17:02:17 08.05.2024
Stiri

Floristul de elită al Portugaliei

Moldovenii în lume 28.11.2014 09:20 Vizualizări8505 Autor: Stela Mihailovici
Floristul de elită al Portugaliei


ARTĂ // Compozițiile florale pregătite de un moldovean decorează cele mai importante instituții din Lisabona, de la ambasade până la Președinție și dau culoare celor mai selecte evenimente mondene portugheze

Un campionat al lumii în domeniul designului floristic a avut în anul curent, în premieră, un concurent din Republica Moldova. Deși a reprezentat Portugalia la concursul desfășurat în Taiwan, Ion Rotaru a purtat la piept cu mândrie tricolorul moldovenesc. Ocupația care a fost doar un hobby la baștină, l-a făcut renumit în lume și tot florile au ajuns să-i asigure traiul peste hotare.

Are 13 ani de când a emigrat, la fel ca mulți alți moldoveni care și-au dorit un trai mai bun. A lăsat sportul de performanță și a acceptat să muncească la construcții în Portugalia, dar nu s-a gândit niciodată că va ajunge un florist de elită, director artistic al uneia dintre cele mai vechi florării din Lisabona.

Clienți selecți

Președinția, Parlamentul și Guvernul portughez au ajuns să fie clienți fideli ai florăriei, fiind cucerite de originalitatea și frumusețea buchetelor pe care le poate crea moldoveanul Ion Rotaru. De câțiva ani, de când conaționalul nostru a devenit director artistic al florăriei, comenzile vin zilnic, cu sutele. Deși a fost deschisă cu 38 de ani în urmă, florăria a cunoscut abia acum un asemenea succes. „Nici nu mai știu câte buchete am creat pentru Asamblee, Guvern, Președinție, ambasade. Suntem invitați să facem decorul sălilor la cele mai importante evenimente care se organizează în țară, mai ales când vin oficiali străini. Comenzi mari avem și de la hotelele de lux, unde se cazează doar milionari. Florile noastre nu lipsesc de la recepțiile mondene, cu actori, stiliști sau cântăreți”, ne spune Ion, mândru de activitatea pe care o face zi de zi. La compozițiile de elită se adaugă zilnic cel puțin o sută de comenzi venite pe internet de la cetățeni care așteaptă ca buchetele să le fie livrate la adresa indicată. Curierii ajung să ducă flori și în Spania. „Ca să vă dați seama cât muncim, vă spun că primesc cel puțin 600 de trandafiri pe zi, nemaivorbind de alte zeci de specii de flori”, punctează tânărul.

De la zugrav, la florist

Cu ani în urmă, Ion nici nu-și putea imagina că va ajunge să-și câștige existența muncind în „lumea florilor”. Deși avea o atracție deosebită pentru plante încă din copilărie, viața l-a determinat să se implice în alte activități. În R. Moldova a fost sportiv. A absolvit în anul 2001 Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, gimnastica fiind cea care l-a cucerit. În Portugalia a muncit inițial în construcții și a ajuns să-i fie pe plac și munca de zugrav. Până într-o zi, când a decis să-i facă un cadou deosebit unei prietene care-și sărbătorea ziua de naștere - un buchet de flori cum nu mai găsești în oraș. „M-am dus la florărie, am selectat plantele care mi-au plăcut și am făcut o compoziție. Toți au rămas uimiți de buchetul pe care l-am adus. Atunci mi-am zis că trebuie să încerc să-mi exploatez imaginația”, își amintește Ion Rotaru începutul. A demonstrat că știe să facă artă din flori și a fost angajat la un mic magazin specializat din sudul Portugaliei. Acolo a muncit timp de șase ani, alături de patronul florăriei, iar experiența acumulată l-a determinat să-și caute un alt job, unde să-și poată pune în valoare toată măiestria. S-a mutat în Lisabona, și-a găsit de lucru în domeniu și a început să creeze compoziții nemaivăzute până atunci de patronul florăriei. În scurt timp, a devenit angajatul de încredere al magazinului, primind și funcția de director artistic. „Am muncit mult ca să cucerim clienții. Concurența e mare și, dacă nu propui ceva deosebit, nu-ți garantezi succesul. Acum, eu sunt cel care schițează grafic buchetul, sunt creierul care gândește cum ar trebui să arate, unde și cum trebuie să fie aranjată orice floare, iar cei 16 angajați pe care îi am în subordine, toți portughezi, fac buchetele după schițe”, explică floristul.



