01:19:36 27.04.2024
Stiri

Patrimoniu // De 200 de ani, în Vorniceni

Social 01.02.2015 13:06 Vizualizări11417 Autor: Daniela Hadei
Patrimoniu // De 200 de ani, în Vorniceni


REZISTENȚĂ // Are o istorie de aproape 200 de ani, rezistă destoinic și astăzi, însă riscă să se piardă din cauza neglijenței

O biserică frumoasă de lemn, dar lăsată să se dărâme. Asta spun bătrânii despre biserica de lemn din satul Vorniceni, raionul Strășeni. O bătrânică de 70 de ani din localitate ne spune oftând că de mult nu mai bat clopotele la biserica din deal și că nu știe exact când a fost construit acest lăcaș. „Când m-am născut, biserica era deja, dar tot nu funcționa. Cred că strămoșii noștri au ridicat-o. Știu că era și biserica din vale, iar acea din deal s-a lăsat și s-a distrus”, ne spune bătrâna. Mătușa Maria, însă, o altă locuitoare, își amintește de la bunei că biserica ar fi fost construită chiar de gospodarii din Vorniceni.

Satul de lângă biserică

Monument inclus în Registrul de Stat, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Vorniceni se află în stare avansată de degradare. Cu pereții susținuți de bârne, scările și acoperișul putrezit, cu lemnul de la clopotniță și cel de la podea rupt, biserica din Vorniceni „veghează” la margine de sat și își așteaptă restauratorii. Cu o formă deosebită atât în interior, cât și în exterior, lăcașul încă mai păstrează câteva icoane, dar și acelea-s aruncate într-un colț. „S-au furat multe de aici, nu s-au păstrat”, ne spune moș Nicolae, care trăiește în preajma bisericii.

Tot el ne-a povestit că în acest loc s-a pornit cândva construcția primelor case din sat, iar unde se află acum biserica era odinioară centrul localității. „În toată partea aceasta de deal era întreg satul, dar cu timpul s-au construit case și în vale, bătrânii au decedat, iar centrul s-a format în vale. Tot în vale s-a construit și o altă biserică, mai mare, căci aceasta era mică deja”, ne spune bătrânul. Biserica din Vorniceni este înălţată pe un soclu de piatră, iar pereţii sunt din lut și paie. Acum, însă, în unele locuri se observă urme de tencuială, care a fost pusă pentru a împiedica prăbușirea.

Lăcașul din cimitir are peste 100 de ani

Se spune că biserica datează din anul 1839, așa cum este indicat pe o inscripție din interiorul lăcașului, bătrânii însă au diferite versiuni. Unii spun că biserica ar fi fost construită în anii 1400, alții - că ar fi vorba de 1600, iar primarul localității, Ion Luchian, zice că a auzit o versiune precum că biserica ar fi fost adusă de undeva și amplasată în Vorniceni.

„Date exacte cu privire la biserica de lemn încă nu se cunosc, unii bătrâni spun că ar fi fost construită în 1400, dar când ne-am deplasat la fața locului cu mai mulți specialiști, ne-au spus că, după forma și construcția ei, datează din anii 1800. Tot specialiștii ne-au spus că există șanse ca biserica să fi fost adusă de undeva, dar nu se exclude nici faptul că a fost construită aici. Biserica din vale, însă, care este din piatră și de dimensiuni mai mari, a fost construită în anul 1904”, ne explică primarul.

O locuitoare a satului ne mai spune că, pe timpuri, biserica de lemn era a cimitirului. „Acolo se făceau slujbele și toate rânduielile pentru morți. Dar de când s-a lăsat de izbeliște, morții se aduc în biserica din vale. Nu țin minte când a fost construită, e de mult timp”, zice bătrâna.

Lucrări de două milioane de lei

Primarul din Vorniceni, Ion Luchian, afirmă că situația bisericii este una critică, dar în același timp este o problemă actuală pentru primărie. „Am apelat și la Ministerul Culturii, vrem neapărat să o restaurăm. În primul rând, trebuie să pregătim proiectul tehnic, deja am început să căutăm finanțare, am solicitat ajutor la mai multe ambasade, ministere, dar încă nu avem niciun răspuns. Personal, am fost și am pus niște bârne ca suport, să nu cadă pereții. Îmi fac griji, întrucât, dacă în câțiva ani nu vom găsi finanțare, riscăm să o pierdem. Am discutat cu mai mulți demnitari, nimeni nu ne refuză, dar ne spun să așteptăm, fiindcă nu sunt bani. Poate ar trebui ca noi, locuitorii satului, să ne implicăm. În acest an vrem să alocăm o sumă de bani din bugetul administrației publice locale, căci, dacă nu vom începe noi, nu va veni nimeni”, mai spune Ion Luchian.

Potrivit primarului, lucrările de renovare a bisericii costă aproximativ 2 milioane de lei, iar pentru elaborarea proiectului tehnic este nevoie de 100 de mii de lei. „Cel mai important este să avem proiectul tehnic și apoi ne vom putea porni. Dacă vom avea actele, va fi mai ușor să găsim fonduri pentru finanțare”, a mai precizat alesul local.

De la margine, în centrul satului

Pe lângă faptul că își dorește să o restaureze, primarul din Vorniceni zice că și-ar dori ca biserica de lemn să fie transferată în centrul satului, pentru a fi mai accesibilă și vizibilă atât pentru locuitori, cât și pentru turiști. Dar, mai precizează el, contează dacă cetățenii vor aproba această propunere. „Biserica se află pe un deal din sat, în cimitir. Drumul spre ea este reparat, nu sunt probleme, dar în opinia mea, această biserică ar sta mai bine în centru, dar decizia nu o pot lua eu, ci locuitorii. Proiectul care îl văd eu presupune și un muzeu al satului. În primul rând, vreau să avem gata proiectul de restaurare, apoi vom face o adunare generală a satului și vom lua restul deciziilor. De asemenea, avem nevoie și de permisiunea ministerului. Eu, personal, văd biserica aceasta în centrul satului. Nu suntem indiferenți, biserica este pe primul loc în localitatea noastră”, a conchis Ion Luchian.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM):

„Biserica are statut protejat și este printre puținele biserici de lemn pe care le avem în zona de centru a Moldovei. Conform legislației, statul, prin instituțiile de profil, este responsabil pentru finanțarea proiectelor de conservare/restaurare și punere în valoare a patrimoniului cultural istoric cu statut protejat. Cu referință la această biserică, există o inițiativă locală, au încercat să aplice la diferite proiecte și un arhitect era antrenat în realizarea unei schițe și proiect de restaurare. Problema, însă, rămâne la capitolul finanțe. Această situație este una chiar serioasă, iar Ministerul Finanțelor spune că nu sunt bani în buget.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md