08:57:01 28.04.2024
Stiri

Ex-director SIS, despre Irina Vlah și CONEXIUNILE pe care le-ar avea cu Rusia. „Acum au pornit o campanie de identificare a unui candidat la funcția de președinte și iarăși RUȘII o vor promova. Pleca în Turcia ca să se întâlnească cu cei din Rusia…”

Actualitate 01.02.2024 13:59 Vizualizări2166 Autor: Ziarul National
Ex-director SIS, despre Irina Vlah și CONEXIUNILE pe care le-ar avea cu Rusia. „Acum au pornit o campanie de identificare a unui candidat la funcția de președinte și iarăși RUȘII o vor promova. Pleca în Turcia ca să se întâlnească cu cei din Rusia…”


Conducerea R. Moldova, dar și organele de drept ar trebui să fie mult mai atente la ce se întâmplă în Găgăuzia, inclusiv la provocările separatiste puse la cale actualul bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, care ar fi ghidată de Moscova. De asemenea, organele competente trebuie să fie cu ochii și pe fostul bașcan, Irina Vlah, care ar urma să fie candidatul Kremlinului la funcția de președinte al R. Moldova, consideră fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valentin Dediu.

Potrivit lui Dediu, diverși politicieni pretind că „iubesc R. Moldova”, dar în același timp ar face tot posibilul, prin acțiuni dirijate de Moscova, să dezbine cetățenii.

„O fac politicienii care au fost la conducere și mai au și astăzi susținere în rândul alegătorilor. Îmi pare rău că până astăzi, nici la nivel de conducere a statului, nici la nivel de alte instituții, nu s-a lucrat în Găgăuzia. Nu au fost identificați patrioți ai neamului, care să înțeleagă că găgăuzii nu pot exista în R. Moldova fără o cooperare bună cu băștinașii, cu majoritatea din republică. Vreau să mă refer la bașcanul de astăzi, dar și cel care a fost nu demult. Ambii sunt influențați de Federația Rusă. Noi știm că fostul bașcan și astăzi continuă să promoveze aceeași politică. Ea e aceeași Zdanoka din Letonia. Aceleași acțiuni le întreprinde, fiindcă Moscova lucrează pe șabloane. E greu pentru ei să inventeze ceva nou. (...) Ea este conectată la Federația Rusă. Acum au pornit o campanie de identificare a unui candidat la președinte și iarăși o vor promova. Da, mă refer la Irina Vlah. Ceea ce ține de actualul bașcan… Foarte corect s-a procedat că nu a fost acceptată în calitate de membru al Guvernului, fiindcă acolo se discută chestiuni ce țin de securitatea statului și ea nu trebuie să fie. Ea este o persoană afiliată lui Șor, care e coordonat de Moscova”, a declarat Dediu miercuri-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Fostul șef de la SIS este convins că Procuratura Anticorupție va trimite foarte curând în judecată dosarul privind alegerile bașcanului, în care Evghenia Guțul are statut de învinuit: „Este un volum mare de materiale, au fost sute de percheziții. Cred că într-o lună vor fi rezultate în dosarul privind alegerile bașcanului din Găgăuzia”.

Dediu nu exclude că ar exista și acum conexiuni între Tiraspol și Comrat, așa cum se întâmpla pe timpuri.

„Trebuie să fim atenți la ce fac ei. Noi parcă le intrăm în situație celor de la Comrat, unii sunt numiți ambasadori în Turcia… Dar trebuie să verificăm cu ce se ocupă ei acolo. Mă refer la actualul Ambasador Dmitri Croitor. Am informații că oamenii se ocupă acolo cu chestii de-ale lor. E vorba de business, interese personale, dar numai nu în interesul R. Moldova. Și doamna bașcan, care a fost până nu demult, pleca des prin Turcia și își făcea interesele persoanele. Se mai întâlnea și cu cei din Federația Rusă... În Rusia mergea o dată pe lună cu Dodon, iar pe urmă a început singură să se întâlnească cu rușii”, a dezvăluit ex-directul SIS.

