07:09:57 26.04.2024
Stiri

Ministra Buliga a făcut un pas înapoi: Indemnizații lunare mai MARI pentru îngrijirea copilului

Social 12.03.2014 08:53 Vizualizări6737 Autor: Galina Munteanu
Ministra Buliga a făcut un pas înapoi: Indemnizații lunare mai MARI pentru îngrijirea copilului


Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, vine cu o nouă inițiativă legislativă și propune majorarea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului de la 30% la 57 la sută din salariul minim pe economie.

Totodată, inițiativa legislativă prevede ca indemnizația unică la naștere să fie acordată în baza principiului universal, mărimea acesteia fiind egală cu cheltuielile coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului, calculat pentru anul precedent.

Pentru anul trecut, valoarea coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului a fost de 4 800 de lei.

De asemenea, a fost egalată vârsta până la care se acordă indemnizația lunară pentru îngrijirea și creșterea copilului pentru persoanele neasigurate și asigurate. Aceasta ar urma să fie de trei ani. Pe moment, persoanele neasigurate primesc indemnizații lunare pentru îngrijirea copilului până când copilul atinge vârsta de un an și jumătate.

Noul proiect de lege mai prevede corelarea cuantumului minim al indemnizației pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani în cazul persoanelor asigurate, cuantumului indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate și cuantumului indemnizației de tutelă sau curatelă cu minimumul de existență.

Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pentru persoane neasigurate se va stabili până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani și se va achita, corespunzător vârstei copilului, în baza calculelor valorii minimumului de existență pe republică prezentate de Biroul Național de Statistică pentru anul precedent.

Astfel, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pentru copii de până la un an se va acorda în cuantum egal cu valoarea minimului de existență pe republică. În primul semestru al anului trecut, valoarea minimumului de existență a constituit 591 de lei.

Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pentru copii de la un an până la trei ani se va acorda în mărime de 50 la sută din valoarea minimumului de existență pe republică, stabilit pentru copii de la unu până la șapte ani. În primul semestru al anului 2013, valoarea minimumului de existență a constituit 1 328 de lei, respectiv mărimea indemnizației ar fi constituit 664 de lei.

În cazul persoanelor asigurate, valoarea lunară a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani va constitui 30 la sută din baza de calcul stabilită conform Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, dar nu mai puţin decât cuantumurile fixe stabilite pentru persoanele neasigurate.

În condițiile legislației actuale, mărimea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de un an și jumătate în cazul persoanelor neasigurate și cuantumul minim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la trei ani în cazul persoanelor asigurate constituie 400 de lei, respectiv se propune o majorare inițială a acestor cuantumuri în medie cu circa 57%.

Anual, cuantumul indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, atât în cazul persoanelor neasigurate, cât și al celor asigurate, și cuantumul indemnizației de tutelă sau curatelă se vor majora pentru toți beneficiarii cu 10 la sută din valoarea minimumului de existență pe republică, calculat pentru anul precedent.

Proiectul de lege propus mai prevede instituirea unei indemnizații pentru școlarizarea copilului care va fi stabilită în mărime egală cu valoarea coșului minim de bunuri necesare pentru școlarizarea copilului, calculat pentru anul precedent, care a fost estimat de experți independenți la 2 800 de lei.

De asemenea, se propune instituirea indemnizației lunare de suport pentru familiile în care s-au născut și cresc gemeni, tripleți, cvadrupleți.

Astfel, se propune stabilirea indemnizației de suport pentru fiecare copil geamăn în mărime de 50 la sută din valoarea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului.

Implementarea proiectului legii va necesita cheltuieli anuale suplimentare atât din bugetul de stat, cât și din bugetul asigurărilor sociale de stat de circa 700 de milioane de lei.

Mămicile și viitoarele mămici care au protestat împotriva noilor reglementări care intră în vigoare la 1 aprilie ne-au spus că examinează această inițiativă legislativă a ministerului și vor reveni cu o reacție.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md