10:18:23 20.05.2024
Stiri

Critici DURE la adresa R. Moldova în Parlamentul European: „Moldova a devenit un stat aproape OLIGARHIC”

Politică 26.11.2015 16:18 Vizualizări1262 Autor: Ziarul National
Critici DURE la adresa R. Moldova în Parlamentul European: „Moldova a devenit un stat aproape OLIGARHIC” wikipedia.com


Situația din R. Moldova îi exasperează pe deputații europeni care au discutat miercuri, în cadrul unei ședințe a Parlamentului European, criza politică, economică și de credibilitate în care a ajuns statul.

„Este o lipsă de integritate a clasei politice, care, de formă, acceptă reformele europene, dar de fapt acționează după propriul plac. Comisia UE trebuie să impună aplicarea acordului așa cum se cuvine în Moldova”, au cerut pe un ton dur reprezentanții Stângii europene.

Europarlamentarii creștin-democrați au fost mai îngăduitori, propunând ca UE să ofere sprijin și mediere R. Moldova pentru formarea unei noi coaliții de guvernare.

Deși blamată pentru eșecurile din ultimii ani, R. Moldova este totuși așteptată în familia europeană, a fost concluzia la care au ajuns deputații din Parlamentul European care au cerut însă clasei politice de la Chișinău să întreprindă măsuri urgente pentru a se curăța de corupție și oligarhi.

Citiți câteva dintre declarațiile făcute de deputații europeni în timpul dezbaterilor ce vizau R. Moldova.

Christos Stylianides, comisar european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor:

„Aceste evoluții recente și anume, arestarea fostului prim-ministru, Vlad Filat, pe 15 octombrie, și demiterea Guvernului printr-o moțiune de cenzură, pe 29 octombrie, demonstrează dramatic ce prăpastie mare a apărut între partidele politice, care au fost parteneri de coaliție până acum. Forțele politice din Moldova trebuie să lase de-o parte interesele personale și de grup, să colaboreze de dragul țării lor. Trebuie să le reamintim partenerilor noștri din Moldova că susținerea noastră este condiționată de aplicarea acestor reforme-cheie. Societatea moldoveană așteaptă ca orice nou Guvern să ia măsuri clare și eficiente împotriva corupției. Moldova este într-o situație economică și financiară dificilă și are nevoie de susținerea FMI, ceea ce înseamnă îndeplinirea anumitor condiții: privind tarifele energetice, restructurarea sectorului bancar și, în același timp, gestionarea Băncii Naționale”.

Elmar Brok, preşedintele comisiei de relaţii externe a Parlamentului European:

„Trebuie să vedem că cele trei partide pro-europene au câștigat alegerile, doar că nu au fost în stare să construiască încrederea, să îndeplinească obiectivele de modernizare a statului, lupta împotriva corupției. Pe de altă parte, există mulți din aceste partide care sunt dispuși să atingă aceste obiective și, în calitate de parlamentar, spun că ar trebui susținute aceste forțe politice pentru a pune pe picioare, în sfârșit, o alternativă europeană, pentru că restul sunt o catastrofă. Din acest motiv, UE trebuie să organizeze colaborarea necesară, astfel încât Moldovenii să poată lua propria decizie în legătură cu drumul pe care doresc să-l urmeze, Guvernul pe care vor să-l aleagă, însă să existe această ofertă a colaborării. Sperăm că responsabilii din Moldova vor da dovadă de responsabilitate pentru ca lucrurile să evolueze, nu mai e loc unor avantaje personale sau a unor jocuri politice”.

