12:17:44 09.05.2024
Stiri

INTERVIU // Mircea V. Ciobanu, scriitor, președinte al juriului USM pentru decernarea premiilor literare pe anul 2022: „Circa 90 de titluri au fost prezentate la concurs. Lista nominalizărilor e o invitație la lectură”

Actualitate 11.08.2023 17:30 Vizualizări2103 Autor: Irina Nechit
INTERVIU // Mircea V. Ciobanu, scriitor, președinte al juriului USM pentru decernarea premiilor literare pe anul 2022: „Circa 90 de titluri au fost prezentate la concurs. Lista nominalizărilor e o invitație la lectură”


Recent și-a ținut penultima ședință juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2022. Din componența juriului fac parte Leo Bordeianu, Grigore Chiper, Mircea V. Ciobanu (președinte), Margareta Curtescu, Silvia Goteanschii, Maria Pilchin (secretar) și Maria Șleahtițchi.

Irina Nechit: Ca președinte al juriului, dragă Mircea V. Ciobanu, ai văzut toate cărțile propuse pentru concurs. Cât de bogată e producția de carte din 2022? De ce sunt atât de mulți nominalizați la unele categorii?

Mircea V. Ciobanu: Dragă Irina, întrevăd aici nu doar niște întrebări, dar și niște mici nedumeriri (ceea ce îmi place, întrebarea trebuie să aibă o mică doză de dramatism, nu doar de curiozitate). Am avut de ales dintr-o listă destul de mare, de cca 90 de titluri prezentate (și acceptate) la concurs. Am scris „acceptate” pentru că, am înțeles, la concurs au fost acceptate (cu excepția debutanților) doar cărțile membrilor USM care și-au plătit cotizațiile. Așa spune regulamentul aprobat de Consiliul USM, nu de membrii juriului actual.

Dar lista nominalizărilor nu e legată prea tare de numărul cărților din care s-a ales, puteau să fie de două ori mai multe sau de două ori mai puține, fără să schimbe mult în configurația listei de titluri nominalizate. Această listă s-a format simplu: dacă cel puțin trei din cei șapte membri ai juriului au propus cartea, am acceptat-o, cu condiția ca fiecare compartiment să includă cam de la trei la cinci titluri, cu excepții acolo unde au existat anumite rațiuni (argumentate).

Mai ales la compartimentele proză, publicistică, critică și istorie literară, cărți pentru copii și tineret sunt multe nominalizări.

Dacă mergem pe compartimente, patru titluri nominalizate la poezie mi se par chiar puține. La proză, ar fi fost posibilă o listă comună (cu 5 sau 6 titluri), dar fiindcă au ieșit cam câte trei pentru proză scurtă, respectiv, roman, le-am lăsat în categorii distincte. Colegii scriitori înaintează convingător în ambele dimensiuni ale prozei, e un fenomen salutar. Nu ar fi bine să lipsească critica și istoria literară, eu mă bucur că exegetica mai este în vogă, de ce ne-am îngrijora? Și, important, aici am avut de unde să alegem.

Cu publicistica explicația e simplă și se developează în denumirea compartimentului, adunând, în realitate, un registru larg de scrieri nonficționale: eseu, publicistică, memorii, jurnal. Teoretic, avem cel puțin trei domenii distincte (memorialistica și ziaristica pot fi comasate mai ușor). În acest an am avut (și asta ar trebui să ne bucure) mai multe traduceri decât în alți ani. Nu comentez titlurile de la „copii și tineret”, e un domeniu care mă depășește și, de fiecare dată, merg cuminte pe mâna colegilor de jurizare. O situație mai delicată o avem la cartea de debut.

Da, ați stabilit 7 (!) nominalizări la Debut, un număr-record.

Ne-a bucurat pe toți afluxul acesta de debutanți talentați, nu am putut să nu remarcăm fenomenul. Nu am putea să ignorăm această ascensiune, chiar dacă am depășit numărul de nominalizări.

Dar vom vedea cu ce ne vom alege la faza finală, surprizele abia urmează.

Cât de dificilă va fi jurizarea?

Numărul de premii poate fi egal, mai mare (dacă se va ajunge la paritate, premiul se va acorda ex-aequo) sau mai mic (dacă nicio carte din categoria dată nu va aduna cel puțin patru voturi din șapte, premiul nu se va acorda) decât numărul de compartimente. Va fi greu să luăm decizia finală? Posibil.

Pentru mine, unele premii sunt ca și înmânate, dar nu sunt sigur că aceeași certitudine o au colegii mei de jurizare (iar pentru votul final, jocul e pur matematic: cine a luat cel mai mare număr de voturi). În câteva cazuri mai ezit, mai recitesc cărțile. Cred că în aceeași situație sunt și colegii mei din juriu: arta e un domeniu în care contează nu doar lecturile anterioare ale fiecărui exeget-decident, ci și exigența & intransigența, dar și gusturile & sensibilitatea estetică.

Dar la etapa asta, a nominalizărilor – și mă bucur că m-ai întrebat – noi am rezolvat o altă problemă: pe de o parte, am creat lista scurtă, ca să ne concentrăm pe aceste titluri, înainte de premiere; pe de altă parte, am scos aceste titluri în discuția publicului cititor și deja avem feedback diferit: de la sugestii concrete, la revolte că cineva nu a fost nominalizat sau, iată, întrebările tale despre numărul de nominalizări.

Ce înseamnă, în opinia ta, un premiu?

În fine, scopul nostru secret, deasupra tuturor jurizărilor și posibilelor premii, este să anunțăm publicul cititor că în anul 2022, scriitorii noștri au editat niște cărți despre care – în opinia juriului (și vă asigur că acolo sunt cititori de marcă) – este bine să se știe. Să caute aceste cărți, să le citească. E un îndemn, această listă. O sugestie de lectură.

Mulțumesc pentru dialog!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md