10:54:48 19.05.2024
Stiri

REPORTAJ // Chișinăueanul cu 600 de radiouri

Social 01.11.2014 14:02 Vizualizări3092 Autor: Galina Munteanu
REPORTAJ // Chișinăueanul cu 600 de radiouri


HOBBY// Vrea să bată un nou record Guinness și continuă să-și completeze colecția cu noi aparate de radio din cele mai vechi timpuri

După ce a intrat în Cartea Recordurilor cu o colecție impresionantă de potcoave și monede, Petru Costin din Chișinău mai vrea să bată un record Guinness. De data aceasta - cu numărul impresionant de radiouri din cele mai vechi timpuri. Pe moment, în colecția lui Petru Costin sunt peste 600 de aparate de radio, cel mai vechi datând din anul 1924. Colecționarul susține că nu se oprește aici și continuă să-și completeze colecția cu noi-vechi aparate de radio.

Adunate din toate colțurile lumii timp de 40 de ani

Întreaga colecție de radiouri a fost adunată cu grijă de Petru Costin mai bine de 40 de ani din toate colțurile lumii. Sunt peste 600 la număr, iar colecționarul ține minte cum a făcut rost și în ce stare funcțională era fiecare radio în parte. Majoritatea dintre acestea au fost adunate pe bucăți. „Fiecare aparat din colecție a trecut prin mâinile mele. Pe unele dintre ele le procuram numai cu carcasă și câteva piese în ele. Apoi, mergeam la piață și procuram toate celelalte piese ca să pot închega un radio care să funcționeze”, ne spune Petru Costin.

Cel mai vechi aparat de radio din colecție datează din anul 1924. Acestea au fost colectate din România, Polonia, Ungaria și SUA. „Iată acesta este „Zenith Transatlantic”, un aparat american foarte rar întâlnit. Când am făcut rost de el, era doar bucăți, acum vedeți că arată ca unul nou”, mărturisește colecționarul.

Radiouri din colecție – filmate în pelicule despre război

În colecția lui Petru Costin vedem și radiouri care au fost filmate în peliculele rusești despre război. E vorba despre un aparat de radio produs în anul 1934. „Altul, un aparat de radio din anul 1935, a fost filmat în pelicula „Codul – Tunetul de Sud”, produs de studioul „Moldova-Film”. Acesta mi-a fost adus de regizorul Pavel Bălan. Altul, cu marca „Festivali”, are și telecomandă, a fost produs în anul 1958. Mai funcționează și acum”, susține Petru Costin.

Cel mai greu aparat de radio din colecția bărbatului cântărește aproximativ 60 de kilograme și aproape toate au fost cumpărate de colecționar. „Pentru unele am dat mulți bani, alte radiouri le-am primit în dar sau am plătit ceva simbolic. Nu am calculat câți bani am dat pentru ele și nici cât am cheltuit pentru a le restaura. Știu doar că această colecție nu are preț. Soția nu-mi mai spune nimic că nu aduc toți banii acasă… S-a obișnuit deja”, zâmbește colecționarul.

Pasiune din copilărie

Pasiunea de a colecționa ceva i se trage lui Petru Costin încă din copilărie. Pe atunci, colecționa stilouri și mărci poștale, după care a trecut la ceva mai „serios”. Până acum, Petru Costin a adunat în palmaresul său o colecție de stilouri, chipiuri, monede din secolele XI-XX, uniforme militare, icoane din secolele XVIII-XIX, drapele, unelte de muncă, zece mii de potcoave, lămpi cu gaz, samovare, drapele sovietice. Din anul 2005 și până în prezent a participat la peste 150 de expoziții atât din R. Moldova, cât și de peste hotarele ei.

Pentru că acasă nu mai are spațiu unde să țină aceste bijuterii, colecționarul ne spune că le păstrează „în grădina casei”. „Nu se găsește la noi în Chișinău un locușor unde aș putea să le păstrez. Mi-a promis primăria din orășelul Ialoveni că-mi va face rost de o încăpere ca să le duc acolo. Deși aș vrea să le păstrez în capitală, să deschid un muzeu, să vină copiii, maturii să admire aceste „bijuterii” oricând, nu doar când sunt invitat la vreo expoziție”, susține colecționarul Petru Costin.

A restabilit toate drapelele domnitorilor Moldovei

Colecționarul de radiouri este cel care a restabilit și toate drapelele domnitorilor Moldovei, de la geto-daci la Cuza Vodă. Are două copii exacte, unice în R. Moldova, ale flamurilor sub care oastea domnitorului Ștefan cel Mare a luptat la mijlocul secolului XV. „Omul, cât trăiește pe această lume, trebuie să realizeze ceva, astfel ca urmașii să aibă de la cine învăța și ce admira. Fiecare deja cu pasiunea și vocația sa”, conchide colecționarul.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 106 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md