Prezent la aceeași emisiune, ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a menționat că găgăuzii trebuie să înțeleagă că au greșit când și-au dat votul pentru un „aeroport desenat pe nisip, sute de milioane de investiții din partea lui Șor și multe alte povești pe care le-a spus și Șor”.

„Sunt păreri diferite despre atitudinea pe care trebuie să o aibă Chișinăul în ceea privește Comratul. Pe parcursul anilor, lor li s-au dat tot mai multe drepturi, deși nu aveau dreptul. Nu există nicăieri noțiunea de autonomie găgăuză, există Unitatea Teritorial Administrativă, nu e republică, nu are autonomie de niciun fel. Faptul că li s-au dat un pic mai multe drepturi este incorect, fiindcă nu pot găgăuzii să aibă mai multe drepturi în R. Moldova decât au ceilalți cetățeni. Toți sunt egali în fața legii, iar la noi în R. Moldova a fost votată legea pentru combaterea separatismului. Acești oameni trebuie să răspundă în conformitate cu legea. Faptul că nu a fost numită membru al Guvernului, e foarte bine. Cetățenii din UTA Găgăuzia trebuie să înțeleagă că au greșit când au dat votul pentru un aeroport desenat pe nisip, pentru sute de milioane investiții din partea lui Șor și multe alte povești pe care le-a spus Șor, Dodon și actualul bașcan”, a punctat Șalaru.

În opinia fostului ministru, legea privind combaterea separatismului trebuie pusă în aplicare, astfel încât administrația de la Comrat să nu facă sărbătoare pentru un referendum ilegal.

„Trebuie să fie implementată legea și toți trebuie să fie egali, fiindcă acești lideri politici de la Comrat ne urăsc pe noi din banii Chișinăului. Dacă vor să ne urască, să ne urască din bani proprii. Noi finanțăm bugetul lor. Nu s-a mai pomenit nicăieri ca un primar sau un șef de unitate teritorial administrativă să fie membru al Guvernului. Acum aceștia sunt folosiți de Rusia împotriva Chișinăului. Dacă va fi legea implementată așa cum se cere, atunci se vor potoli. Tendința este că lumea a început să își piardă încrederea în actuala conducere de la Comrat. Tot mai multe voci de la Comrat sunt nemulțumite. Lumea spune: ne-au mințit, ne-au stricat relațiile cu Chișinăul. Problema este că noi niciodată nu am lucrat foarte aproape cu populația de acolo. Oamenilor de acolo dacă le explici, ei vor înțelege. Acești oameni sunt victime, trebuie să li se închidă accesul la orice sursă de informare și dezinformare din Rusia, trebuie să se lucreze cu ei, trebuie să fie preluat controlul asupra educației.

Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și există un singur sistem de învățământ. E nevoie de decizii foarte dure și se procedează corect în ultima perioadă, fiindcă s-a văzut că acest instrument al Rusiei va merge până la capăt, iar noi trebuie să înțelegem - ori noi, ori ei. Rusia vrea să distrugă R. Moldova, nici nu ascunde acest lucru. Noi trebuie să demonstrăm cine e stăpân în țara asta, fiindcă R. Moldova are Parlament, are Guvern, are Președinte și are instituții ale statului care trebuie să aplice legea. Este foarte clar ce trebuie de făcut. Noi nu mai trebuie să inventăm nimic. Orice negociere cu ei, tergiversare, nu duce decât la întărirea separatiștilor din R. Moldova”, a conchis Anatol Șalaru.

Amintim că bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, intenționează să organizeze pe data de 2 februarie curent un marș de amploare la Comrat, pentru a marca zece ani de la cele două referendumuri ilegale din regiune – unul cu privire la declararea independenței Găgăuziei față de R. Moldova, dacă această își pierde suveranitatea, și altul privind aderarea Găgăuziei la Uniunea Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md