12:18:15 18.05.2024
Stiri

Basarabeanul care a deschis o școală de muzică în Mestre și încântă italienii cu fluierul și ocarina

Moldovenii în lume 21.08.2015 09:40 Vizualizări16337 Autor: Stela Mihailovici
Basarabeanul care a deschis o școală de muzică în Mestre și încântă italienii cu fluierul și ocarina


PASIUNE // Un instrumentist din R. Moldova a reușit să deschidă o școală de muzică în Italia și vrea să formeze o orchestră multinațională

Acum 13 ani, a plecat din R. Moldova în căutarea unei vieți mai bune, abandonându-și frumoasa carieră pe care reușise să și-o facă în muzică și pe discipolii Școlii Republicane de Muzică „Ciprian Porumbescu” pe care îi pregătea pentru viața de artist.

A lucrat ani în șir într-o fabrică din Italia, dar și-a salvat pasiunea și a reușit să rămână muzician, deseori obligându-și mâinile umflate de atâta muncă să apese cu măiestrie pe clapele instrumentelor. Astăzi este cunoscut și apreciat în Peninsulă, strânge sute de oameni la concerte, conduce o școală muzicală din orășelul Mestre și visează la ziua în care va forma o orchestră multinațională.

În această vară, instrumentistul Petru Dinjos își petrece practic tot timpul la „Scuola Di Musica Venezia – Mestre” pe care a deschis-o anul trecut. Așteaptă ca zeci de persoane să calce pragul instituției pentru a se înscrie în anul de studii 2015-2016. Moldoveanul le propune celor interesați ore de muzică la diverse instrumente de suflat: saxofon, clarinet, flaut, trompetă, trombon, fluier, caval, ocarină, cimpoi sau tilincă. Oferta variată este atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar prețul pentru cursuri este mai mult unul simbolic.

Artist la negru

Muzicianul spune că se simte împlinit, pentru că și-a văzut realizat un vis – promovează frumosul și cultura românească în Italia. În 2002, când a ajuns cu o viză turistică în Peninsulă pentru a munci la negru, nu credea că va rezista.

Acasă fusese profesor la Școala de Muzică „Ciprian Porumbescu” și făcea parte din cunoscutul Ansamblu „Tălăncuța”, iar în Italia s-a angajat la o fabrică de producere a metalului.

„Lucram câte 14 ore pe zi și făceam munci grele. Încărcam tone de marfă pentru export. Ghidam o macara care era atât de veche, încât în orice moment putea să cadă încărcătura. A fost un chin care mi-a pus sănătatea în pericol. Dar seara găseam puteri pentru repetiții. Veneam cu mâinile umflate, dar puteam să exersez și până la ora unu de noapte”, povestește Petru Dinjos.Calvarul a durat șase ani, până când fabrica a falimentat, iar artistul nu și-a mai găsit un alt post de muncă și a rămas fidel muzicii.

Primii patru elevi italieni

În acea perioadă s-a gândit că poate fi din nou profesor.Primii elevi veneau acasă la conaționalul nostru pentru a învăța să cânte la saxofon și clarinet.

„Atunci aveam ore private cu patru italieni adulți. Unul era contabil, avea 58 de ani și, când a venit la mine, mi-a spus că și-a dorit toată viața să cânte. Trei ani a studiat saxofonul, l-am învățat și solfegiul și avea rezultate neașteptate. Ulterior, am aflat că italianul s-a înscris la Conservator”, zâmbește instrumentistul când își laudă discipolul.

Norocul a făcut ca Petru Dinjos să fie acceptat într-o orchestră italiană care era invitată la concerte în diverse orașe. După ce a înființat Asociația Culturală „Armonia”, muzicianul organiza personal mai multe evenimente care l-au făcut cunoscut în Italia.

„Promovez cultura românească din zona Moldovei. Sunt român în suflet și vreau să propag autenticul național. Toate concertele sunt gratuite, iar inima îmi crește de fiecare dată când văd sute de oameni în sală: basarabeni, români și italieni. În acest an voi organiza cea de-a V-a ediție a concertului Sărut, femeie, mâna ta”, își enumeră artistul succesele.

De șapte ori mai ieftin

Pentru că nu are cetățenie italiană și nu poate fi angajat oficial ca profesor într-o școală de muzică, Petru Dinjos a decis să deschidă el una. Cu ajutorul unei asociații italiene, a închiriat un spațiu într-o clădire din orășelul Mestre, și-a adus aici instrumentele muzicale, a găsit primii elevi și a început să muncească.

„Este o activitate de suflet. Nu sunt materialist și nu mă zbat pentru bani. Cursurile în grup sunt gratuite, iar pentru o oră individuală cu un elev iau cinci euro, în cazul copiilor de până la nouă ani și zece euro pentru ceilalți. De exemplu, un profesor de muzică italian ia pentru o oră 35 de euro”, precizează instrumentistul. Din banii colectați, profesorul plătește lunar chiria și serviciile comunale pentru școală, iar dacă mai rămâne ceva, este pus deoparte pentru un viitor concert la care intrarea va fi liberă.

Tilinca i-a uimit pe italieni

La fiecare concert, moldoveanul cântă diverse genuri de muzică: populară, clasică, balcanică, jazz sau de dans, iar numărul instrumentelor pe care le scoate în scenă șochează publicul.

„Italienii rămân muți când cânt la tilincă, fiindcă nu au văzut un astfel de instrument. După concert, se adună în jurul meu să-l vadă mai de aproape. Eu le spun că pot să cânt și cu un tub de aluminiu sau cu o frunză, iar ei fac ochii cât cepele”, adaugă artistul.

În viitorul apropiat va scoate în scenă și cimpoiul. Și-a comandat unul la renumitul meșter basarabean Nicolae Sava, care este stabilit de mai mulți ani în România. Chiar dacă va scoate din buzunar cel puțin 400 de euro, instrumentul merită toți banii, spune Petru Dinjos.

Oaspete în tabăra copiilor români

În această vară, maestrul a fost invitat la o tabără organizată de Parohia Santa Lucia din Mestre pentru copiii români din diasporă. Petru Dinjos le-a prezentat micuților instrumentele populare, le-a cântat și i-a unit pe toți într-o horă.

„Acești copii s-au născut în Italia. Ei nu știu practic nimic din arta populară românească. Nu văzuseră niciodată un fluier. Eu le-am povestit din istorie, de unde provine instrumentul. Erau încântați”, spune emoționat artistul basarabean.

Petru Dinjos este departe de gândul de a reveni în R. Moldova, chiar dacă și-a păstrat apartamentul din Chișinău în speranța că se va întoarce la baștină. Nu vrea acasă, pentru că mai are multe de făcut în Italia. Maestrul planifică să înființeze în următorii ani o orchestră multinațională prin care să propage muzica adevărată.

„Visez să am elevi buni în școala mea din Mestre, să fac o orchestră și să-mi duc discipolii la concursuri și festivaluri de muzică în diferite țări, dar și în R. Moldova”, își dezvăluie planurile instrumentistul Petru Dinjos.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md