15:01:53 20.05.2024
Stiri

Foto // Revelionul iranian a fost sărbătorit şi în R. Moldova

Social 24.03.2014 13:23 Vizualizări2671 Autor: Polina Cupcea
Foto // Revelionul iranian a fost sărbătorit şi în R. Moldova


Refugiaţii din Afganistan, Iran, Uzbekistan, India, Siria etc. în R. Moldova au sărbătorit, la sfârșitul săptămânii trecute, Nawruz-ul, adică Anul Nou Persan. Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, refugiaţii au cântat şi au dansat timp de câteva ore, degustând mâncăruri tradiţionale şi celebrând tradiţiile acestei sărbători.

Anul Nou a început cu un recital de cântece şi dansuri, iar mai apoi tinerii au sărit peste focul aprins afară, care este unul dintre obiceiurile principale ale acestei festivităţi. La sfârşitul evenimentului, refugiaţii au mâncat orez pregătit după rețete afgană şi uzbecă care se găsește pe orice masă de Revelion.

Pentru desfăşurarea Anului Nou Persan, organizatorilor le-au trebuit aproape două săptămâni de pregătiri. „Este una dintre cele mai importante sărbători ale refugiaţilor şi solicitanţilor de azil. Noi organizăm, practic, în fiecare an această sărbătoare. Anul trecut, la eveniment au fost prezenţi mai puţini oameni. Anul acesta am extins festivitatea, pentru că vrem să familiarizăm cu obiceiurile acestei sărbători. Noi organizăm şi Paştele, şi Crăciunul. Este firesc să cunoaştem şi tradiţiile R. Moldova, deoarece mulţi nu ştiu despre Paști, pentru că noi nu avem aşa sărbătoare”, a declarat directorul Centrului de Caritate pentru Refugiaţi, Ahmad Djavid Paknehad.

În R. Moldova sunt în jur de 300 de refugiaţi veniţi din diferite ţări ale Asiei.

Nawruz înseamnă în traducere din persană „zi nouă” şi semnifică începutul anului pentru oamenii din Iran, Afganistan, Tadjikistan, Azerbaidjan şi alte teritorii descendente ale Imperiului Persan. Este celebrat şi de curzii din Georgia, Irak, Siria și Turcia. Anul Nou coincide cu echinocţiul de primăvară, pe 20 sau 21 martie, marcând sfârşitul iernii şi venirea primăverii. În acest an, după ora R. Moldova, Revelionul iranian a avut loc la ora 18.57.07.

Iranienii îşi încep pregătirile pentru Revelion cu câteva săptămâni înainte de data de 20 martie cu o curăţenie a casei. Pe lângă cumpărăturile de Anul Nou, Nawruz implică o serie de tradiţii.

ChaharShanbeSuri (sărituri peste foc):

În ultima zi de miercuri a Anului, se sărbătoreşte Miercurea Roşie Chahâr shanbe Sûrî, festivitatea focului care simbolizează victoria luminii asupra întunericului. Oamenii ies afară, aprind focuri şi sar peste ele cântând un cântec tradiţional.

Haft-Sin (Masa celor 7 s”)

De Nowruz, se aşază o masă, pe care se pun obiecte simbolice, numite „Haft Sin” (șapte „s” ). O interpretare a „Haft Sin” ar fi cele şapte planete care influenţează destinul uman, iar dacă pe masă se găsesc toate cele şapte elemente, familia ar atrage binecuvântarea planetelor şi ar avea parte numai de fericire.

De asemenea, pe masă se mai găsesc şi o carte sfântă (Coran, Biblia, Torra sau Avesta), o oglindă - ca simbol al curăţeniei şi onestităţii, lumânări - pentru iluminare şi fericire, apă de trandafir despre care se presupune că ar avea proprietăţi magice, un vas cu apă şi un peştişor auriu - simbolizând viaţă, un ceas şi ouă pictate similare celor pe care creştinii le au de Paşte pentru fertilitate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md