18:18:35 15.05.2024
Stiri

Mesaje IMPRESIONANTE ale elevilor din capitală adresate copiilor cu dizabilități

Social 07.05.2014 17:20 Vizualizări5585 Autor: Polina Cupcea
Mesaje IMPRESIONANTE ale elevilor din capitală adresate copiilor cu dizabilități


Peste 200 de elevi, inclusiv cu Cerințe Educaționale Speciale (CES), profesori și reprezentanți ai societății civile s-au adunat astăzi, pentru prima dată, în centrul Chișinăului pentru a-și împărtăși opiniile și a face schimb de informație cu privire la educația incluzivă.

Astfel, pe cele trei table uriașe instalate în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, copiii, dar și aduții și-au expus părerile vizavi de „ce pot face ei și alții ca școala lor să devină incluzivă”, „cum sunt profesorii într-o școală incluzivă” și „cum arată o școală incluzivă”.

Printre elevii nerăbdători să-și înșire pe tablă părerea se afla și Anișoara, care recent a absolvit o facultate în ciuda scaunului cu rotile de care stă „legată” pe veci. „Trebuie de organizat mai multe evenimente de genul acesta și de explicat oamenilor, profesorilor, elevilor că locul copiilor cu dizabilități este în societate, că ei nu trebuie discriminați, ba dimpotrivă - să fie încurajați cât mai mult să participe la viața comunității. Tot în acest sens trebuie de vorbit și cu politicienii să ia o atitudine mai serioasă și chiar să trateze această problemă ca atare, dar nu evaziv, pentru că sunt foarte multe neajunsuri cu care se confruntă copiii/maturii cu dizabilități”, a menționat Anișoara.

Organizatorii evenimentului spun că, prin acest eveniment, își propun să sensibilizeze opinia publică, în special persoanele din mediul școlar. „Am invitat peste 200 de elevi din municipiul Chișinău pentru a discuta cu ei despre educația incluzivă, dacă este pregătita școala noastră să primească copii cu dizabilități și ce poate face fiecare dintre noi ca școala să devină incluzivă. Dacă școala este incluzivă, atunci societatea va deveni incluzivă. Noi suntem siguri că, în general, copiii sunt mai deschiși și mai toleranți decât maturii, de aceea apelăm la ei, pentru că factorul uman este unul dintre cele mai importante elemente”, a declarat președinta CCF Moldova, Liliana Rotaru.

Sutele de mesaje scrise pe table au fost doar pozitive și încurajatoare, iar elevii au acumulat multă informație despre educația incluzivă. „Am o părere pozitivă față de copiii cu dizabilități și cred că locul lor este printre noi, pentru că au aceleași drepturi ca și noi. În școala noastră învață copii cu dizabilități și sunt respectați, nimeni nu-și bate joc de ei. Profesorii trebuie să aibă o mai mare grijă față de acești copii, să fie toleranți, prietenoși și primitori”, a relatat Alina Luca de la Liceul „Vasile Vasilache” din capitală.

Evenimentul „Drepturi egale = Oportunități egale. Educație pentru toți” a fost organizat în cadrul Săptămânii Globale pentru Acțiune, care se desfășoară simultan în aproximativ 100 de țări în perioada 4-10 mai. Campania este susținută de Ministerul Educației, în parteneriat cu CCF Moldova, Centrul „Speranța”, Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md