care a fost vândut, dacă nu greșesc, cu vreo 8,5 miliarde de dolari la Microsoft,și multe alte start-up-uri IT care aduc economiei bani. E aiurea când vezi că o țară de trei ori mai mică face lucruri mai mari ca noi. Dar ei au reușit să se mobilizeze, iarnoi nu avem o idee națională care ne-ar aduna pe toți, indiferent de etnie sau religie, să lucrăm la dezvoltarea țării în care ne-am născut. Haideți să ne gândim ce vor descoperi arheologii despre noi peste două-trei mii de ani? Vor descoperi o civilizație importantă?”, întreabă retoric Oleg, în încercarea de a-și mobiliza conaționalii.

„Dor de casă”

Chiar dacă este departe de casă, Oleg urmărește „cu un ochi” știrile din R. Moldova și este sigur că va parcurge cei 200 km până la Sacramento pentru a participa la alegerile din 30 noiembrie.

De sărbătorile naționale ale R. Moldova, familia Ciubotaru, alături de alți moldoveni stabiliți în SUA, organizează petreceri moldovenești și peste Ocean. Îmbrăcați în haine naționale, fluturând tricolorul, ei aduc vin și plăcinte moldovenești pentru sărbătoarea comună la care ascultă muzică populară, iar unii chiar declamă poezii. „Dor de casă”, zice Oleg.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md