01:24:53 02.05.2024
Stiri

FESTIVAL // Cântece și dansuri „La umbra stejarului” lui Ștefan cel Mare și Sfânt din satul Cobâlea

Știri 07.07.2014 13:37 Vizualizări6044 Autor: Galina Munteanu
FESTIVAL // Cântece și dansuri „La umbra stejarului” lui Ștefan cel Mare și Sfânt din satul Cobâlea


Cântec, joc și voie bună în satul Cobâlea, raionul Șoldănești, unde s-a desfășurat, sâmbătă, Festivalul folcloric al obiceiurilor și tradițiilor populare „La umbra stejarului”. Evenimentul, ajuns la a 12-a ediție și care se desfășoară o dată la doi ani, a adunat și în acest an sute de spectatori.

Circa 20 de colective, atât din R. Moldova, cât de peste hotare, au urcat pe scenă și au încântat publicul de aici.

Oaspeții de onoare ai festivalului a fost maestrul Mihai Volontir, ministrul Culturii, Monica Babuc, deputați, oameni de artă din R. Moldova etc.

Toți au fost întâmpinați de către primarul localității, Ion Malâi, și conducerea raionului la căminul cultural din sat, după care a urmat tradiționala paradă a colectivelor artistice. La umbra stejarului lui Ștefan ce Mare, a fost prezentat monologul domnitorului, în interpretarea artiştilor de la Teatrul „Vasile Alecsandri" din Bălţi, după care, la bustul voevodului a urmat un serviciu divin.

Sărbătoarea a continuat în parcul „Stejărel”, unde toate colectivele artistice au prezentat cântece şi dansuri.

„Este o onoare pentru noi să organizăm acest festival și ne bucurăm că avem de la ediție la ediție tot mai mulți participanți. Și în acest an au evoluat colective din mai multe raioane ale R. Moldova, printre care orchestra de muzică populară „Busuioc moldovenesc" din orașul Sângerei, ansamblul de muzică și dans „Doina” din Soroca, ansamblul „Moștenitorii” și fanfara „Plai nistrean” din Rezina, fanfara de fete din satul Holercani, raionul Dubăsari, ansamblul de dansuri populare „Ciuleandra” de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. Cuvinte de laudă avem și la adresa oaspeţilor de la Iași, România, fanfara din satul Chetriș, conducător artistic Adrian Ardelianu, dar și pentru colectivul din raionul Șargorod, regiunea Vinnița, Ucraina. Nu în ultimuil rând, vreau să pomenesc și de ansamblul „Busuioc” din satul Cobâlea, care ne duce faima satului și care a participat la mai multe festivaluri din republică”, a menționat primarul satului Cobâlea, Ion Malâi.

Oaspeţii festivalului au admirat şi expozitiile meşterilor populari din raioanele Şoldăneşti, Orhei și Telenești. La sfârșitul festivalului, fiecare colectiv în parte s-a ales cu câte o diplomă și un premiu bănesc.

Festivalul a fost organizat cu suportul finanicar al administrației raionului, Ministerului Culturii, al unor sponsori individuali și al primăriei satului.

Satul Cobâlea este cunoscut prin monumentele sale istorice şi culturale – o biserică veche, care are aproximativ 700 - 800 de ani, iar specificul ei arhitectural nu se mai întâlneşte nicăieri pe teritoriul R. Moldova. Alături de biserică se înalță un stejar de 700 de ani. Legenda spune că acesta a fost sădit de Ștefan cel Mare și Sfânt.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md