23:49:04 26.04.2024
Stiri

Leninii Moldovei sunt de NECLINTIT

Social 05.07.2015 11:30 Vizualizări2837 Autor: Mariana Rață


Leninii Moldovei sunt de NECLINTIT

Coincidență // În toate raioanele în care există câte un monument al fostului lider bolșevic, partidele prorusești obțin cele mai bune rezultate la alegeri

În timp ce Uniunea Europeană pompează sute de milioane de euro în modernizarea satelor și orașelor din R. Moldova, locuitorii multora dintre acestea privesc în continuare cu nostalgie spre Est și păstrează cu sfințenie monumentele fostului lider bolșevic Vladimir Lenin. Din cele 17 monumente din R. Moldova ale celui îmbălsămat la Mausoleul de la Moscova, în ultimii patru ani doar două au „coborât” de pe postament și asta în condițiile în care, în Ucraina, monumentele lui Lenin cad unul după altul.

Lenin a fost furat

Primul Lenin care și-a „părăsit” postamentul a fost cel din satul Cotova, raionul Drochia. La trei luni după alegerile locale din 2011, noii consilieri raionali din Drochia au decis că a venit timpul să înlocuiască monumentul liderului bolșevic cu cel al domnitorului Ștefan cel Mare. Fiind situat pe teritoriul ce aparține administrației raionale, monumentul a fost „coborât” cât ai zice pește, fără a solicita poziția primarului localității.

„Ne-au promis că va fi strămutat lângă monumentul Eroilor din sat, dar a dispărut fără urme. Poliția nu a mai dat de cei care l-au furat, chiar dacă tot satul știe cine e făptașul. Era pe atunci consilier liberal-democrat. Ironia sorții este că azi el candidează la funcția de primar al satului deja din partea partidului lui RenatoUsatîi”, își amintește secretarul Primăriei Cotova, Svetlana Lența.

După ce au protestat și au tânjit o vreme după liderul sovietic, oamenii au uitat de Lenin, nu însă și de promisiunea autorităților de a instala un monument al domnitorului român.

„Nu e bine să stea locul pustiu. Dacă au zis că îl aduc pe Ștefan cel Mare, să îl aducă”, spune indignat Vasile Răilean, un locuitor al satului.

Am ratat o șansă nemaipomenită

Un an mai târziu, problema demolării sau strămutării monumentelor lui Lenin s-a pus în mai multe localități ale republicii. Pe 5 aprilie 2012, presa anunța că a doua zi va cădea capul lui Lenin din fața Casei de cultură din Anenii Noi. Monumentul însă a rămas tot acolo.

„Am ratat o șansă nemaipomenită de a scăpa de el. Am propus în Consiliul raional din Anenii Noi strămutarea monumentului. Pentru asta s-au pronunțat consilierii liberali, liberal-democrați și cei democrați. Aveam majoritatea. În ultimul moment am fost însă convinși de către consilierii comuniști că decizia noastă va fi ilegală, pe motiv că, deși Casa de cultură este proprietate a raionului, teritoriul din fața acesteia aparține primăriei orașului și noi nu putem decide asupra obiectelor de acolo. Primar al orașului Anenii Noi era un comunist. Vă dați seama că nu ar fi acceptat nici în ruptul capului”, își amintește șeful fostei fracțiuni liberale din Consiliul raional Anenii Noi, Sergiu Cușnir.

Istoria se va repeta și după alegerile din acest an, după ce în Consiliul raional au câștigat majoritatea forțele proeuropene, iar în turul doi al alegerilor pentru fotoliul de primar al orașului Anenii Noi se bat candidații de la Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor.

De altfel, în mai toate orașele sau centrele raionale în care există câte un monument al conducătorului comunist alegătorii și-au dat votul, la aceste alegeri, forțelor proestice.

Demontat de comuniști

În același timp, în Dondușeni, raion în care Partidul Comuniștilor deținea majoritatea în Consiliul raional, Lenin a fost totuși silit să coboare de pe soclul din centrul orașului.

Înainte ca o decizie în acest sens să fie luată în mod oficial, monumentul a fost vandalizat și distrus de câteva ori. Mai întâi, în martie 2012, monumentul liderului bolșevic din fața Consiliului raional din Dondușeni a fost decapitat pe timp de noapte. Oamenii din sat au pus însă mână de la mână și i-au lipit din nou capul. Apoi,a fost din nou vandalizat și iarăși sătenii s-au mobilizat pentru a apăra „onoarea” lui Lenin.

„Până la urmă, s-a decis să fie mutat monumentul ca să nu mai distrugă trotuarul și bordura din fața consiliului cei care tot demolau statuia. Astăzi, în locul lui Lenin, avem pe postament un drapel uriaș al R. Moldova. E mult mai frumos așa”, ne spune secretara consiliului, Ludmila Musteață. Funcționara afirmă că, după trei ani de la schimbare, în Dondușeni nu au mai rămas nostalgici după chipul liderului bolșevic.

„Monumentul nici nu mai știu pe unde este. Mi se pare că într-un depozit de la Apă-Canal”, susține secretara consiliului.

Întâmplător sau nu, dar după „plecarea” lui Lenin, dondușenenii și-au revăzut preferințele electorale. La ultimele alegeri, partidele proeuropene au obținut un număr aproape egal de mandate cu cele prorusești, deși anterior era roșu-roșu.

Repus pe picioare

Și în raionul Râșcani, monumentul simbolului revoluției sovietice a fost retezat în primăvara anului 2012. După ce Consiliul raional a decis că statuia îngrădește intrarea spre Consiliul raional și ar trebui strămutată, o echipă de muncitori s-a apucat de demontat monumentul. După ce l-au retezat de la jumătate, lăsându-i lui Lenin doar picioarele pe postament, încurajați de un grup de deputați comuniști, mai mulți localnici s-au opus lucrărilor de demolare, au organizat colectări de fonduri și, peste câteva luni, Lenin de la Râșcani stătea din nou țanțoș în centrul orașului.

La dezvelirea monumentului reabilitat a participat și liderul comuniștilor Vladimir Voronin, la sugestia căruia monumentul a și fost adus și instalat la Râșcani în 2003.

La Chișinău, monumentul lui Lenin de la Centrul expozițional „Moldexpo” ar fi trebuit să fie făcut țândări în aceeași perioadă.

Mai mulți veterani ai războiului de pe Nistru au anunțat atunci că îl vor face bucăți. Planul nu a mai fost însă dus până la sfârșit, monumentul fiind păzit zi și noapte de membri ai Organizației comsomoliste a Partidului Comuniștilor, dar și de către poliție.

Fără valoare culturală, dar în centrul raioanelor

Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de Inspectare şiRestaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii, susține că în prezent în R. Moldova mai sunt vreo 17 monumente ale liderului bolșevic. Cele mai multe dintre acestea au rămas în fața consiliilor raionale, în centrul orașelor.

Niciun monument al lui Lenin nu este înregistrat în registrul monumentelor ocrotite de stat şi este la latitudinea autorităţilor locale să decidă dacă statuile acestuia urmează sau nu a fi demontate.

„Eu sunt pentru demontarea tuturor acestor statui și strămutarea lor într-un loc public, prin crearea unui muzeu al tuturor Vladimirilor Ilici. În fața consiliilor raionale ar trebui să fie instalate monumente ale celor care au cu adevărat importanță pentru noi”, a mai menționat Ștefăniță.

Potrivit prevederilor legale, demontarea unor astfel de monumente este calificată drept act de huliganism și se pedepsește cu o amendă de până la zece mii de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md