06:51:19 20.04.2024
Stiri

Iurie Dîrda: „Ferma mea convingere este că R. Moldova are nevoie anume de un astfel de Preşedinte”

Partide/Comunicate 13.09.2016 14:00 Vizualizări3216 Autor: Ziarul National
Iurie Dîrda: „Ferma mea convingere este că R. Moldova are nevoie anume de un astfel de Preşedinte” www.allmoldova.com


Deputatul liberal, Iurie Dîrda, este de părere că astăzi se duce o luptă crâncenă între cei care ce-şi doresc un viitor destoinic, european pentru cetăţeni, pentru R. Moldova şi între cei ce au drept scop să deturneze țara noastră de pe calea de dezvoltare aleasă. „Evident că suntem conştienţi de miza enormă a acestor alegeri şi vom face tot posibilul ca forţele ostile viitorului european al R. Moldova să nu-şi poată duce la îndeplinire planurile diabolice. Ca şi până acum, vom lupta ca să prevaleze interesul cetăţenilor, al R. Moldova!, a declarat deputatul pentru Ziarul NAȚIONAL.

Dle. Dîrda, toamna 2016, se anunță a fi una extrem de fierbinte. Cum s-a pregătit partidul din care faceți parte pentru noul sezon politic?

În general, politica din R. Moldova, dacă e să folosesc termenul invocat de dvs., este o ocupaţie „fierbinte” în permanenţă. Iar pentru a vă convinge de acest lucru, vă voi îndemna să facem o scurtă trecere în revistă a evenimentelor politice din toţi anii de independenţă, dar în special din ultimii ani. Politica e o luptă continuă, numai că unii luptă pentru cetăţeni, pentru viitorul R. Moldova, iar alţii - pentru interesele proprii sau pentru interesele celor în slujba cărora se află. Şi când se intersectează interesele celor ce luptă pentru cetăţeni, pentru viitorul ţării cu interesele personale ale cuiva sau cu interesul anumitor forţe din exterior, apare şi senzaţia de „fierbinţeală” la care v-aţi referit. În context, voi preciza că PL tot timpul a luptat pentru cetăţeni şi pentru viitorul ţării şi, vă rog să mă credeţi, acestea nu sunt doar nişte declaraţii frumoase, ci reprezintă realitatea.

Din acest punct de vedere, desigur că şi noul sezon politic va fi unul „fierbinte”, pentru că va fi caracterizat în totalitate de alegerile prezidenţiale, iar în preconizatul scrutin se va da o luptă crâncenă între cei ce-şi doresc un viitor destoinic, european pentru cetăţeni, pentru RM şi între cei ce au drept scop să deturneze R. Moldova de pe calea de dezvoltare aleasă. Evident că suntem conştienţi de miza enormă a acestor alegeri şi vom face tot posibilul ca forţele ostile viitorului european al R. Moldova să nu-şi poată duce la îndeplinire planurile diabolice. Ca şi până acum, vom lupta ca să prevaleze interesul cetăţenilor, al R. Moldova!

Liderul PL, Mihai Ghimpu este candidatul formaţiunii la funcția de Președinte al R. Moldova. De ce anume dumnealui a fost desemnat?

Mihai Ghimpu este un politician cu verticalitate, care a mers consecvent spre realizarea obiectivelor ce şi le-a stabilit încă acum câteva decenii. Dlui este un luptător convins pentru cauza naţională şi a dovedit în toţi aceşti ani că pentru Dlui contează interesul cetăţenilor, al ţării, iar alte interese îi sunt străine. Sondajele de opinie arată că alegătorii cu aceleaşi viziuni ca şi Dlui, ca şi noi, apreciază efortul şi prestaţia sa constantă din toţi aceşti ani. La moment, Mihai Ghimpu este politicianul cel mai bine plasat în preferinţele electoratului unionist din R. Moldova. De Dlui aceşti oameni îşi leagă speranţele de viitor şi, evident, toate aceste lucruri au fost luate în calcul la desemnarea candidaturii Dlui la Preşedinţia R. Moldova. Şi, apropo, ferma mea convingere este că R. Moldova are nevoie anume de un astfel de Preşedinte, iar calităţile descrise de mine mai sus vorbesc de la sine.

Ce fel de Președinte ar avea R. Moldova dacă dumnealui va câștiga alegerile?

Un Preşedinte corect, devotat cauzei naţionale, principial, consecvent în toate acţiunile şi declaraţiile sale, integru, cu verticalitate etc. Sunt sigur că, dacă Mihai Ghimpu va deveni Preşedinte al RM, va intra în istorie ca cel mai bun şef de stat pe care l-a avut vre-odată R. Moldova. Mai mult, va fi acel Preşedinte, care va reuşi să realizeze obiectivul unirii R. Moldova cu Patria-mamă – România.

Apropo, cum evaluați șansele dumnealui de a ajunge în turul II? Cine este principalul său concurent în aceste alegeri?

