23:57:40 26.04.2024
Stiri

FOTO // Europa din inima Chișinăului: „Integrarea europeană ne va oferi mai multe șanse de a învăța și de a ne face un viitor mai bun”

Social 22.05.2016 10:00 Vizualizări1775 Autor: Victoria Bortă
FOTO // Europa din inima Chișinăului: „Integrarea europeană ne va oferi mai multe șanse de a învăța și de a ne face un viitor mai bun”


Europa pentru Moldova // Un orășel, dar și un festival de cultură a adus Europa, în această săptămână, mai aproape de chișinăueni

Franța, Germania, Spania, România, Cehia. Așa s-au numit doar câteva cartiere ale Orășelului European, deschis pe 14 mai, cu prilejul Zilei Europei, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Aproape 20 de ambasade europene și-au expus cele mai reprezentative produse chiar în inima Chișinăului.

Preț de câteva ore, vizitatorii s-au plimbat pe străzile neîncăpătoarele ale Orășelului, delectându-se cu informații turistice, cât și cu înghețată franceză, pizza italiană și paella spaniolă.

Deschiderea oficială

Orășelul a fost deschis cu discursurile mai multor oficiali, printre care și al președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, care a mulțumit statelor membre ale UE pentru susținerea acordată țării noastre.

Iar șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a confirmat că relațiile cu Republica Moldova sunt cele mai puternice și mai ambițioase dintre toți partenerii.

„Republica Moldova este foarte aproape de familia europeană. Și, ca în orice familie, relațiile se bazează pe valori comune, încredere reciprocă și dialog onest. Oamenii de aici pot privi la UE ca la un exemplu, unde respectarea regulilor face posibilă dezvoltarea”, a declarat Tapiola, fiind aplaudat de spectatori pentru discursul său în limba română.

Deși la ceremonie au fost prezenți premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, aceștia nu au fost invitați să urce pe scenă și să rostească discursuri, rămânând în mulțime.

Ulterior, politicienii s-au alăturat delegației europene și au făcut împreună turul Orășelului. Pavel Filip chiar a rămas încântat de „poella”, care de fapt se numește „paella”, l-a corectat repede Candu.

„Relații fructuoase”

De la dreapta la stânga și de la stânga la dreapta, culturi europene dintre cele mai diverse au umplut aleile parcului cu muzica lor specifică, dar și cu mirosurile îmbietoare. Iar vizitatorii adunați ca într-o adevărată agora grecească s-au arătat de-a dreptul încântați de fiecare țară europeană.

Ambasada Italiei a trezit interesul moldovenilor, mai ales că relațiile cu aceasta persistă de ani de zile. Potrivit unui raport publicat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale Italian, în această țară se află 150 000 de mii de moldoveni rezidenți oficial, dintre care 2 000 de oameni de afaceri, care își desfășoară activitatea acolo.

„Este o relație foarte strânsă între Italia și Republica Moldova, deoarece comunitatea moldovenească ocupă locul șapte dintre comunitățile din Italia și, mai ales, după anul 2000, avem relații fructuoase. Mai mult decât atât, așa cum cetățenii moldoveni lucrează pe teritoriul Italiei și ajută la dezvoltarea unor sectoare, la fel și cetățenii italieni creează întreprinderi pe teritoriul Republicii Moldova și oferă multe locuri de muncă cetățenilor moldoveni”, ne-a spus un reprezentant al Ambasadei Italiei la Chișinău.

Fantasy și paella

Printre vizitatorii nerăbdători să vadă ofertele ambasadelor am găsit și un personaj al literaturii fantasy, care promova cartea poloneză „Ultima dorință”, de Andrzej Sapkowski.

„Este o carte tradusă în multe limbi, dar acum a fost tradusă și în limba română, fapt pentru care suntem bucuroși și invităm moldovenii să o citească”, a spus reprezentantul unei fundații poloneze, Tomasz Horbowski.

Pe lângă cărți, obiecte și ghiduri de promovare turistică, au fost expuse și produse culinare, iar banii din vânzări au fost folosiți în scop caritabil. Cea care a atras atenția a fost imensa paella spaniolă, pregătită pentru 350 de persoane.

„Bucătăria spaniolă este o parte fundamentală a ceea ce suntem, de aceea am prezentat bucatele noastre tradiționale, dar și ofertele turistice, care arată patrimoniul nostru istorico-cultural”, a menționat adjunctul șefului Misiunii diplomatice, Pedro Arostegui.

Mai multe oportunități

Deși evenimentul este unui inedit, totuși unul dintre vizitatori remarcă faptul că nu este organizat și în alte raioane. „Păcat că nu pot să vină și cei de la țară. În fiecare an vin tot chișinăuenii. Ar trebui organizat și la Călărași, Orhei, Briceni”, a precizat Vasile Balaban, unul dintre vizitatori.

O tânără însă a amintit posibilitățile pe care ni le poate oferi Europa. „Cred că este un eveniment necesar, pentru că integrarea europeană ne va oferi mai multe șanse, mai multe oportunități de a învăța și de a ne face un viitor mai bun”, a subliniat Mariana, răsfoind una dintre broșuri.

Cât despre cultura țărilor preferate, o vizitatoare a specificat că i-a plăcut cultura României, Italiei, Spaniei și Georgiei. „Toate sunt prezentate atât de frumos, încât nici nu pot spune care e cea mai interesantă. Am impresia că astăzi chiar suntem în Europa. Ne plimbăm pe străzile Europei”, a spus încântată doamna Lidia.

Ziua Europei s-a încheiat cu un concert susținut de vedetele autohtone, dar și cu transmisiunea în direct a concursului de muzică „Eurovision”, care a fost câștigat de reprezentanta Ucrainei, Jamala, cu piesa „1944”.

Festival de Cultură Europeană

Pe parcursul întregii săptămâni, a avut loc Festivalul de Cultură Europeană, în cadrul căruia s-au derulat proiecții de filme și spoturi video despre asistența UE, spectacole muzicale, prezentări de modă și expoziții foto.

„Vântul de Est”, „Dumnezeii”, „M-am trezit ieri”, „Fabricat în Ungaria”, „Signum laudis”, „Trenul spre libertate”, „Mlaștina”, „Când te-ai trezit ieri” și „Q.E.D” sunt peliculele despre asistența UE, proiectate în această săptămână la Chișinău.

De asemenea, în cadrul festivalului a avut loc un eveniment de lansare a Misiunii Înalților Consilieri UE, urmat de o dezbatere publică.

Unul dintre evenimentele inedite a fost și prezentarea colecțiilor vestimentare, create de 20 de eleve ale Centrului de Excelență în Industria Ușoară. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a promova învățământul profesional tehnic, proiect la care pune umărul UE.

Totodată, în cadrul festivalului a mai fost proiectat un film românesc, numit „Toată lumea din familia noastră”, care tratează cu umor povestea tristă a unui tată și a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanță ca-n rai, însă deocamdată sunt prinși în iadul relațiilor de familie de pe pământ.

Zilele Europei se vor încheia cu un turneu de fotbal dintre Uniunea Europeană și Parteneriatul Estic, care va avea loc pe 28 mai, începând cu ora 9. 00, la Clubul de Fotbal Buiucani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md