01:16:24 20.05.2024
Stiri

Castel UNIC în lume

Social 05.07.2015 13:50 Vizualizări2684 Autor: Daniela Hadei
Castel UNIC în lume


VALOARE // Fosta reședință de vară a regelui Carol I, Castelul Peleș din Sinaia, este unul dintre cele mai importante edificii istorice din România

A fost construit la dorința regelui Carol I al României, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș are un caracter unic și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

Castel într-un sat de munte

Ales domn al României în 1866, principele Carol I a vizitat prima dată Sinaia în luna august a aceluiași an și a rămas foarte încântat de frumusețea acelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un sat mic de munte, numit Podul Neagului, iar domnitorul a decis construirea unui castel într-un loc pitoresc, Piatra Arsă. În 1872, el a cumpărat terenul, iar lucrările au început un an mai târziu. Amenajările au durat trei ani, iar la acestea au lucrat peste 300 de muncitori.

Piatra de temelie a castelului a fost pusă în 1875, sub care au fost îngropate zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I. Un calcul sumar arată că, între 1875 și 1914, s-au cheltuit peste 16 milioane de lei-aur pentru lucrările Castelului Peleș.

Granița României cu Austro-Ungaria

Inaugurarea oficială a Castelului Peleș a avut loc în anul 1883, iar domnitorul l-a văzut ca un adevărat sediu al noii dinastii. Așezarea acestuia pe Valea Prahovei nu era întâmplătoare, deoarece în apropiere, la Predeal, se afla pe vremea aceea granița României cu Austro-Ungaria.

Ulterior, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns să fie amplasat chiar în inima țării. Castelul a devenit apoi reședința de vară a familiei regale române, care stătea aici, de obicei, din luna mai până în noiembrie.

Corpul de Gardă și Pelișorul

Chiar după inaugurarea sa din 1883, Castelul Peleș a mai suferit modificări, iar de fiecare dată se extindea mai mult și mai mult. Forma actuală a căpătat-o abia în 1914, în anul morții regelui Carol I.

Astfel, castelul a ajuns să aibă 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime, iar pe lângă castel au fost construite Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. Până la terminarea lucrărilor pentru castel, regele Carol I și regina Elisabeta au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului.

Regii au avut doar un singur copil, o fetiță pe nume Maria, care a decedat la vârsta de patru ani, bolnavă de scarlatină.

Cele mai moderne dotări

Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. Încă din 1883, castelul are încălzire centrală, iar datorită uzinei electrice proprii, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa.

Între anii 1903-1906 au fost proiectate Galeria de marmură, Sala de concerte, Sala mică de muzică şi Baia reginei. Între 1906-1914 s-au amenajat terasele exterioare, iar în 1906 a fost înălțat turnul central al castelului unde, peste un an, a fost montat ceasul cu trei cadrane, creaţie a Fabricii de ceasuri de turn a Curţii regale din Bavaria, Johann Mannhardt.

Totodată, au fost amenajate Sala veche de muzică, Sala florentină şi Sala coloanelor, pe locul primei Camere de şah, iar Sufrageria regală a fost extinsă. La etaj, pe aripa de nord, a fost construit Apartamentul prim-ministrului.

Primul botez ortodox

Castelul Peleș a avut o importanță deosebită pentru istoria României. Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea, primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă.

În 1921, la Foișor s-a născut fiul său, regele Mihai I. În 1921, tot aici a avut loc nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participă o mulțime de personalități ale vremii, inclusiv Nicolae Iorga.

Ușa secretă și plafonul mobil

Castelul Peleș este de o frumusețe nemaipomenită, iar printre cele mai importante săli se numără Holul de onoare, Biblioteca regală, Sălile de arme, care erau preferatele regelui, Sala de muzică, Sala florentină, Sala de marmură, Sala teatru, Salonul turcesc, Sala de concerte sau Apartamentul imperial.

Grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri și statuete, Holul de onoare este decorat cu un plafon mobil din sticlă, acționat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element-surpriză pentru vizitatorii regelui, care puteau să admire seninul cerului în nopțile de vară.

Biblioteca regală este o atracție în special datorită unei uși secrete, care este o cale de acces în spatele unui raft cu cărți, prin care regele se putea refugia în diverse încăperi ale castelului.

Armuri unice în România

Sala preferată a regelui Carol I a fost Sala cu arme, amenajată în perioada anilor 1903-1906 și care adăpostește peste patru mii de piese europene și orientale din secolele XIV-XVII. Cele mai prețioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI-XVII și o armură completă pentru cal și cavaler, unică în România.

Denumită și Marele Salon, Sala florentină impresionează prin plafonul sculptat în lemn de tei, aurit, iar cele două mari candelabre și decorațiunile sunt în stilul neorenașterii italiene. Apartamentul Imperial a fost amenajat în 1906 cu ocazia vizitei împăratului Austro-Ungariei, Franz Josef I, invitat la celebrarea a 40 de ani de domnie ai regelui Carol I.

Vitraliile Castelului Peleș au fost cumpărate și montate între 1883 și 1914, cele mai multe fiind aduse din Elveția și Germania, piese datând din secolele XV și XVII. De asemenea, castelul are șapte terase decorate cu statui din piatră, fântâni și vase ornamentale din marmură de Carrara.

Reședința familiei regale - muzeu

Castelul a rămas reședința familiei regale până în 1948, când a fost confiscat de regimul comunist. În 1953, Peleșul a devenit muzeu, iar în 1990 și Pelișorul a fost deschis pentru cetățeni.

Din 1990 şi până azi, castelele Peleş şi Pelişor sunt redeschise spre vizitare. În anul 2007, după cinci ani de negocieri între statul român şi Casa regală, se ajunge la un acord, prin care Castelul Peleş, Castelul Pelişor, precum şi întregul domeniu Peleş alcătuit din fostele dependințe regale, au reintrat în proprietatea regelui Mihai I, dar continuă să fie administrate de statul român.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md