08:17:35 26.04.2024
Stiri

Bombă sub sistemul bancar! Cum comentează Veaceslav Platon acuzațiile potrivit cărora ar sta în spatele grenadei aruncate în casa lui Drăguțanu

Economie 09.02.2016 09:07 Vizualizări6619 Autor: Mariana Rață
Bombă sub sistemul bancar! Cum comentează Veaceslav Platon acuzațiile potrivit cărora ar sta în spatele grenadei aruncate în casa lui Drăguțanu


Iresponsabilitate // Trei bănci din R. Moldova care reprezintă 70% din sistemul bancar se înglodează în credite neperformante, chiar dacă de opt luni se află sub supravegherea specială a BNM

Sistemul bancar moldovenesc se află pe buza prăpastiei, sugerează experții economici. Potrivit lor, dacă instituțiile responsabile nu vor reacționa la timp, există un mare pericol ca alte trei mari bănci, care astăzi reprezintă 2/3 din sistemul bancar, să urmeze soarta Băncii de Economii, a Băncii Sociale și a Unibank-ului.

Chiar dacă se află de mai bine de jumătate de an sub supraveghere specială, indicii de activitate ai Moldova Agroindbank (MAIB), Victoriabank și Moldindconbank continuă să se înrăutățească. În urmă cu două săptămâni, Banca Națională a Moldovei (BNM) a transmis un mesaj dur acționarilor majoritari de la MAIB pe care îi acuză că ar acționa în mod concertat. Peste 10 zile, casa guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a fost atacată cu o grenadă. Premierul Pavel Filip a lăsat să se înțeleagă că între aceste două evenimente există o strânsă legătură.

Opt luni de supraveghere specială

De pe 12 iunie 2015, aceste trei cele mai mari bănci din R. Moldova au intrat sub supravegherea specială a BNM. La momentul instituirii măsurii, BNM s-a grăbit să asigure cetățenii că supravegherea specială urmează să ofere posibilitate Băncii Naționale să obțină un volum mai mare de informații despre activitatea celor trei bănci, iar acest lucru este în beneficiul clienților acestora.

Potrivit prevederilor legale, supravegherea specială se instituie în cazul constatării mai multor încălcări în cadrul băncii, inclusiv dubii legate de acționarii instituției, precum şi în cazul unei situaţii financiare precare a acesteia.

Serviciul de presă al BNM ne informează că instituțiile bancare se află și astăzi în atenția „specială” a regulatorului. Ultima decizie de instituire a supravegherii speciale la aceste bănci, pe un termen de încă trei luni, a fost luată pe 14 decembrie 2015.

„Scopul este același, să avem acces la un volum mai mare de informații despre activitatea băncilor”, ne-a explicat Rodica Teleucă, șefa Serviciului de presă al BNM.

Între timp, indicatorii de activitate ai celor trei bănci s-au înrăutățit și mai mult.

Tot mai multe credite neperformante

Potrivit rapoartelor lunare despre activitatea economico-financiară a băncilor din R. Moldova, dacă în mai 2015 soldul datoriei la creditele neperformante de la MAIB era de 922,36 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 43,83 la sută din soldul datoriei la creditele neperformante nete, raportat la Capitalul Normativ Total (CNT), în decembrie 2015, adică la șase luni de supraveghere specială, soldul datoriei la creditele neperformante s-a mărit cu 157,25 de milioane de lei și constituie 1,079 de miliarde de lei, sau o treime din volumul total al creditelor neperformante de pe piața financiar-bancară moldovenească.

Aceeași tendință se păstrează și în cazul Moldindconbank unde soldul datoriilor la credite cu risc mare de a nu fi restituite a ajuns până la 862,61 de milioane de lei (cu 124 de milioane de lei mai mult decât în iunie 2015 – n.r.), iar raportate la CNT, creditele neperformante care au pus pe brânci Banca de Economii, Banca Socială și Unibank reprezintă, la Moldindconbank, 55,55 %.

Pe urmele BEM?

Experții economici se declară alarmați de aceste cifre. „Nu putem ști care este situația reală din sectorul bancar, dar indicatorii pe care îi vedem: calitatea portofoliilor de credite și a activelor, creșterea activelor neperformante sugerează că lucrurile stau prost la aceste trei bănci. Situația trebuie ținută strict sub control, pentru că riscurile sunt mari. Aceste bănci dețin 2/3 din piața bancară”, afirmă economistul Alexandru Fală de la Centrul analitic „Expert-Grup”.

Și fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, constată că situația de pe piața bancară se acutizează de la o zi la alta, iar Victoriabank, Moldindconbank și Moldova Agroindbank sunt pe urmele Băncii de Economii, Unibank și ale Băncii Sociale.

