20:21:14 26.04.2024
Stiri

IT-ul din SUA, pe mâini basarabene

Moldovenii în lume 12.12.2014 09:20 Vizualizări11032 Autor: Mariana Rață
IT-ul din SUA, pe mâini basarabene


VIS AMERICAN // Un cuplu de tineri din Chișinău, programatori de valoare la „Microsoft”

Nu a fost nevoie decât de un scurt interviu telefonic pentru a fi angajat la cea mai prestigioasă companie IT din lume, „Microsoft”. Se întâmpla acum opt ani de zile, când Andrei Boboc, un tânăr din Chișinău de 25 de ani, proaspăt absolvent al Universității Tehnice din R. Moldova, a ajuns în SUA cu speranța de a trăi „visul american”.


Astăzi, Andrei este software engineer la o altă prestigioasă companie IT din SUA, iar la „Microsoft” a ajuns să lucreze soția sa, Daniela, și ea o chișinăueancă cu care se cunosc încă din anii de școală.

În SUA, „fără pile”

I-am găsit pe Andrei și Daniela în casă nouă, procurată recent din economiile făcute timp de opt ani, de când se află în SUA. „Munca în domeniul IT aduce câștiguri bune aici. Dacă salariul mediu pe economie este în SUA de circa 40 - 50 de mii de dolari pe an, la „Microsoft” acest salariu este oferit începătorilor”, ne explică Andrei „beneficiile” muncii în domeniul IT.



Băiatul recunoaște că și în R. Moldova se oferă salarii bune pentru cei care muncesc în domeniul IT, dar el a decis să plece din alte motive.

„Decizia am luat-o îndată după ce am terminat universitatea. Încă pe timpul studenției, când făceam practica la ÎS „Registru”, am simțit că nu e de mine acolo. Existau niște reguli pe care nu le puteam înțelege. De exemplu, când intra directorul, Vladimir Molojen, trebuia să sărim toți în picioare. Mulți mă întrebau cum de am ajuns să fac practica acolo, cine sunt părinții mei? Am înțeles mai târziu că, pentru a reuși să obții un post bun de muncă în R. Moldova, trebuie să ai pile. La un concurs pentru un specialist IT la „Moldtelecom”, în locul meu a fost angajată soția funcționarului care m-a intervievat”, își amintește Andrei de ce a decis să își încerce norocul peste Ocean.

Angajat prin telefon

Îndată ce și-a luat masteratul american, a zburat la San Francisco unde își au sediul cele mai multe companii IT din SUA. A reușit din prima să își găsească postul de muncă la care nu putea decât să viseze. „Am depus un CV la „Microsoft”. Am fost sunat și, după o discuție care nu a durat foarte mult, am fost angajat prin contract la compania lui Bill Gates. Peste un an, „Microsoft” m-a angajat full-time”, își amintește Andrei cum a ajuns să lucreze la cea mai prestigioasă companie IT din SUA, după ce nu a reușit să își găsească un loc de muncă în R. Moldova.

Cu vreo cinci ani în urmă, Andrei Boboc a decis că este timpul să facă o schimbare și s-a transferat la o altă companie IT americană - „Salesforce”, în aceeași funcție de software engineer.

Un alt fel de școală

„Cum se scrie corect engineer?”, își întreabă el soția.

„Aici, în SUA, nimeni nu își umple capul cu gramatică. Toți, inclusiv elevii, scriu la computere care au instalate programe care corectează greșelile gramaticale”, ne explică el.

„În general, intervine Daniela, sistemul educațional de aici diferă foarte mult de cel din Moldova. Îmi amintesc și acum de starea pe care am trăit-o când am ajuns să fac studii în SUA. Îmi venea să plâng de ciudă când mi-am dat seama cât de mult am fost traumatizați noi în școală din cauza profesorilor care, în loc să ne încurajeze, ne făceau să ne simțim vinovați și proști pentru că nu am reușit să înțelegem ceva. Aici, dacă un elev ia o notă mică, profesorul se simte vinovat și te întreabă îngrijorat ce s-a întâmplat”, ne explică ea diferența și promite că „la bătrânețe” va reveni acasă pentru a încerca să transmită copiilor din R. Moldova din experiența și cunoștințele acumulate în SUA.

Integrarea culturală, cea mai mare provocare

Chiar dacă se află de mai mulți ani printre americani, cei doi soți recunosc că încă „mai gândesc românește”. „Integrarea culturală este cea mai complicată provocare pe care o întâmpină toți cei care ajung în SUA. La „Microsoft”, periodic trebuia să mă întâlnesc cu managerul meu ca să discutăm despre variate lucruri care nu țin de muncă. Așa prevedea politica instituțională. Trebuie să recunosc că, la început, nu aveam despre ce discuta. Noi am privit altfel de desene animate în copilărie, ne-am jucat în jocuri diferite, ne-am distrat diferit în adolescență. Glumele noastre sunt total diferite de cele americane. E nevoie de mult timp pentru a te putea adapta”, afirmă Andrei.

Poante moldovenești în capitala Americii

Potrivit lui, unii moldoveni trăiesc în SUA mulți ani fără a învăța cel puțin limba engleză. „E vorba despre mulți dintre moldovenii care au cerut azil politic în Statele Unite. Mulți dintre aceștia trăiesc cu anii pe spatele Guvernului american, beneficiind de ajutor social”, ne explică Daniela.

Sunt însă și moldoveni dintre cei care încearcă să se remarce cumpărându-și mașini scumpe. „Dacă vezi prin Washington vreun „Mercedes” negru cu geamuri fumurii, la volan cu siguranță e vreun rus sau moldovean. Așa știu ei să se facă observați”, glumește Andrei, precizând că, pe de altă parte, un milionar, client al companiei în care lucrează în prezent, merge deseori cu el dimineața în autobuz.

„Anumite lucruri se schimbă și acasă”

Deciși să își construiască viitorul în țara Statuii Libertății, Andrei și Daniela urmăresc totuși cu atenți schimbările care au loc acasă, în R. Moldova. Pe 30 noiembrie, cei doi au mers la alegeri și spun că au fost foarte mirați să vadă rezultatul obținut de Partidul Socialiștilor. „Totuși, anumite lucruri se schimbă și acasă. Acum un an, când am fost în R. Moldova, am văzut drumuri mai bune. Clădirea ceea părăsită de lângă hotelul „Cosmos” a fost terminată și acum e un mare centru comercial. Vedem că apare o altă generație de politicieni. Schimbările de la BAC sunt foarte bune. Este punctul de la care s-a pornit ceva, urmează să vedem dacă va ajunge și la originea problemelor din educație”, își spun cei doi așteptările legate de țara în care și-ar dori să își trăiască bătrânețea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md