07:54:03 27.04.2024
Stiri

AVERTISMENT: Evitaţi pâinea prăjită şi cartofii crocanţi gătiţi acasă. Care este motivul

Știri 26.11.2015 07:43 Vizualizări2777 Autor: Ziarul National


AVERTISMENT: Evitaţi pâinea prăjită şi cartofii crocanţi gătiţi acasă. Care este motivul

Cartofii crocanţi și toastul sunt modalităţile cele mai plăcute de a ne aproviziona cu carbohidraţi, dar potrivit unui nou raport al Corpului de Siguranţă Alimentară din Marea Britanie, această preferinţă are riscuri grave pentru sănătate.

De mult timp e cunoscut faptul că alimentele gătite prea mult pot deveni cancerigene. Potrivit unui studiu efectuat de Agentia de Standarde în Alimentaţie (FSA) din Marea Britanie, au fost detectate noi niveluri de acrilamidă - o substanţă chimică periculoasă care se formează atunci când alimentele cu amidon sunt gătite, scrie descopera.ro.

Acrilamida, care poate provoca cancerul şi deteriora sistemul nervos şi reproductiv, nu este un produs chimic care este adăugat la alimente în timpul proceselor de fabricaţie, ci mai degrabă, este un produs care se formează în totalitate atunci când alimentele sunt gătite. Acrilamida se formează în timpul unei reacţii chimice între aminoacizi şi zaharuri. Această reacţie, numită reacţia Maillard, apare adesea atunci când alimentele cu un conţinut ridicat de amidon sunt fierte la temperaturi ridicate, inclusiv prăjit sau copt.

În esenţă, cu cât e mai ridicată temperatura la care găteşti, cu atât mai mult cantitatea de acrilamidă creşte. Atunci când alimentele se înnegresc sau se ard, nivelul substanţei toxice creşte considerabil. Tipurile de alimente în care acrilamida se găseşte sunt cartofii, pâinea şi tostul, prăjiturile, biscuiţii şi cafeaua.

Deşi nu putem evita expunerea la acrilamidă în întregime, modul în care gătim şi consumăm alimentele poate face o diferenţă imensă. De exemplu, în cartofii gătiți la cuptor, când alimentele capătă o culoare maroniu-auriu, iar o parte dintre cartofi sunt uşor arşi, atunci se ajunge la cel mai înalt nivel de acrilamidă - 1 062 micrograme (pg) pe kilogram, în timp ce alimentele cele mai palide la culoare conţin aproape cu de 50 de ori mai puţină acrilamidă, doar 26 pg/kg.

Cercetatorii subliniază că o gamă foarte mare de factori poate influenţa cantitatea de acrilamidă din produsele alimentare. Pe lângă gătit, contează depozitarea şi prospeţimea alimentelor.

Cu toate acestea, chips-urile şi tosturile cu cele mai înalte niveluri de acrilamidă pot fi depistate după culoare, maro-închis e cea mai „concentrată", afirmă cerectătorii.

FSA nu spune că ar trebui să evităm aceste produse alimentare, dar face câteva recomandări. Astfel, când gătiţi chips-uri acasă sau coaceţi cartofi, acestea trebuie gătite până la culoarea aurie, iar pâinea ar trebui să fie prăjită la cea mai uşoară culoare posibilă.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md