04:46:30 07.07.2025
Stiri

Medicamente testate pe pacienți. Ungureanu: „Aproape fiecare instituție medicală are așa ceva”

Social 03.01.2014 13:57 Vizualizări4106
Medicamente testate pe pacienți. Ungureanu: „Aproape fiecare instituție medicală are așa ceva”

Medicul-șef interimar al Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, este bănuit de procurorii anticorupție că ar fi primit un onorariu de peste 200 de mii de euro de la o firmă germană pentru a testa mai multe medicamente pe pacienții instituției, fără a declara acești bani.

„Banii au fost depistați pe un cont personal al domnului Popa, dar dânsul nu a vrut să ofere nicio declarație. Potrivit unor date preventive, este vorba despre 24 de tipuri de medicamente testate pe foarte multe persoane”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL procurorul anticorupție Eduard Harujen. Procurorul nu știe pentru ce maladii era aplicat tratamentul cu astfel de medicamente și nici dacă a fost înregistrat vreun caz grav după administrarea acestor preparate.

Potrivit lui Harujen, Popa este anchetat în calitate de bănuit pentru abuz în serviciu, iar cauza penală deschisă pentru corupere pasivă mai caută răspunsul „la multe întrebări”. „Testarea de medicamente este permisă în R. Moldova, cu anumite condiții, printre care și faptul că pacientul trebuie să fie informat despre acest lucru și să i se achite o anumită sumă. Din documente reiese că totul a fost făcut legal, dar trebuie să vorbim cu fiecare pacient în parte”, ne-a mai spus Harujen.

Sergiu Popa se află acum în concediu, iar vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Ungureanu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că „Centrul Național Anticorupție face spectacol politic”. Asta pentru că „aproape fiecare instituție medicală din R. Moldova efectuează asemenea studii clinice, sunt vreo 200, iar asta înseamnă că R. Moldova se bucură de încrederea mai multor state din Europa și a SUA”. Mai mult, la Spitalul Clinic Republican ar exista mai mult de 20 de persoane care au încheiate asemenea contracte ca al lui Popa și primesc onorarii, pentru că „acestea lucrează și sâmbăta, și duminica, la orice oră din zi și din noapte”.

Potrivit lui Ungureanu, medicamentele aplicate în studiile clinice sunt deja în fază finală și din asta „au de câștigat toți, inclusiv pacienții care beneficiază de tratament gratuit cu medicamente noi”. Aceștia sunt informați despre acest lucru și monitorizați în permanență. Medicul susține că nu a fost înregistrată nicio reacție adversă la medicamentele aplicate în aceste studii clinice în domeniul terapeutic.

„Încă nici nu era pornit studiul, că CNA era aici deja și verifica toate documentele. Tot căutau să găsească ceva. Noi trebuie să fim mândri că avem asemenea posibilitate și că ne bucurăm de încrederea altor state. Altfel, ne-am transforma în Congo”, mai spune vicedirectorul Spitalului Clinic Republican.

Autor: Raisa Lozinschi
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte