19:44:58 26.04.2024
Stiri

Castravete tibetan, în inima Dubăsarilor

Social 30.08.2014 11:00 Vizualizări11815 Autor: Polina Cupcea
Castravete tibetan, în inima Dubăsarilor


Inedit: Un bărbat din s. Dubăsarii Vechi crește fructe tropicale, care reduc nivelul crescut de zahăr în sânge

Momordica, castravetele tibetan sau insulina verde. Așa se numește fructul care crește de cinci ani în sera lui Aurel Leahu, originar din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. Cultivă plantele tropicale din plăcere și nu se gândește să facă mare business cu ele, pentru că nu există piață de desfacere, iar moldovenii care au diabet zaharat încă nu cunosc efectele miraculoase ale fructului. Totuși, bărbatul nu se plânge de numărul de clienți, care până acum a crescut considerabil.

„Ce crocodili vinzi acolo?”

În piața sectorului Ciocana din Chișinău, printre zecile de kilograme de legume de pe rafturile tarabei lui Aurel, se zăresc câțiva castraveți imenși și neobișnuiți cu coaja galbenă-portocalie. Trecătorii se opresc uimiți, întrebându-l: „ce crocodili vinzi acolo?”, apoi, după câteva minute de explicații, pleacă mai departe crucindu-se că așa ceva nu au mai văzut. Fructul și-a făcut apariția în grădina lui Aurel în 2009, după ce a gustat la un prieten.

„Am văzut aceste fructe la un prieten. Am gustat și mi-au plăcut. Apoi, am cerut niște semințe. Mi-am zis: dă să încerc și uite că deja de cinci ani cultiv momordică. Nu știam că are proprietăți antidiabetice. În primul an am crescut acest fruct doar pentru mine, însă peste un an au început să se adreseze diferite persoane”, explică Aurel.

Un fruct asemănător cu castraveții

Momordica crește și rodește asemănător cu castraveții, doar că se întinde ca o liană ajungând și la câțiva metri, spune Aurel. Rândul de plante cultivat printre roșiile și castraveții agricultorului asigură cu fructe familia pe tot parcursul anului, dar și cumpărătorii fideli ai lui Aurel. „Planta nu e pretențioasă. Iubește căldura și apa. Dacă ai seră, poți să pui în pământ semințele din martie, iar pe la sfârșitul lunii iunie culegi roada. Dacă nu, poți să le semeni și afară, când e mai călduț, și ai fructe în august. Sunt foarte roditoare momordicile. Fiecare floare face fruct. De pe câțiva metri pătrați se hrănesc câteva familii”, zice dânsul.

Aurel a citit mult despre această plantă, care sporeşte secreţia de insulină la nivelul pancreasului. Având această funcție, momordica poate fi utilizată şi ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat. „Am citit mult despre momordică. Cumpărătorii mei mi-au spus că, după ce au folosit câteva săptămâni acest fruct, nivelul de glicemie a scăzut în jumătate. Unii fac ceai din coji, alții le mănâncă cu miere. Odată, au trecut prin piață niște indieni și au numit produsul „înlocuitor de insulină”, explicând că la dânșii în țară momordica o mănâncă de verde, în special coaja pe care o prăjesc”, spune bărbatul.

„Piață de desfacere - ioc”

Fostul profesor de chimie nu se plictisește cât timp vinde legumele în piață, pentru că foarte mulți trecători întreabă „ce este asta?”, arătând spre fructele galbene-portocalii. „Am momente când obosesc să explic la fiecare ce fruct este și la ce ajută. Apoi, îi rog să se adune în grup, câte vreo șapte persoane, ca să nu pierd timpul. Într-o zi, un armean, după ce a cumpărat mai multe momordici, a cerut numărul de telefon că, dacă moare, să mă sune. Parcă toți oamenii din jur care au gustat sunt vii”, râde dânsul.

Bărbatul s-a gândit inițial să facă afaceri cu momordici, dar un singur lucru îi lipsește – o piață de desfacere. „Problema e că, dacă se coace bine, repede crapă. În câteva ore nu mai e bună și este netransportabilă. Apoi, nu toți diabeticii utilizează acest fruct sau poate nu cunosc. Unica soluție ar fi ca vreun om de afaceri să dorească să producă medicamente din ele, dar nu cred că o să se apuce vreodată de așa ceva”, zâmbește Aurel.

În România, medicamente

Deși în alte țări, chiar peste Prut, sunt puse în vânzare medicamente din acest fruct cu denumirea „Momordica Charantia” în capsule, pe piața farmaceutică din R. Moldova acest preparat medicamentos încă nu a ajuns. „Nu avem acest medicament nici importat, nici produs în R. Moldova”, a declarat șefa Secţiei autorizarea medicamentelor de la Agenția medicamentului și dispozitivelor medicale, Valentina Lupaşcu.

Momordica, binevenită în diabetul zaharat

Momordica este considerată o plantă cu acţiune insulinică, adică sporeşte secreţia de insulină la nivelul pancreasului. Studiile clinice arată că momordica poate fi utilizată şi ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat. De asemenea, această plantă ajută la scăderea colesterolului mărit. Fiind o plantă cu acţiune mult prea individualizată pentru fiecare afecţiune, fitoterapeutul este cel mai indicat să vă recomande tratamentul corespunzător. Consumul plantei sub orice formă este contraindicat în caz de sarcină, alăptare, hipoglicemie şi copiilor cu vârsta sub cinci ani. Printre efectele sale adverse în caz de supradozaj sau nerespectarea dozelor se numără durerile abdominale şi diareea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md