A cucerit juriul unui concurs internațional

Înconjurat zilnic de mii de flori și având timp pentru creație, Ion își permite să experimenteze. Din mâinile sale ies compoziții care mai de care mai trăsnite. Câteva creații au ajuns și la jurații concursului „Taipei International Flower Design Award 2014” desfășurat la începutul lunii noiembrie în Taiwan. Specialiștii l-au invitat să participe la competiție, alături de alți 23 de floriști din diferite țări ale lumii. Ion Rotaru și-a demonstrat măiestria, plasându-se în două probe pe locurile doi și patru. Jurații au apreciat buchetul realizat de Ion și originalitatea manechinului pe care l-a decorat cu flori mici de culoare roz. „Eram printre favoriți, dar cea de-a treia probă mi-a adus ghinion. Nu am reușit la timp să realizez compoziția din florile pe care le-am primit în cutia de secrete și mi-au fost decontate multe puncte. Dar cel mai mult pentru mine a contat participarea la un asemenea concurs de talie mondială, pentru cei mai buni”, explică Ion. În final, tânărul a ocupat locul zece la concurs, lăsându-i în spate pe floriști renumiți. Ofertele de angajare nu au întârziat să apară. Tânărul a fost invitat să muncească în Taiwan și în Armenia cu o remunerare mult mai mare decât cea din Portugalia.

„Nu am acceptat, pentru că mi-a fost frică să iau din nou totul de le zero, într-o țară străină și singur. Am ajuns să mă simt ca acasă în Portugalia și nu mai vreau să mă duc în altă parte, doar dacă aș reveni la baștină”, afirmă Ion.

Tricolor la piept

În cele câteva zile de concurs, floristul a purtat la piept tricolorul R. Moldova, în semn de respect pentru țara în care a crescut, dar și în scop de promovare. „Voiam să spun mândru că sunt din Moldova. Toți mă întrebau de ce port acest steguleț, dacă reprezint Portugalia. Concurenții din Japonia și China chiar au devenit curioși să afle mai multe despre Moldova. Au auzit pentru prima dată de țara noastră. Eu le-am arătat pe hartă de unde îmi trag rădăcinile”, zâmbește Ion Rotaru.

Proiecte pentru R. Moldova

Tânărul recunoaște că s-a acomodat la viața portugheză, că nimic nu-l mai trage spre R. Moldova decât dorul de cei dragi, dar nu exclude posibilitatea revenirii la baștină. Dacă într-o bună zi s-ar întoarce, tot florist ar prefera să rămână. „E o perspectivă și la noi pentru afaceri cu flori. Aș vrea să le cresc singur, dar ai nevoie de investiții mari și de susținere. Ar putea să devină o afacere de familie, dar acasă nu am pe cine implica. Mama e la muncă în Italia, o soră tot a emigrat și mai am o soră la Chișinău. Doar tata m-ar putea ajuta, dacă aș dori să fac ceva în Moldova”, spune florarul. Un proiect de perspectivă este legat de „raiul plantelor” din Chișinău, așa cum este considerată Grădina Botanică. Ion Rotaru și-ar dori să schimbe aspectul arhitectural al grădinii, să facă aranjamente florale asociate cu gust după specii și culori, astfel încât Grădina Botanică să ajungă atracția numărul unu a chișinăuenilor, dar și a vizitatorilor străini.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md