Petras Auštrevičius, comisar European pentru Politica Regională (ALDE):

„Mi-aduc aminte cum spuneam odată că Moldova este un pionier, un lider printre țările din vecinătatea estică. A fost prima țară care s-a bucurat de liberalizarea vizelor în spațiul Schengen. Moldova a avut la dispoziție toate uneltele politice de care dispune UE pentru a-i stimula europenizarea. Lucrurile au început să meargă din ce în ce mai rău. Scandalul bancar nici până acum nu a fost anchetat pe deplin. Nu există nici dorința de a o combate, se trage de timp cu reformele. Nu e nicio surpriză că guvernele se schimbă ca anotimpurile, e logic că oamenii au ieșit să protesteze câteva luni. Îmi displace să spun astăzi că dintr-un pioner, Moldova a ajuns la un haos politic. Treziți-vă pentru poporul dumneavoastră care merită sa trăiască în Europa”.

Bas Belder, membru al grupului pentru Independenţă şi Democraţie din Parlamentul European:

„Recent am fost în Moldova. Rar am auzit o imagine atât de neagră ca cea de la Chișinău. Voiam să știu dacă clasa politică poate duce țara înainte. Ei, bine, mi s-a spus că NU. De fapt, e vorba despre un faliment politic, care a înrăutățit toată situația din Moldova. Încrederea în drumul către UE a scăzut, e la pământ. Cine sunt aliații, cine sunt partenerii de acolo?! Sunt câteva luminițe, câteva scântei la orizont”.

Siegfried Mureşan, deputat european din partea Partidului Mișcarea Populară:

„Este datoria noastră să oferim Republicii Moldova o perspectivă europeană, iar cetățenilor o speranță. Să arătăm că RM mai are o șansă. Dacă nu o va oferi UE, atunci o va face Putin. R. Moldova este statul care primește cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor. Trebuie să le explicăm cetățenilor care sunt beneficiile apropierii de Europa. Trebuie să le spunem clar cine le este prieten. Uniunea Europeană vrea o republică independentă, pe picioare”.

Cristian Dan Preda, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat):

„Există trei factori importanți care au modificat situația în Republica Moldova. E vorba în primul rând de Rusia, influența căreia asupra opiniei publice este mai mare astăzi decât cum era acum un an. În al doilea rând, oligarhii, care controlează partidele în mai mare măsură și, în al treilea rând, este vorba despre corupție, care a slăbit instituțiile. Avem eșecul unei coaliții proeuropene, care a fost validată la urne și timp de un an, în loc să găsească resurse pentru a reporni „mașinăria”, a produs soluții care au întărit criza politică. Trebuie să răspundem cererii Chișinăului, de a oferi o mediere europeană pentru formarea unei coaliții. Trebuie să ne implicăm moderând, făcând o posibilă o cale alternativă la ceea ce vrea Republica Moldova”.

Michael Gahler, europarlamentar conservator german:

„Cetățenii din Moldova sunt importanți pentru noi, am vrea să-i vedem în sistemul UE. Angajamentul nostru pentru Moldova nu este condiționat. Vrem să se respecte angajamentele politice. Moldovenii așteaptă o stabilitate a statului și a economiei. Ei vor o anchetare a fraudelor, unde-i acel miliard din bănci? Țara are nevoie de un guvern independent și de o conducere eficientă. Trebuie să fie stabiliți pașii de reformă și de făcut un calendar. Cetățenii își doresc condiții mai bune de viață. Nu vrem să pierdem Moldova ca partener. Ar trebui să luăm legătura cu partidele politice care sunt apropiate UE”.

Helmut Scholz, europarlamentar al Stângii Unite:

„De la un elev silitor, Moldova a devenit un stat aproape oligarhic. În pofida unor reforme, statul este corupt. S-au făcut și lucruri bune, însă la ce ajută alegerile libere dacă până la urmă rezultatul este același. La ce ne putem aștepta dacă manifestanții sunt încarcerați pentru a li se lua dreptul la părere. Este o lipsă de integritate a clasei politice, care, de formă, acceptă reformele europene, dar de fapt acționează după propriul plac. Comisia UE trebuie să impună aplicarea acordului așa cum se cuvine în Moldova”.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 865 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md