19:23:26 20.05.2024
Stiri

Floarea-soarelui, la „umbra” monopolului

Economie 06.12.2014 13:07 Vizualizări2768 Autor: Virginia Nica
Floarea-soarelui, la „umbra” monopolului


NERENTABIL // Deși prețurile la floarea-soarelui sunt un pic mai mari decât în anul trecut, iar recolta anunțată de autorități este una mai bogată decât în 2013, problemele au rămas aceleași, iar producătorii spun că nu au putut nici măcar să-și recupereze investițiile

După ce anul trecut Tudor Lesnic din satul Grimăncăuți, raionul Ocnița, a semănat 200 de hectare cu floarea-soarelui, în acest an suprafața a fost de doar 60 de hectare, iar anul viitor, spune agricultorul, această cultură va fi înlocuită cu alta.

An nou, probleme vechi

„An nou cu probleme vechi. Poate că recolta pe la centru sau sud este mai bună, însă eu am semănat în condiții climaterice mai puțin favorabile și am obținut o productivitate de 2,4 tone la hectar față de patru tone cât era anul trecut. Sunt implicat în activitatea agricolă de foarte mulți ani și nu am crezut că o să ajung să văd vreodată ca această cultură să fie atât de puțin apreciată și bătaie de joc pentru boierii care fac bani din nimic”, spune revoltat agricultorul.

Prețul mai mare nu a acoperit cheltuielile

Deși prețul oferit în acest an este puțin mai mare, de patru lei față de 3,4-3,6 lei cât era anul trecut, Tudor Lesnic spune că nu a reușit să-și acopere cheltuielile. Potrivit agricultorului, după ce anul trecut schema de monopol a făcut ravagii printre producători, lăsându-i practic fără posibilitatea de a investi din nou în această cultură, așteptările au fost foarte mari în acest an. „S-a vorbit mult despre aceste probleme anul trecut și se cunoștea foarte bine faptul că aceste companii „bat palma” între ele și noi rămânem iar cu buza umflată. Nu se gândește nimeni că această cultură va dispărea pur și simplu în curând de pe suprafețele agricole din R. Moldova, deoarece nu numai că este o cultură nerentabilă, dar aduce și pierderi, noi fiind cei care suntem nevoiți să contractăm credite pentru ca să investim din nou, după ce anul trecut ne-am confruntat cu diverse probleme”, povestește fermierul de la Grimăncăuți.

Fără materie primă pentru producerea uleiului în viitor?

Potrivit lui Tudor Lesnic, loviturile pe care le primește ramura de creștere a culturii de floarea-soarelui ar trebui să îngrijoreze autoritățile, deoarece până la urmă este vorba despre furnizarea materiei prime pentru un produs de primă necesitate, cum este uleiul. „Doar subvenții solide și acțiuni concrete, intervenții la timp și accesul altor companii de prelucrare pe piață pentru a combate monopolul reprezintă salvarea acestei ramuri”, susține producătorul.

Tudor Lesnic spune că, la anul viitor, va fi pentru prima dată când nu va mai cultiva floarea-soarelui și singurul regret este că această cultură, care reprezintă, într-un fel R. Moldova, și care poate aduce un plus de valoare semnificativ agriculturii este considerată acum de mulți producători ca o sursă a mai multor probleme cu care se confruntă.

„Mulți producători au sperat că pierderile suportate de pe urma comercializării fructelor în acest an vor fi compensate de veniturile obținute la vânzarea cerealelor și a florii-soarelui, însă monopolul a tăiat în speranțe ca moartea cu coasa. În această vară, urmăream cum fetițele alergau prin lanul cu floarea-soarelui și parcă mi-a întinerit inima. Atât de multe amintiri din tinerețe și atât de frumoase „pălăriile” acestea, care, ne minunam noi, „urmau” soarele oriunde s-ar afla”, suspină agricultorul.

„Ar trebui să avem ulei mai ieftin, chiar și cu 6 lei per kg de semințe”

Și președintele Asociației Producătorilor de Culturi Oleaginoase, Daniel Duminică, susține că agricultorii nu au scăpat nici în acest an de pacostea monopolului. „Am fost la „Floarea Soarelui” din Bălți și am solicitat măcar șase lei per kilogram. Nici nu vor să audă. Ne-am săturat de discuții contradictorii cu dânșii. Este adevărat că în acest an, cu viteza pașilor de melc, se încearcă pătrunderea pe piață a agenților economici noi, cum ar fi cei din România, însă sunt pași timizi, iar monopolul înflorește în continuare”, a precizat Daniel Duminică.

Referitor la prețul la ulei, Daniel Duminică susține că acesta este unul care reprezintă, în mare parte, o enigmă pentru toți, deoarece dacă ar depinde de volumul și prețul la materie primă, acest produs ar trebui să fie cu mult mai mic. „Chiar dacă ar achiziționa semințele de floarea-soarelui la prețul de șase lei per kilogram, uleiul ar trebui să fie mai ieftin cu cel puțin 15%, dar până ajunge la consumatori trece „prin multe mâini”, de aceea avem ceea ce avem. Este necesar urgent de întreprins ceva”, a precizat Daniel Duminică.

„Trans-Oil” refuză să răspundă acuzațiilor

Am încercat să aflăm și poziția conducerii fabricii de prelucrare a semințelor „Floarea Soarelui” din municipiul Bălți, care aparține Grupului „Trans-Oil”, privind declarațiile producătorilor. Contactat de Ziarul NAȚIONAL, directorul general al „Florii Soarelui”, Stela Ostrovețchi, a ascultat întrebarea pe care i-am adresat-o, însă a întrerupt convorbirea, invocând motivul legăturii telefonice proaste. Totuși, ulterior nu a răspuns la telefon, deși am apelat-o de mai multe ori.

Vasile Bumacov: Asocierea va combate tehnologiile murdare ale monopoliștilor

Amintim că ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a avertizat, în cadrul unui interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, că producătorii trebuie să se mobilizeze pentru a nu permite monopoliștilor care utilizează tehnologii murdare să-i inducă în eroare. „Eu am solicitat asociațiilor de producători să se mobilizeze, pentru a nu fi hărțuiți în cazul în care instituțiile statului nu sunt capabile să se opună acestor monopoluri. De aceea, agricultorii trebuie să se asocieze, pentru a nu permite să fie induși în eroare”, a precizat ministrul Agriculturii.

Menționăm că, anual, în R. Moldova sunt cultivate circa 300 de mii de hectare cu floarea-soarelui.

Uleiul moldovenesc, pe placul europenilor

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a afirmat că roada de floarea-soarelui din anul curent va depăşi jumătate de milion de tone, în creștere cu 10% față de anul trecut.

Datele ministerului arată că o pătrime din tot exportul agricol din R. Moldova îl constituie cel de seminţe şi de ulei de floarea-soarelui. R. Moldova a exportat, în primele nouă luni, seminţe şi ulei de floarea-soarelui în valoare de 126 de milioane de dolari. Peste 99% din ulei este exportat în UE, o parte din seminţe pleacă în statele CSI şi în alte ţări.

„Dacă suprafaţa s-ar mai extinde, există pericolul secării solului. Soluţia este să fie mărită productivitatea culturilor, prin aducerea de noi soiuri de floarea-soarelui, în loc să fie majorate suprafeţele”, a declarat Vasile Bumacov referitor la măsurile privind dezvoltarea ramurii. Productivitatea medie în acest an prognozată de autorități este de două tone de semințe de floarea-soarelui la hectar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md