17:27:49 20.05.2024
Stiri

Dosarul împotriva lui Colenco, Harmaniuc, Nogai și Clim, OPRIT de CSM

Social 09.10.2014 10:42 Vizualizări2890 Autor: Mariana Rață
Dosarul împotriva lui Colenco, Harmaniuc, Nogai și Clim, OPRIT de CSM


Consiliul Superior al Magistraturii a respins, marți, solicitarea procurorului general Corneliu Gurin de a iniția urmărirea penală împotriva foștilor judecători de la judecătoriile economice Eugeniu Clim, Aureliu Colenco, Valeriu Harmaniuc și Ala Nogai.

Pentru respingerea solicitării procurorului au votat șase dintre cei zece membri ai CSM prezenți la ședință. Potrivit unor surse, trei membri, printre care președintele CSM Victor Micu, ministrul Justiției Oleg Efrim și președintele Curții Supreme de Justiție Mihai Poalelungi, au avut opinii separate.

În schimb, împotriva anchetării penale a celor patru judecători au votat toți cei trei profesori titulari din cadrul CSM: Teodor Cârnaț, Gheorghe Avornic și Violeta Cojocaru.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Avornic a refuzat să ne spună de ce a votat pentru respingerea solicitării procurorului.

„Nu cred că e cazul să divulg ce am spus acolo. E suficient să vă spun că majoritatea membrilor CSM au votat pentru respingerea solicitării procurorului”, a declarat el.

După ce ne-a atenționat că modul în care a votat este un secret al deliberărilor, Teodor Cârnaț ne-a explicat că a votat împotrivă pentru că termenul de prescripție pe acest caz a expirat deja. „Solicitarea procurorului general nu este legală. Ceea ce vroia să facă procurorul este fum. Dacă este așa, decizia CSM nu ar fi avut nicio valoare”, a explicat Cârnaț, subliniind că el a avut aceeași poziție și de prima dată când a fost votată această solicitare a procurorului.

Violeta Cojocaru nu a fost de găsit.

La rândul său, ministrul Justiției Oleg Efrim a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că regretă că CSM nu a adunat numărul necesar de voturi pentru a permite Procuraturii Generale să inițieze urmărirea penală împotriva acestor magistrați.

„La fel, regret că o parte din membrii CSM, chiar și cei care nu sunt magistrați, o fac pe judecătorii atunci când decid să accepte sau nu ridicarea imunității. Alături de alți doi colegi din CSM vom întocmi o opinie separată pe acest caz”, a spus ministrul, fără a oferi mai multe detalii despre motivul pentru care a fost respinsă solicitarea procurorului general.

Amintim că procurorul general a venit cu solicitarea de a permite începerea urmăririi penale împotriva acestor patru judecători încă în primăvara acestui an.

După ce cererea a fost acceptată de CSM (aproape unanim – n.r.), judecătorii vizați au contestat-o la Curtea Supremă de Justiție care le-a dat câștig de cauză, invocând nerespectarea de către CSM a unor proceduri.

De atunci și până acum, examinarea solicitării procurorului general a fost amânată de mai multe ori.

Precizăm că foștii judecători urmau a fi cercetați penal pentru că au pronunțat o încheiere prin care a fost substituită ilegal o măsură de asigurare - un imobil fiind schimbat cu altul de 10 ori mai ieftin.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md