Furtună într-un pahar cu apă la Comrat


Prezentul continuu // Cine nu ştia oare că Moscova va porni cele două bombe geopolitice cu ceas din estul şi sudul Republicii Moldova?
Premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului Igor Corman au fost huiduiţi la intrarea în Comrat. A făcut acelaşi lucru şi subsemnatul. I-am huiduit şi eu în gând. Numai că din alte motive.
Din fuga calului
Autorităţile centrale încearcă să împiedicedin fuga caluluidesfăşurarea referendumurilor ilegale din autonomia găgăuză. Au întârziat însă lamentabil.
Relaţia centrului cu regiunea sudică este o mostră de comunicare catastrofală şi de capacitate de reacţie anemică. Mai cu seamă că totul era previzibil.
IntenţiileKremlinului sunt demult un secret al lui Polichinelle. Cine nu ştia oare că Moscova va porni cele două bombe geopolitice cu ceas din estul şi sudul Republicii Moldova?
Unde mai pui că Farit Muhametşin, Ambasadorul Rusiei la Chişinău, a trimis recent un mesaj necifrat coloanei sale a cincea de la Taraclia şi Comrat, declarând că ţara sa va da o atenţie deosebită celor două zone. Această ieşire impertinentă a fost un motiv cel puţin de protest oficial al Guvernului sau alMinisterului de Externe împotriva amestecului brutal în afacerile noastre interne.
Ce treabă de bună seamăare Kremlinul în cele două regiuni? Există în autonomia găgăuză şi cea bulgară vreo minoritate rusească pe care s-o apere?
Depăşiţi de evenimente
Farit Muhametşin s-a demascat poate din neglijenţă. Poate în urma unui puseu de scleroză. L-a luat gura pe dinainte şi a dezvăluit planurile Moscovei de a crea focare de tensiune în provincie. De a rupe echilibrul social în Republica Moldova nu numai cu mâinile transnistrenilor,cişi cu cele ale găgăuzilor.
Unde au fost însă oficialităţile moldovene? De ce nu le-am văzut în teren? Cu ce se ocupă SIS şi alte instituţii responsabile de siguranţa naţională?
Iarna ruseascăne-a luat iar pe nepregătite, chit că sosirea ei pe meleagurile noastre a fost o fatalitate anunţată, după cum am arătat mai sus. Coaliţia de guvernământ este acum depăşită de evenimente şi,dacă speră să nu rămână de căruţă, este datoare să se grăbească.
Montaţi să destabilizeze
Pe de altă parte, Iurie Leancă şi Igor Corman, deşi tardiv, s-au prezentat la Comrat satisfăcător. În treacăt fie spus, ambii demonstrează că au fler şi ştiu să formeze un tandem în situaţii mai complicate, când se impune o acţiune conjugată a Guvernului şi Parlamentului.
Totuşi, sarcina lor este acum dificilă. Ei urmeazănu atât să-i convingă pe alde Topal, Burgudji şi alţii, cât să dejoace uneltirile Moscovei din sudul ţării, dar şi de pe întreg teritoriul naţional. Şi cred că este clar oricui de ce.
Persoanele de la Comrat care se încrâncenează pe tema referendumurilor nu au convingeri, ci doar misiuni. Ele sunt montate din afară să destabilizeze situaţia.
Nu fuge Comratul nicăieri
În aceste împrejurări,puterea centrală trebuie să demonstreze că este în stare să menţină lucrurile sub control. Că poate să guverneze cu sânge rece, în baza legii şi a spiritului rezonabil. Fără panică şi acţiuni pripite.
Autonomia găgăuză, pierdută în stepă şi fără ieşire directă spre alte state, constituie un mic teritoriu subdezvoltat şi nelucrativ, dependent economic de centru. De aceea, regiunea este subvenţionată generos de la bugetul republicii.
Staţi aşa deci, că nu fuge Comratul nicăieri, oricât ar tulbura apele ruşii. Cu pacienţă şi inteligenţă, toate urzelile lor pot fi date peste cap.
Şi nu doar în Găgăuzia, de altfel. Anumite provocări nu-s excluse şi în zonele de nord cu populaţie preponderent rusofonă, unde agenturile Moscovei şi cozile lor de topor din câtevapartide de stânga incită locuitorii împotriva Guvernului.
Toate uneltirile vor rămâne o furtună într-un pahar cu apă. Dar cu o condiţie: autorităţile centrale să nu-şi piardă capul, să dialogheze, să acţioneze cu anticipaţie şi să nu muşte nada întinsă de provocatori.













































































