00:46:32 08.05.2024
Stiri

Beneficiile surprinzătoare ale ŢELINEI

Știri 10.08.2016 13:03 Vizualizări1665 Autor: Ziarul National
Beneficiile surprinzătoare ale ŢELINEI sursa: google.ro


Ţelina conţine în proporţie de 95% apă, fapt pentru care poate fi inclusă în alimentaţia de zi cu zi, fără a-ţi pune în pericol silueta. În plus, datorită conţinutului mare de fibre, ţelina este alimentul ideal pentru persoanele care vor să slăbească.

Specialiştii susţin că ţelina este un carbohidrat bun, întrucât nu conţine zahăr alb sau alte chimicale şi are un conţinut nutriţional ridicat, spre deosebire de nivelul său de carbohidraţi.

Şi acestea nu sunt singurele beneficii ale acestui „superaliment”!

Reduce presiunea arterială

Ţelina are în compoziţia frunzelor sale aşa-numitele „ftalide”, substanţe care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, reglând astfel presiunea arterială. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism, care cauzează la rândul lor creşterea presiunii arteriale, prin constricţia vaselor sangvine.


Scade colesterolul negativ

O altă proprietate a ţelinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sânge, cu până la 20%, potrivit studiilor clinice. Aşadar, este indicat să se includă ţelina în dieta de zi cu zi, sub formă de salate, că adaos la mâncăruri şi ca suc (preparat din frunze de ţelină). Sucul (50 ml) se bea timp de 56 de zile, în fiecare dimineaţă.

Ajută la slăbit

Ţelina intră în categoria alimentelor cu un conţinut caloric negativ, ceea ce înseamnă că atunci când o consumăm, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera. Cu alte cuvinte, includerea ţelinei în dietă ne ajută să ardem mai multe calorii decât consumăm.

Adjuvant în afecţiunile articulare

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, ţelina, prin consumul constant, reduce simptomele afecţiunilor articulare. Pentru efecte maxime, se recomandă o cură de cel puţin 3 luni, timp în care se consumă ţelina proaspătă, asociată cu o dietă bazată, în special pe legume şi fructe, gătită termic doar în proporţie de 30%.

Bun calmant al sistemului nervos

În compoziţia ţelinei se găsesc nişte substanţe care acţionează ca un calmant la nivelul sistemului nervos.

Întăreşte sistemul imunitar

Pe lângă toate aceste substanţe, ţelina mai conţine şi antioxidanţi puternici, precum zeaxantina, luteină şi betacaroten. Aceştia oferă protecţie organismului împotriva a numeroase boli şi întăresc sistemul imunitar.

Tratează constipaţia

Pentru a beneficia de efectele laxative ale ţelinei, consumă dimineaţa, pe stomacul gol, jumătate de litru de suc de ţelină, în 3-4 reprize. De asemenea, este indicat să se opteze pentru o dietă bogată în fibre, întrucât ajută la îmbunătăţirea peristaltismului intestinal.

Reduce simptomele artritei

Specialiştii susţin că seminţele de ţelină cresc volumul de urină eliminată şi reduc simptomele artritei, graţie proprietăţilor antiinflamatoare pe care le au.

Bun adjuvant în infecţiile bacteriene

Uleiurile volatile din ţelină au un efect puternic antibiotic, prevenind şi ajutând organismul să se apere în faţa infecţiilor cu bacterii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, se recomandă consumul infuziei combinate de ţelina (2-3 căni pe zi), dar şi introducerea ţelinei proaspete în dieta zilnică.

Contraindicaţii

Consumul de ţelina nu este recomandat:
- femeilor însărcinate sau care alăptează;
- persoanelor care suferă de afecţiuni renale;
- persoanelor alergice la plante ca morcov sau păpădie;

Este bine de ştiut că ţelina interacţionează cu următoarele medicamente: levotiroxina (folosită pentru tratamentul diagnosticului de hipotiroidism); medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (medicamente fotosensibilizante) şi sedative.


Sursa: doctor.info.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md