„Sunt folosite aceleași practici ca și în cazul băncilor aflate în proces de lichidare. Este vorba de lipsă de transparență în acționariat și aceleași credite neperformante, care sunt mult mai alarmante decât portofoliul de credite proaste din 2013, constatat la primele trei bănci”, a declarat Negruță în cadrul unei emisiuni. Fostul ministru al Finanțelor spune că cea mai gravă situație se atestă la Victoriabank.

Precizăm că, în decembrie 2013, portofoliul creditelor neperformante de la Banca de Economii era de 862 de milioane de lei, la Banca Socială – de 458 de milioane de lei, iar la Unibank – de 64 de milioane de lei.

Război contra acționarilor dubioși

BNM pare însă a fi preocupată mai mult de structura acționarilor de la băncile ajunse sub supraveghere specială. Pe 22 ianuarie curent, Banca Națională a emis un comunicat de presă în care își exprimă indignarea față de comportamentul unui grup de acționari de la MAIB, care ar fi intrat ilegal în posesia pachetelor de acțiuni, iar acum acționează în mod concertat.

Este vorba despre „Money@Box Ltd”, „Business WorldwideAlliance Financial Services Ltd”, „AdvancedAssetProtection LTD” și „Nestol Limited”. Acestea au achiziționat, în aprilie 2015, o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 3,53 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Potrivit informației de pe pagina web a MAIB, beneficiari ai primelor trei companii sunt cetățeni ucraineni, iar beneficiar al acțiunilor „Nestol Limited” este un cetățean român.

Ieri, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a avertizat public, în cadrul unei conferințe de presă, cele patru companii să își vândă pachetele de acțiuni, pentru că nu vor putea beneficia de ele.

La Victoriabank, războiul corporativ între acționari încă nu a fost aplanat după ce, acum un an, 38,3% din acțiunile Victoriabank au fost vândute la Bursa de Valori companiei cipriote „Insidown LTD”, al cărei beneficiar final este cetățeanul rus Serghei Lobanov, directorul companiei ruse „Arsenal”. Potrivit presei, off-shore-ul lui Lobanov ar fi fost implicat în spălătoria de bani în cazul Magnițki.

„Supravegherea specială, o oportunitate”

Conducerea Moldindconbank, Victoriabank și Moldova Agroindbank neagă acuzațiile că s-ar confrunta cu probleme.

„MAIB îşidesfăşoară activitatea în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare. Supravegherea specială a BNM este o oportunitate în plus pentru a exclude orice suspiciune vizavi de modul transparent de gestionare a afacerii băncii”, se apără instituția.

Moldindconbank afirmă că a înregistrat în anul 2015 un nivel impresionant al profitului net de 251,3 mln. de lei. „Referitor la creditele neperformante, ţinem să menţionăm că existenţa riscurilor de nerambursare a creditelor în limite rezonabile la băncile din Republica Moldova este absolut firească pentru activitatea bancară, acutizându-se în perioadele de criză”, se arată într-o declarație a Moldindconbank.

Grenada

În noaptea de 1 februarie, persoane necunoscute au aruncat o grenadă în casa guvernatorului în demisie, Dorin Drăguțanu. Îndată după atac, mai multe persoane apropiate actualei guvernări au lansat ideea că responsabil de atac s-ar face controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, despre care se spune că ar avea interese la cele trei bănci aflate acum sub supraveghere specială.

La două zile după incident, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că atacul ar putea avea legătură cu activitatea din ultima perioadă a Băncii Naţionale, în special în privinţa unei anumite bănci, cu aluzie la MAIB.

„Cred că e nevoie de măsuri mai dure. Cei care au profitat de situația de până acum trebuie să se trezească la realitate. Cazul cu grenada aruncată la casa Guvernatorului BNM trebuie tratat cu profesionalism. El are toate elementele unui atac mafiot. Sper că anchetatorii vor stabili dacă acest atac are legătură cu activităţile BNM din ultima perioadă în ceea ce priveşte o anumită bancă. Sunt mai multe ipoteze”, a declarat Filip.

Dorin Drăguțanu susține că și el bănuiește cine putea să arunce grenada la balconul casei sale, dar evită să facă publice ipotezele.

Platon: „Nu comentez tâmpenii”

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Veaceslav Platon a refuzat să comenteze acuzațiile că s-ar afla în spatele atacului cu grenadă asupra casei lui Drăguțanu.

„Nu vreau să comentez tâmpenii. Pe Drăguțanu îl cunosc, am votat pentru el atunci când a fost ales guvernator. Am o atitudine bună față de dumnealui, nu știu care e însă atitudinea dumnealui față de mine. Acum nu mai am afaceri în R. Moldova, doar un mic pachet de acțiuni la Moldindconbank. Situația generală din R. Moldova nu oferă condiții pentru a investi”, ne-a răspuns Platon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md