04:09:45 26.04.2024
Stiri

Analiștii politici oferă SOLUȚII pentru ieșirea din „BLOCAJUL” negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare

Politică 13.01.2015 12:27 Vizualizări2836 Autor: Raisa Lozinschi
Analiștii politici oferă SOLUȚII pentru ieșirea din „BLOCAJUL” negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare


Declarații // Negociatorii pentru formarea unei coaliții joacă un rol, Ghimpu vrea să împartă medalii, iar pe noi, alegătorii, nu ne așteaptă nimic bun

Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova și Partidului Democrat, Vlad Filat și Marian Lupu, au anunțat ieri că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare cu liberalii sunt „în blocaj” și că inițiază negocieri cu comuniștii.

De cealaltă parte, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că nu e vorba de niciun blocaj și că negocierile vor continua și astăzi, dar exclude participarea la guvernare alături de comuniști.

Care ar fi cea mai bună soluție în situația actuală pentru constituirea unei coaliții de guvernare în R. Moldova, Ziarul NAȚIONAL a încercat să afle de la mai mulți analiști politici de la Chișinău.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, prevede patru scenarii care ar putea avea loc, în condițiile în care „Partidul Liberal insistă să-i fie acordată funcția de șef al statului acum sau peste un an și trei luni”.

„Mihai Ghimpu se vrea președinte și consideră că asta e cea mai eficientă pârghie care-i trebuie. În loc să discutăm despre reforma justiției sau combaterea corupției, el vrea să dea medalii. O soluție pentru formarea unei coaliții ar fi participarea tacită a PCRM la guvernare cu PLDM și PD prin susținerea unui Guvern minoritar. Asta înseamnă că PCRM trebuie să beneficieze de anumite pârghii, cum ar fi deținerea controlului asupra unor instituții pe care noi le vrem depolitizate. O altă soluție mai stabilă ar fi participarea PCRM la guvernare, dar comuniștii ar putea cere renegocierea unor prevederi din Acordul de Asociere cu UE. O coaliție mai largă, inclusiv cu participarea PCRM și PL, tot ar fi o soluție, dar Ghimpu e inflexibil în această privință”, enumeră Barăroșie.

Un al patrulea scenariu în opinia analistului ar fi alegerile anticipate, dar nu crede că PLDM, PD și PCRM își doresc acest lucru.

„Democrații nu mai au șanse să crească, PCRM și PLDM vor pierde și mai mult din electorat. Totodată, lumea ar putea fi „îmbătată” de așa-zisul succes al lui Igor Dodon care se datorează Curții de Apel și Curții Supreme de Justiție prin decizia luată vizavi de Renato Usatîi și acest partid ar putea lua și mai mult. PL are un electorat stabil și nu-l paște niciun pericol în cazul unor alegeri anticipate”, a spus Barbăroșie.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Vasile Gârneț, consideră că primul pas pentru ieșirea din blocajul acestor negocieri, „sfidător de lungi și ofensatoare” pentru cei care așteaptă să avem în sfârșit o nouă guvernare, este transparența lor.

„Avem doar scurgeri de informații, care incită spiritele și mențin o atmosferă de neîncredere și nervozitate. Doar prin asigurarea transparenței procesului de negocieri opinia publică va afla cine sunt cei care ridică obstacole în calea obținerii unui acord, cine vine cu pretenții exagerate la capitolul funcții, disproporționate cu ponderea sa electorală, și cine pledează pentru menținerea actualei stări de lucruri în justiție, de exemplu, domeniu în care s-au adus atâtea critici Republicii Moldova din partea partenerilor europeni. Negocierile purtate în prezența reprezentanților presei și ai societății civile nu numai că ar modifica stilistica, limbajul dialogului, ci i-ar responsabiliza pe politicieni („mai ușor cu prostiile că ne vede și ne-aude lumea!”), i-ar obliga să-și facă rezonabile revendicările pe care le înaintează”, crede Vasile Gârneț.

În al doilea rând, susține editorialistul nostru, ar fi foarte utilă invitarea unor intermediari europeni, buni cunoscători ai realităților din R. Moldova, care să aducă la masa negocierilor exemple și practici din țări cu democrație avansată și, totodată, să vină cu soluții aplicate în alte state foste comuniste, care au probleme similare celor din R. Moldova.

„În sfârșit, dacă nu se mișcă carul din loc, trebuie început dialogul și cu PCRM, pentru a face funcțional Parlamentul și a da țării un Guvern, dacă PCRM este dispus să susțină orientarea proeuropeană a Republicii Moldova și reformele cerute de Acordul de Asociere și nu vrea hăul și destabilizarea unor alegeri anticipate. Însă dialogul cu comuniștii nu trebuie folosit ca armă de presiune la adresa colegilor din (viitoarea) coaliție, nu trebuie transformat într-un șantaj, pentru că societatea s-a săturat de asemenea metode cinice și imorale. Vrem o clasă politică responsabilă, nu niște cartofori lipsiți de scrupule”, afirmă Gârneț.

Analistul politic Viorel Cibotaru afirmă, însă, că politicienii care negociază formarea unei coaliții de guvernare „joacă un rol” demn de „teatrul unui singur actor”.

„Partidele puternice își îndeplinesc planurile pentru a-i determina pe politicienii mai mici să cedeze cât mai mult. Asistăm la negocieri de clarificare a relațiilor personale ale politicienilor și împărțirea funcțiilor de către aceștia. Lipsește substanța negocierilor. Pe noi, alegătorii, nu ne așteaptă nimic bun. Vom fi dominați de interese de clan, iar soluția cea mai bună sunt politicienii onești”, a declarat Cibotaru.

Potrivit analistului, în loc negociatorii să se concentreze pe lucruri importante, aceștia discută cum să aleagă președintele, care este, în viziunea sa, „o problemă tehnică, secundară”, mai ales că 80 la sută din participanții la mai multe sondaje au declarat că vor ca președintele R. Moldova să fie ales prin vot direct de către populație.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md