16:13:49 18.05.2024
Stiri

BOLI care vă pot ucide în câteva ore... Descoperă din timp simptomele şi acţionează!

Știri 14.08.2016 10:09 Vizualizări1829 Autor: Ziarul National


BOLI care vă pot ucide în câteva ore... Descoperă din timp simptomele şi acţionează! sursa: secretele.com

Nu mi-am propus să panichez pe nimeni, nu-mi stă în fire, ci doar să facem împreună un tur al bolilor care pot duce la moarte subită.


Informaţiile oferite de OMS, Institutul Pasteur, Federaţia Franceză de Cardiologie şi de către alte site-uri de specialitate se opresc la următoarele boli fatale:

Febra Dengue sau „gripă tropicală”

Este o boală care se transmite la om prin pişcătură de ţânţar tigru (femelă). În faza normală, prezintă simptome specifice gripei (febră mare, cefalee, curbături…).

Cu totul altfel stau lucrurile când se vorbeşte de Febra Dengue severă (infecţie a cărei incidenţa globală a crescut dramatic în ultimele decenii), larg răspândită la tropice, cu variaţii de risc în funcţie de cantitatea de precipitaţii, temperatură, urbanizare rapidă şi necontrolată.

Se estimează că anual 500.000 de persoane cu Febra dengue severă - un procent foarte mare îl reprezintă copiii - necesită spitalizare (aproximativ 2,5% dintre ei mor). Febra de 40 °C este însoţită de alte simptome: dureri de cap severe, dureri puternice în spatele ochilor, dureri musculare, articulare, greaţă, vărsături, limfadenopatie (ganglioni măriţi) sau erupţii cutanate.

În general, simptomele persistă 2-7 zile şi apar ca urmare a unei perioade de incubaţie de 4 până la 10 zile după înţepătura unui ţânţar infectat.

Se pot observa apoi dureri abdominale severe, vărsături persistente, accelerarea respiraţiei, sângerarea gingiilor, oboseală, agitaţie, vomă cu sânge.

Moartea se poate petrece în termen de 24-48 de ore după această faza critică, avertizează OMS. De aceea, un tratament medical adecvat este necesar pentru a evita complicaţiile şi riscul de deces.

Infarctul miocardic/atacul de cord

Potrivit Ghidului Pacientului.ro, „semnele clinice ale infarctului de miocard acut pe care trebuie să le recunoaşteţi sunt:

- durere toracică anterioară intensă, cu caracter de presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire

- durerea poate iradia către umăr, braţe, gât, abdomen superior

- durata durerii este mai mare de 20 minute (până la câteva ore), nu cedează la tabletele de nitroglicerină sublingual (trei tablete luate la interval de 5 minute)

- durerea poate fi însoţită de alte semne: ameţeli, stare de leşin, greaţă, vărsături, transpiraţii, senzaţie de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitaţii (nu toate aceste semne clinice apar în fiecare infarct acut de miocard!)”.

Simptomele sunt rezultatul unei obstrucţii a muschiului inimii numit miocard care la rândul lui antrenează moartea celulelor inimii lipsite de sânge şi de oxigen.

Se întâmplă că artera coronariană înfundată să ducă la formarea unui cheag. Dacă mărimea acestuia obstrucţionează complet artera, poate interveni moartea subită, după cum previne Federaţia Franceză de Cardiologie (FFC).

Accidentul vascular cerebral (AVC)

În Franţa, ca să luăm doar un exemplu, 14.000 -150.000 de persoane sunt victimele unui AVC la fiecare patru minute. Accidentul cerebral survine atunci când un cheag de sânge blochează o arteră sau când aceasta se sparge.

Dacă s-a spart în interiorul creierului, va antrena hemoragia şi distrugerea celulelor cerebrale. FFC explică faptul că dimensiunea zonei afectate poate determina decesul în câteva ore. De aici, necesitatea de a fi tratat la timp.

Embolia pulmonară

Şi aici se vorbeşte de un cheag care împiedică sângele să alimenteze plămânii (nu-şi mai fac treaba de oxigenare). Pacientul simte că se sufocă, iar ritmul cardiac se accelerează. Dimensiunea şi numărul arterelor înfundate pot provoca complicaţii grave, cum ar fi pierderea bruscă a cunoştinţei, uneori moartea subită a unei persoane.

Meningita galopantă

Simptomele par comune cu ale altor boli: dureri de cap violente, vărsături, febră, redoare în ceafă. Însă, fiind vorba de inflamaţia membranelor ce învelesc creierul şi măduva spinării, măsurile se iau cel mai rapid posibil, deoarece poate fi galopantă, mai ales la bebeluşi şi vârstnici.

Şocul anafilactic

Este cea mai gravă formă de alergie cauzată adesea de un agent alergen aflat într-un aliment (veninul unei insecte, medicamente, lapte sau latex). Important este să acţionăm de la primele semne care apar pe piele, în cadrul aparatului respirator, cardiovascular sau gastrointestinal, deoarece un caz sever se dovedeşte a fi mortal.

Septicemia galopantă

În lume, o persoană moare la fiecare 3-4 secunde din cauza complicaţiilor septicemiei, conform Institutului Pasteur. O infecţie locală severă poate ajunge în sânge. Sistemul imunitar luptă împotriva acestei infecţii, ce provoacă inflamaţii şi reacţii brutale ale organismului, ca tahicardia sau insuficienţa respiratorie.

Holera

S-ar părea că vine din alte vremuri, totuşi, conform OMS, 3-5 milioane de persoane din lume sunt în prezent afectate, iar în 120.000 de cazuri survine decesul în câteva ore. Diareea apoasă severă, vărsăturile, crampele abdominale, provocate de consumul de apă şi alimente contaminate cu bacteria Vibrio Cholerae sunt simptome care duc la deshidratare severă şi moarte sigură.

Sursa: secretele.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md