07:16:26 26.04.2024
Stiri

Cimișlia // Artă din COARNE de bovină

Social 20.09.2014 11:01 Vizualizări3120 Autor: Galina Munteanu
Cimișlia // Artă din COARNE de bovină


Pasiune // Și-a descoperit talentul artistic în Kazahstan, acolo unde lucra șofer la un combinat de carne

Talentul său nu are limită. De la pictură trece ușor la lut, apoi la cioplit în lemn, iar de la lemn – la coarne de bovine pe care le transformă într-o adevărată artă. Vorbim despre meșterul popular Alexandru Bulat din orașul Cimișlia.

Se regăsește printre culori, buturugi și coarne

Pe Alexandru Bulat l-am găsit în treburi. Este omul care se odihnește doar câteva ore pe noapte, dar și atunci se gândește ce are de făcut a doua zi. De la Centrul de creație al copiilor și adolescenților fuge la Muzeul de Istorie, care acum este în proces de reparație, să vadă cum decurg lucrările, iar de acolo - la atelierul său, care e un cartier mai la vale de cele două instituții. Este locul unde se regăsește, de altfel sunt pereții care ani la rând adăpostesc meșteri populari nu doar din R. Moldova, dar și de peste hotare. „Casa aceasta am procurat-o pentru fata mea care se află peste hotarele R. Moldova. Până va veni ea, am transformat locuința în atelier. Vin, pictează, dorm și se odihnesc, dacă au nevoie. Aici încap toți prietenii mei”, ne spune zâmbind meșterul popular de la Cimișlia.

A mers să facă un ban, dar a revenit acasă cu o „avere” mai mare

Timpurile grele în familia lui Alexandru Bulat l-au dus departe de casă la doar câțiva ani după ce și-a întemeiat o familie în care au venit pe lume trei copii. Au ajuns tocmai în Kazahstan, se angajase șofer la un combinat de carne. Pasiunea pentru artă, însă, îl măcina încă de când era acasă. „Trăgeam eu cu ochiul la tablouri, fel de fel de suvenire încă de pe timpul când eram acasă, în Moldova. Cineva mi-a spus: Știi, e foarte greu să înveți la Facultatea de Pictură. Trebuie să fii foarte talentat, să desenezi totul cu exactitate. M-am speriat și nu m-am mai dus la învățat. Mi-am luat familia și am mers la muncă în Kazahstan”, își amintește Alexandru Bulat.

A învățat arta în Kazahstan

Aici, departe de casă, și-a descoperit marea vocație: aceea de a transforma coarnelede bovină în lucrări de artă și de a combina culorile pe pânză și hârtie. „În combinatul de carne unde lucram activa o secție unde se confecționau suvenire din coarne de bovină. Și eu, când aveam un pic de timp liber, mai treceam pe acolo”, susține meșterul popular.

Nu s-a mulțumit doar cu atât și a mers la niște cursuri serale de câteva săptămâni unde a învățat arta meșteșugăritului. Cei de acasă credeau că le va absolvi, după care își va liniști „setea” de artă. Nu a fost să fie și iată că a urmat și Institutul Pedagogic din Kazahstan, Facultatea de Pictură și Grafică. Câțiva ani a fost nevoit să combine școala cu munca, pentru a-și întreține familia. S-a descurcat, reușind să absolve Institutul cu diplomă roșie. „Deși știam că bani mulți nu poți face din artă, eu mă simțeam bine printre culori și pensule, printre buturugi, lut și coarne de bovină”, ne spune Alexandru Bulat. A pictat, a sculptat, dar nu a ajuns încă să-și vândă rodul muncii. Își prezintă lucrările doar în cadrul expozițiilor. Acestea înfrumusețează azi holurile unor instituții și birourile mai multor iubitori de artă atât din R. Moldova, cât și de peste hotare.

„Nu vând, le dăruiesc. Iată nu demult am dat un tablou în schimbul unor bucăți de lemn de care aveam nevoie pentru a sculpta ceva cu copiii de la atelierul de la Centrul de creație. Alteori merg pe drum și văd undeva pe jos aruncată vreo creangă ori vreo bucată de scândură și o iau acasă. Am obișnuit deja și copiii că din tot ce aparent îți pare neimportant, poți face ceva frumos. Și când văd: vin și ei la centru cu câte ceva din jurul trunchiului. Am adus diferite buturugi și crengi chiar din Kazahstan. La început, soția mă certa, acum s-a obișnuit. Asta e vocația mea și asta îmi place să fac”, susține meșterul popular.

Suvenire unice pentru R. Moldova

Ceea ce îl face unic în R. Moldova e că realizează adevărate opere de artă din coarne de bovină. A preluat acest meșteșug din Kazahstan, iar acum le transmite această artă și picilor care frecventează Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Cimișlia. Este o muncă deloc ușoară, iar un suvenir se realizează în două-trei luni. „Am ales coarnele de bovină, pentru că este un meșteșug nou la noi în R. Moldova, iar noi, meșterii populari, suntem practic obligați să căutăm și să aducem mereu ceva nou publicului nostru. Nu este o îndeletnicire ușoară. Până a vedea gata această operă, muncim la ea săptămâni întregi. Coarnele se spală, se fierb, după care se șlefuiesc, apoi le dai forma de care ai nevoie. Până la urmă, când vezi ce a ieșit, uiți prin ce ai trecut”, ne spune Alexandru Bulat.

Muzeu de arte și istorie la Cimișlia

Acum, dorința și preocuparea cea mare a lui Alexandru Bulat e ca să vadă inaugurat și Muzeul de Arte și Istorie a ținutului natal din localitate. „Am adunate deja mai multe obiecte istorice. Unele suntem nevoiți să le cumpărăm, pe altele ni le dăruiesc localnicii. Ne descurcăm cum putem ca să avem amenajat un muzeu al nostru, să aibă ce admira vizitatorii”, conchide Alexandru Bulat.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md