MILIOANE de euro, PLĂTITE de Guvernul R. Moldova moldovenilor care și-au câștigat dreptatea la CEDO
În anul 2014, Guvernul R. Moldova a fost obligat să plătească moldovenilor care și-au câștigat dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) compensații în sumă de peste 200 de mii de euro, mai puțint decât a plătit în anii precedenți.
În anul 2013, Guvernul a plătit peste 300 de mii de euro, în 2012 – peste 800 de mii de euro, iar în anul 2011 – peste 350 de mii.
În anul trecut, CEDO a înregistrat peste o mie de cereri îndreptate împotriva R. Moldova. Raportat la populaţia R. Moldova, numărul cererilor depuse la CEDO este mare: 3,11 cereri la zece mii de locuitori. La acest capitol, R. Moldova se află pe locul 4 printre cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei.
Potrivit raportului Curţii, la sfârșitul anului trecut, la CEDO erau înregistrate 1 159 de cereri care urmează să fie soluționate, astfel R. Moldova situându-se la acest capitol pe locul 14.
Din cele 1 366 de cereri moldoveneşti examinate în anul trecut, 1 341 au fost declarate inadmisibile sau scoase de pe rol. De asemenea, au fost pronunțate 24 de hotărâri pe marginea a 25 de cereri.
Cea mai importantă hotărâre, din punct de vedere juridic, pronunţată de Curte pe parcursul anului trecut împotriva R. Moldova este cea în cauza Urechean și Pavlicenco contra Moldovei, cauza în care Curtea de la Strasbourg pentru prima dată a examinat imunitatea președintelui țării.
La sfârșitul anului trecut, la CEDO erau puse pe rol 69 900 de cereri, mai puțin cu 30 la sută față de anul 2013, când au fost înregistrate 99 de mii de cereri. Mai mult de jumătate din aceste cereri au fost înaintate împotriva a patru state membre - Ucraina, Italia, Rusia și Turcia.
În total, au fost pronunțate 896 de hotărâri pe marginea a 2 388 de cereri.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni