01:16:31 20.05.2024
Stiri

VIDEO // Miniștrii Aurescu și Popescu au pus la punct DETALIILE viitoarei ședințe comune a guvernelor de la București și Chișinău: „R. Moldova are o șansă care nu trebuie ratată. Încercăm să identificăm și noi proiecte de sprijinire a R. Moldova”

Actualitate 07.09.2021 10:55 Vizualizări1989 Autor: Ziarul National
VIDEO // Miniștrii Aurescu și Popescu au pus la punct DETALIILE viitoarei ședințe comune a guvernelor de la București și Chișinău: „R. Moldova are o șansă care nu trebuie ratată. Încercăm să identificăm și noi proiecte de sprijinire a R. Moldova”


Miniștrii de Externe Bogdan Aurescu și Nicu Popescu au pus la punct ultimele detalii ale viitoarei ședințe comune a guvernelor de la București și Chișinău, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Discuțiile dintre cei doi miniștri au avut loc astăzi în capitala României, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR).

„Ne aflăm într-un moment important, favorabil relațiilor noastre bilaterale. Astăzi am continuat să adâncim acest dialog bilateral, mai ales cu obiectivul de a pregăti următoarea ședință comună a guvernelor de la București și Chișinău. Am stabilit o serie de repere pentru a sprijini avansul proiectelor bilaterale, care ne interesează în mod deosebit, cu accent pe infrastructură, energie, pe construirea și reabilitarea de poduri, pe sprijinirea eforturilor de reformă ale Guvernului de la Chișinău și modernizarea instituțiilor pe model european. Am identificat opțiuni pe toate aceste domenii. În ceea ce privește noul acord privind asistența nerambursabilă acordată R. Moldova de către România, suntem într-o fază finală de redactare a textului acestui proiect”, a declarat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său Nicu Popescu.

Potrivit șefului diplomației române, mesajul României de susținere, de reformare profundă, de modernizare a R. Moldova este unul ferm.

„Ne dorim un parcurs european ireversibil pentru R. Moldova. Ne-am exprimat angajamentul nostru privind aceste proiecte, care vin în sprijinul R. Moldova și al cetățenilor săi. E adevărat că provocările sunt multe, problemele la care trebuie să faceți față sunt foarte complexe. Dar am încredere că reformele vor avansa. Să nu fie irosită șansa transformării R. Moldova într-o veritabilă democrație pe model european. România are responsabilitatea de a vă sprijini pentru gestionarea cât mai eficientă a acestor așteptări. Nu mai vorbesc aici despre sprijinul acordat pe perioada pandemiei. E vorba de donațiile de vaccinuri, de motorină pentru agricultori etc.”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Sursa citată a subliniat că tot timpul a pledat la nivelul UE pentru susținerea fermă a demersurilor autorităților de la Chișinău de reformare, consolidare a statului și instituțiilor.

„Am spus, după alegerile parlamentare din 11 iulie, că R. Moldova are o șansă care nu trebuie ratată. R. Moldova trebuie să fie susținută de UE, pentru a deveni un model și un exemplu concret al puterii transformatoare a UE în această regiune. Am convenit cu omologul meu o serie de acțiuni de punere în aplicare a reformelor, pentru a sprijini proiectele bilaterale prioritare. Încercăm să identificăm și noi proiecte de sprijinire pe baza priorităților concrete și necesităților Guvernului de la Chișinău. Am discutat despre proiectele strategice de interconectare atât despre cele privind gazele gaze, cât și cele de energie electrică. Am discutat despre construcția podurilor peste Prut, despre multiplicarea programelor de asistență în beneficiul cetățenilor R. Moldova. Am vorbit despre noul proiect de acord privind asistența nerambursabilă, care va înlocui acordul din 2010”, a punctat Aurescu.

De partea cealaltă, ministrul Nicu Popescu a ținut să mulțumească autorităților de la București pentru sprijinul constant acordat R. Moldova.

„România și R. Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie. Nu întâmplător, prima mea vizită în străinătate în calitate de ministru de Externe are loc astăzi la București. Am discutat despre proiectele noastre comune, proiectele de infrastructură care ne leagă și activități comune care vizează ancorarea R. Moldova la spațiul european, în UE și în această comunitate istorică care determină relația dintre cele două state. Acesta e obiectul și miza vizitei mele la București. Este prima mea vizită peste hotare de la preluarea mandatului de ministru de Externe”, a spus Popescu.

Oficialul de la Chișinău a ținut să sublinieze că România este principalul partener comercial al R. Moldova, principalul partener investițional după numărul de firme cu capital mixt – peste 1 600 de companii.

„Acest lucru contribuie la modernizarea R. Moldova, pentru europenizarea R. Moldova, dar ne dorim mai mult. Noi avem determinarea și intenția clară de a combate corupția, de a fortifica instituțiile statului, de a crea un mediu de afaceri mai bun, ca investitorii din România și UE să se simtă ca acasă în R. Moldova. Ne dorim să majorați investițiile inițiate deja. Am discutat astăzi despre organizarea unei ședințe comune a guvernelor celor două state. Această ședință e iminență, în pofida evoluțiilor politice. Astfel, în viitor va fi această ședință comună, în care vom anunța mai multe noi proiecte de cooperare. Am convenit să avansăm și în privința altor proiecte ambițioase în domenii ce țin de dezvoltarea social-economică, comercială, de infrastructură, sănătate, mediu. Ținem neapărat ca politica externă și relațiile noastre bilaterale să aducă beneficii concrete pentru cetățenii R. Moldova, pentru cetățenii României. Am discutat și despre posibilitatea negocierii unui acord privind liberalizarea prețurilor la roaming între R. Moldova și România. Ne dorim acorduri similare și cu alte state membre ale UE. Avem o listă lungă de proiecte, care au menirea de a obține și livra beneficii oamenilor.

Vreau să mulțumesc poporului român, domnului ministru, domnului președinte pentru eforturile constante de a fi alături de cetățenii R. Moldova la bine și la rău. Țin să subliniez că fiecare al doilea vaccin administrat în R. Moldova a fost donat de România. Asta arată amploarea parteneriatului nostru. Este o onoare pentru mine să particip la reuniunea anuală a diplomației române. Ambasadorii României sunt avocați ai R. Moldova în capitalele în care își exercită activitatea. Vă mulțumesc pentru coparticiparea la edificarea unui stat european în R. Moldova”, a conchis Nicu Popescu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md