07:42:33 26.04.2024
Stiri

Greu de crezut! În apropierea R. Moldova există un DEȘERT pe zeci de mii de hectare

Știri 23.11.2014 12:09 Vizualizări2656 Autor: Virginia Nica
Greu de crezut!  În apropierea R. Moldova există un DEȘERT pe zeci de mii de hectare www.calatorsauturist.ro


Oricât de greu ar părea de crezut, în apropierea localității Dăbuleni din sudul județului Craiova pot fi văzute dune de nisip care alcătuiesc o suprafață compactă, de 80 de mii de hectare.

Sursa scrie că România este una dintre puţinele ţări europene care deţine aproape toate tipurile de ecosistem de pe Bătrânul Continent. „Şi oricât de greu ar fi de crezut, ţara noastra are şi un deşert. De mici dimensiuni, dar totuşi un deşert”, notează descoperă.ro.

Este vorba de dunele de nisip care înconjoară localitatea Dăbuleni din sudul judeţului Craiova, dune care alcătuiesc o suprafaţă compactă totală de circa 80 000 de hectare, care-i conferă astfel aparenţa unui adevărat deşert. Practic, aici se poate vorbi despre unicul deşert din Romania, cu atât mai mult cu cât în localitatea Dăbuleni se găseşte singurul Muzeu al Deşertului din țară.

De fapt, la ora actuală, în România există aproximativ 220 000 de hectare acoperite cu dune de nisip, însă doar 80 000 de hectare sunt situate compact în jurul localităţii Dăbuleni, sub forma unei întinderi continue de teren acoperite de nisip. Astfel, sudul judeţului Craiova este şi cea mai aridă zonă din ţară. „Deşertul oltenesc” este unul foarte nou între peisajele ţării. În trecutul apropiat, zona era plină de dune peste care creşteau însă diverse specii ierboase, care apoi se uscau pe timpul verii. Dunele erau înconjurate de păduri de salcâmi şi vii, acestea din urmă fiind plantate după o metodă unicat pe plan mondial.

La începutul anilor 1970, autorităţile de atunci au defrişat pădurile şi au irigat zona cu apă din Dunăre pentru a alimenta un institut local de cercetări agricole experimentale. Însă, după anul 1990, oamenii au realizat că tăierea completă a pădurilor a dus la aridizarea accelerată a climei, fapt care face ca singurele culturi agricole care să dea randament la Dăbuleni, sunt cele de pepeni. Autorităţile locale au demarat recent un program de reîmpădurire pentru a permite din nou cultivarea de piersici, viţă-de-vie, lucernă şi cartofi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md