00:38:41 19.05.2024
Stiri

Hemingway, dragoste pasională şi căsătorie tumultoasă

Social 08.09.2013 15:17 Vizualizări2835 Autor: Ziarul National


Hemingway, dragoste pasională şi căsătorie tumultoasă

Clasici universali // Geloși unul pe succesul altuia


Magnetismul combinat al celor doi i-a transformat într-unul dintre primele cupluri de celebrităţi şi le-a facilitat intrarea în aristocraţia lumii literare şi în anturajul primei familii a Statelor Unite.

 Gigantul literar şi pătimaşa corespondentă de război

S-au iubit, au scris împreună, au mers într-o mulţime de zone de conflict, iar după patru ani au reuşit să se căsătorească. Noua aleasă a lui Hemingway era Martha Gellhorn, cea care l-a inspirat să scrie cel mai faimos roman al său - „Pentru cine trag clopotele”. Imediat după publicare, a ocupat locul întâi în clasamentul „Book of the Month”, vânzând o jumătate de milion de exemplare în numai câteva luni, transformându-l pe Hemingway într-unul din marii scriitori ai lumii.

Ernest Hemingway

Este greu de descris. Te izbeşti, în primul rând, de imensitatea operei sale, de aspectul grandios al omului a cărui viaţă pare desprinsă direct dintr-un film - războaie, exil, prietenii celebre, alcoolism, suicid, toate elementele acestea par să te blocheze. Acesta este scriitorul care a vrut să încerce totul, sfârşind prin a-şi pierde nevoia de a mai căuta ceva.
Martha Gellhorn

Scriitoare și jurnalistă, a fost cunoscută mai ales pentru corespondența de război și în postura de cea de-a treia soție a lui Hemingway. Îi disprețuia însă pe cei care o apreciau și o (re)cunoșteau doar pentru asta, mai ales că n-a avut o căsnicie fericită, iar profesional, această asociere i-a adus doar frustrări. Deja în 1939 începuse să-l descrie ca fiind un egomaniac infatuat. Rareori va mai vorbi despre Hemingway după divorţ, acesta devenind un subiect tabu, nu doar pentru că ţinea la intimitate, ci şi din mândrie. Nu dorea să-şi câştige faima de pe urma unui mariaj eşuat, ci pentru faptul că era un reporter care scria despre injustiţie şi vieţile dificile ale oamenilor. Era atât de pornită în a şterge orice urmă a scriitorului din viaţa ei, încât principala condiţie atunci când acorda un interviu era să nu fie menţionat numele lui Hemingway.

Divorțul

„Eram buni în război și întrucât nu exista niciun război, noi l-am creat pe al nostru...”, va spune ea despre relația sa cu Hemingway. Amândoi aveau egouri puternice, fiind competitivi, geloşi unul pe succesul celuilalt şi râvnind după atenţia publicului - incompatibilitatea lor era evidentă, iar separarea ceva inevitabil. În 1945 au divorțat. Martha Gellhorn va fi singura femeie din viaţa scriitorului care nu a fost părăsită de el, ci a cerut ea divorţul. Mai târziu va mărturisi că atunci când l-a cunoscut nu era îndrăgostită de el, nici măcar nu îl găsea atractiv, dar îl admira enorm de mult, îi era recunoscătoare pentru felul în care o încuraja mereu.

Moarte violentă

La momentul aflării veştii că tatăl său se sinucisese, Hemingway a spus, profetic: „Aşa mă voi duce şi eu”. La vârsta de 62 de ani s-a împuşcat în gură. În ultimii ani ai vieţii, comportamentul său era foarte asemănător cu cel al tatălui, înaintea decesului acestuia. Câţiva ani mai târziu, fratele şi sora scriitorului s-au sinucis şi ei.

Bolnavă de cancer, Martha Gellhorn s-a sinucis în februarie 1998. Avea 90 de ani.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md