19:43:02 26.04.2024
Stiri

Cântă la vioara „Santo - Seraphin Violin”, care datează din anul 1735

Moldovenii în lume 17.07.2015 09:20 Vizualizări4827 Autor: Victoria Bortă
Cântă la vioara „Santo - Seraphin Violin”, care datează din anul 1735


Regret // „Nu aș fi plecat niciodată, dacă aș fi avut o viață demnă în R. Moldova”

Cântă pe cele mai celebre scene ale lumii, iar vioara ei sensibilizează mii de spectatori. Deși a studiat în Germania și locuiește în Elveția, artista Alexandra Conunov s-a născut în R. Moldova și revine aici de câte ori este posibil.

„Nu aș fi plecat…”

Tânăra violonistă a început a studia muzica la șase ani atunci când s-a înscris la Liceul-internat de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. Apoi a ales să-și continue calea pe meleaguri germanice, în orașele Rostock și Hanovra. La momentul actual, artista locuiește în Vevey, Elveția, acolo unde și-a cunoscut soțul și au împreună un copil de trei ani.

„Nu aș fi plecat niciodată, dacă aș fi avut o viață demnă în R. Moldova. Eu îmi iubesc foarte mult patria și revin cu drag”, spune Alexandra Conunov. „Cultura este la un nivel mizerabil”, iar lipsa perspectivelor a determinat-o pe artistă să își continue cariera în Europa.

Mulți dintre colegii violonistei au devenit lăutari. „Eu îi înțeleg. De ce să continue cu muzica clasică, atunci când în orchestră primesc 250 de euro pentru o lună, dar ei pot câștiga aceeași sumă într-o singură noapte la nuntă”, remarcă artista.

„O fată din cea mai săracă țară”

Întrucât muzica clasică nu este populară acasă, Alexandra Conunov a ales să fie pe aceeași undă cu Bach, peste hotarele țării, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Violonista este laureată a mai multor concursuri prestigioase, fiind câștigătoarea Concursului de Vioară „Joseph Joachim”, desfășurat la Hanovra, competiție ce i-a adus posibilitatea înregistrării CD-ului de debut.

De asemenea, a primit Premiul „BärJulius” al „Academiei Festivalului Verbier” pentru cea mai bună performanță în Academia de vară, care vizează persoanele cu dizabilități și cele care nu pot veni la concerte. Însă, cel mai recent premiu este medalia de bronz pe care violonista a obținut-o la concursul „Piotr Ilici Ceaikovski” din Rusia.

„Acesta este cel mai celebru concurs la care am participat. Este ca Jocurile Olimpice în sport sau ca New York Fashion Week în modă”, constată Alexandra Conunov, care a cântat alături de renumitul dirijor Valeri Gherghiev. „Stăteam în Moscova și mă gândeam că eu, o fată din Chișinău, din cea mai săracă țară din lume, voi cânta în această seară cu un geniu ca el”, spune emoționată violonista.

Vioara de trei secole

Măiestria artistei este de apreciat, dar nici vioara ei nu e dintre cele obișnuite. Alexandra Conunov cântă la vioara „Santo - Seraphin Violin”, care datează din anul 1735 și este din Veneția.

Aceasta i-a fost împrumutată cu amabilitate de „Deutsche Stiftung Musikleben”. „E vorba de o fundație din Germania, care cumpără și oferă instrumente celor mai talentați tineri, care au până la 30 de ani”, spune violonista, care mai poate folosi această vioară veche și prețioasă încă patru ani. Instrumentul este un echivalent al unui Stradivarius și nu necesită o îngrijire specială. „Trebuie doar să fii respectuos și să nu îl tratezi ca pe un obiect”, menționează violonista.

„Artist al Poporului”

Recent, Ministerul Culturii a venit cu inițiativa de a i se conferi violonistei titlul onorific „Artist al Poporului” despre care artista încă nu știe.

„Mă simt foarte onorată de această inițiativă, dar când mă gândesc că doamna Galina Buinovschi, care este „mama” tuturor violoniștilor din R. Moldova și este cea mai bună profesoară din lume, a primit titlul „Maestru în arte” la 60 de ani și eu să primesc un titlu la 26 de ani, mă simt un pic jenată”, recunoaște violonista.

Alexandra Conunov își apreciază foarte mult profesoara și spune că „scriind numele ei în biografii nu este de-ajuns”. Ea își dorește să realizeze ceva pentru liceul în care a studiat și are planuri concrete în acest sens.

Fundație în Chișinău

Din septembrie, violonista își propune să deschidă o fundație în Chișinău, care va viza două aspecte: oamenii din spitale, din închisori și elevii Liceului „Ciprian Porumbescu”. „Elevii vor cânta în aceste locuri în care oamenii suferă și nu pot ieși la concerte să se bucure de miracolul muzicii”, spune artista.

Pentru instituții va fi un act de caritate, iar elevii vor primi o remunerare simbolică. „Întotdeauna mi-am dorit să am posibilitatea să dau zece mii de euro școlii să facă reparație, să cumpere pupitre, să repare încălzirea, tot ceea ce nu am avut noi când eram mici”, remarcă Alexandra Conunov.

Prin această fundație, violonista speră „să poată face fericiți câțiva copii, care vin din sat, ca să aibă bani de buzunar, de niște pantofi, de ruj, de o cafea”.

Pasiune pentru mașini

Totodată, Alexandra recunoaște că nu va mai participa la concursuri, în schimb are o activitate prodigioasă în concerte. Artista cântă, de regulă, în 40-50 de concerte pe an în diferite țări, precum Italia, Spania, Franța, Rusia, China, Japonia ș.a.

„În China nu îmi place deloc, sunt murdari, nu scriu în engleză, nici orchestra nu m-a impresionat, dar îmi place Italia, unde sunt teatre vechi, mâncare extraordinară și oameni frumoși”, povestește violonista.

De asemenea, artista are o pasiune nebună pentru mașini: „Chiar dacă trebuie să merg cinci metri, iau mașina. Mi-am cumpărat o „Mazda 3” și am făcut într-un an 27 de mii de kilometri”.

Indiferent de câte călătorii ar face și de cât de bună ar fi viața în Elveția, „R. Moldova este țara mea cu toate neajunsurile ei și niciodată nu m-aș dezice de ea”, conchide violonista Alexandra Conunov.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md