Spuneam mai sus că Mihai Ghimpu e cel mai bine plasat politician din R. Moldova în preferinţele electoratului unionist, iar, potrivit unor cercetări sociologice, curentul unionist constituie la moment circa 30%, existând încă un potenţial apreciabil de extindere. Din acest punct de vedere, este evident că şansele Dlui Ghimpu sunt mari.

Cât priveşte oponenţii, cred că toţi acei care reprezintă interesele Moscovei în R. Moldova au toate motivele să-l privească pe Dl Ghimpu ca pe cel mai mare pericol pentru ei.

Cum va fi construită campania electorală a PL?

PL tot timpul a pus accentul pe corectitudine şi pe promovarea propriilor mesaje, încercând să convingă cât mai mulţi cetăţeni că soluţiile propuse de noi sunt cele mai bune. Evident că aceleaşi principii vor sta şi acum la baza comportamentului nostru în campania electorală.

Totodată, nu pot trece cu vederea faptul că de multe ori am devenit ţinta campaniilor de denigrare, de manipulare, a unor tehnologii electorale murdare, care fac parte din arsenalul PR-ului negru. La aceste metode de luptă murdare au recurs acei oponenţi cărora PL tot timpul le-a stat ca un os în gât. Nu exclud că şi de această dată vom deveni ţinta campaniilor respective. Dar noi ştim ce avem de făcut şi ne vom concentra pe campania noastră. Sunt sigur că cetăţenii vor aprecia după merit prestaţia fiecărui concurent electoral, iar aprecierea respectivă va fi reflectată în rezultatul final al alegerilor.

Începe și sesiunea de toamnă iarnă a Legislativului. Cu ce surprize va veni PL?

Din păcate, cred că noua sesiune va fi afectată puternic de campania electorală a alegerilor prezidenţiale. Totuşi, noi, liberalii vom face tot posibilul pentru a asigura un climat de lucru normal în Parlament, pentru că de deciziile Legislativului, de modul în care vom reuşi să ne organizăm depinde dezvoltarea R. Moldova.

PL va pune în capul mesei şi în continuare acele activităţi ce reies din realizarea obiectivului de integrare europeană, din relaţia noastră cu partenerii de dezvoltare şi, în primul rând, cu FMI, din reformele absolut necesare pentru democratizarea din continuare a ţării etc. Să nu uităm că în noua sesiune va trebui să adoptăm Legea bugetului de stat pentru anul viitor, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, Legea fondurilor obligatorii de asigurare medicală. Acestea sunt documente esenţiale pentru cetăţeni, care vor marca întreg anul 2017, de aceea, evident, că vom depune eforturi nu doar pentru adoptarea lor la timp, ci şi pentru asigurarea calităţii lor.

Faptul că Dl. Ghimpu și-a retras semnătura de Acordul de colaborare cu PPEM, va afecta activitatea coaliției majoritare?

Nu e vorba de coaliţia majoritară, care a activat eficient şi până la semnarea acordului cu PPEM şi va activa la fel de eficient şi în continuare. E vorba de un minim de corectitudine politică. Cum poate Iurie Leancă, care a obţinut de la noi dreptul de a conduce Comitetul parlamentar pentru integrare europeană şi care are mandatul nostru să ne reprezinte ţara la nivel internaţional, să se întoarcă şi să pactizeze cu socialiştii pro-ruşi în Consiliul Municipal Chişinău? El trebuie să decidă: e pentru integrare europeană sau face jocul Moscovei în Moldova? Nu poate să se afle concomitent în două bărci care plutesc în direcţii diferite. Reacţia Dlui Ghimpu a fost absolut normală şi eu cred că Dl Leancă ar trebui să se gândească la modul serios la comportamentul său şi să ia şi unele decizii de viitor.

Nu pot să nu vă întreb de referendumul privind demiterea Primarului Dorin Chirtoacă. Acesta nu va mai avea loc, totuși, nu credeți că un asemenea sufragiu l-ar fi avantajat pe edilul capitalei?

Dacă acest referendum ar fi avut loc, sunt sigur că Dorin Chirtoacă ar fi ieşit învingător. Oamenii înţeleg că, chiar dacă există unele probleme în capitală, totuşi multe lucruri bune s-au făcut în toţi aceşti ani. În plus, oamenii înţeleg că în spatele celor ce vor să-l demită pe Dorin Chirtoacă stau interesele Moscovei. Aşa că să zică „Merci” cei ce veniseră cu ideea acestui referendum că, Curtea de Apel Bălţi i-a scăpat de o mare ruşine, prin care negreşit ar fi trecut dacă se declanşa respectivul plebiscit.

Dacă e să priviți un pic în viitor, cum va arăta R. Moldova la începutul anului 2017?

Vor trece şi alegerile prezidenţiale, şi multe alte provocări, de care sunt sigur că vom avea parte în următoarele luni, iar la începutul anului viitor, de altfel ca şi în anii următori, R. Moldova va continua calea integrării europene, aşa cum îşi doresc majoritatea cetăţenilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md